Jak nejlépe zahojit
jizvy

(a jak poznat, 
že je něco špatně)

Article Read Duration 5 min čtení

Čerstvé jizvy vyžadují zvláštní péči, aby jejich hojení dosáhlo optimálního výsledku. Při péči o své jizvy postupujte podle několika jednoduchých kroků:

Jizvu si denně jemně čistěte čisticím gelem, který optimalizuje proces jizvení.
Vyvarujte se napínání kůže, protože to může způsobit rozšíření jizvy nebo „vyskočení stehů“.
Ujistěte se, že si necháte stehy včas vytáhnout.
Masírujte jizvu speciálním krémem alespoň jednou denně.
Chraňte si jizvu velmi vysokým SPF.
V závažných situacích vyhledejte lékařskou pomoc: silné krvácení, vytékající hnis, šířící se zarudnutí nebo nadměrná bolest.


Existují 4
Základní druhy jizev

  • NORMÁLNÍ neboli „DOBRÉ“ JIZVY, které jsou měkké, ploché a jejich barva se blíží barvě vaší pleti.
  • ATROFICKÉ neboli „PROPADLÉ“ JIZVY, u nichž je tkáň dutá a tvoří důlek. Jsou typickým důsledkem akné nebo planých neštovic a mohou postihnout kohokoliv.
  • HYPERTROFICKÉ JIZVY, které jsou tvrdé, zarudlé, vystouplé nebo nateklé.
  • KELOIDNÍ JIZVY, které jsou tvrdé, zbytnělé a svou velikostí přesahují původní místo již zacelené rány.

 

Hypertrofické a keloidní jizvy jsou častější u lidí afrického původu, ale mohou je mít i všichni ostatní, zejména na hrudi a uších. Pokud vaše jizva spadá do jedné ze dvou posledních kategorií, poraďte se svým lékařem o dostupné léčbě. Kvalitní péče o jizvy vám ve všech případech pomůže dosáhnout co nejlepších výsledků po operaci nebo úrazu.

Péče o jizvy:
Vaše ideální rutina pro zahojení
Jizev

1. UDRŽUJTE JIZVU ČISTOU A PŘEDEJDĚTE INFEKCI

Pokud jde o péči o jizvy a prevenci, je čistota naprosto nezbytná. Jakmile máte vytažené stehy, jemně si jizvu čistěte alespoň jednou denně, nebo vždy, když je vystavena špinavému nebo prašnému prostředí. Používejte čisticí gel určený pro křehkou pokožku, který je hypoalergenní a dostatečně jemný.

Nemáčejte jizvu v dezinfekčních prostředcích, jakým je peroxid vodíku, protože ten může zabít nové kožní buňky a zpomalit hojení jizvy.

CICAPLAST Lavant B5 pro jemné čištění vaší křehké kůže, pro více informací klikněte ZDE.

2. VYVARUJTE SE NAPÍNÁNÍ KŮŽE BĚHEM PROCESU JIZVENÍ

Hojení jizvy si žádá čas. Abyste předešli nevzhlednému zjizvení, měli byste se vyhnout určitým činnostem. Tahání za kůži může mít za následek rozšíření jizvy, nebo dokonce „vyskočení stehů“, které způsobí, že se jizva znovu otevře. Po dobu několika týdnů po operaci se vyhněte činnostem, které způsobují nadměrné pnutí jizvy (jako je zvedání těžkých předmětů, některé sporty). Nenoste také oblečení, které odírá hojící se kůži.

 

3. UJISTĚTE SE, ŽE SI NECHÁTE STEHY VYTÁHNOUT VČAS

Stehy jsou zásadní součástí procesu hojení jizvy. Klíčovým aspektem péče je zajistit, aby byly odstraněny včas. Pokud to bude příliš brzy, vaše jizva by se mohla znovu otevřít, pokud příliš pozdě, mohly by po sobě zanechat stopy. Neodcházejte z ordinace bez jasného návodu, kdy a jak si nechat stehy vytáhnout (za předpokladu, že nejsou vstřebatelné).

4. POUŽÍVEJTE SPRÁVNÝ KRÉM NA JIZVY, ABY SE VAŠE KŮŽE CÍTILA LÉPE

Jako součást vaší péče o jizvy a prevence zvolte renomovaný krém na jizvy z místní lékárny. Krém, který hledáte, pomůže zklidnit, podpořit obnovu a chránit před sluncem. Můžete ho začít používat, jakmile se jizva uzavře a vysuší.

5. KOMBINUJTE VÁŠ KRÉM NA JIZVY S MASÁŽNÍMI TECHNIKAMI

Masáž jizev může optimalizovat proces jizvení: ujistěte se, že to děláte alespoň jednou denně. Masáž zvýší šance na výsledek, se kterým budete spokojeni, tím, že stimuluje čisté a zdravé hojení.

6. CHRAŇTE JIZVU PŘED SLUNEČNÍMI PAPRSKY

SPF je jádrem vaší péče o jizvy. Čerstvé jizvy, pokud jsou vystaveny UV záření, jsou náchylné k tmavé pigmentaci, proto volte uklidňující krém s velmi vysokou ochranou proti slunečnímu záření (SPF 50+). Další informace o ochraně jizev před sluncem získáte kliknutím ZDE.

Sos u jizev:
Hojí se moje jizva normálně?

Hojení jizvy je proces, který zahrnuje několik kroků. Čtěte dál, abyste zjistili, co je normální a co už signalizuje problém.

Moje jizva krvácí

Je normální, že z hojící se rány vytéká malé množství krve. Jednoduše přitlačte čistý kus gázy, dokud krvácení nepřestane – pokud se tak nestane, budete muset navštívit svého lékaře, nebo zajít na pohotovost, protože možná budete potřebovat stehy. Pokud již vaše rána stehy měla a znovu se otevřela (říká se tomu dehiscence), budete muset vyhledat svého lékaře, abyste se vyhnuli rozšíření jizvy. Pokud se staré jizvy znovu otevřou a začnou krvácet, může to být způsobeno nedostatkem výživy, proto se poraďte se svým lékařem.

Moje jizva mokvá

U hojících se ran je běžné, že po několik dní (nebo dokonce týdnů, v závislosti na oblasti) vytéká čirá tekutina zvaná serózní. Pokud však z rány začne vytékat bílý/žlutý hnis, jedná se o známku infekce a budete muset vyhledat svého lékaře, aby vám poradil, zda nepotřebujete antibiotika.

Jizva mě svědí

Hojení ran může svědit několik let. V raném stádiu tvorby jizev je rána zanícená a uvolňují se zánětlivé mediátory (chemičtí poslové) včetně svědivé molekuly histaminu. Ty stimulují nervy v okolní kůži. Jak se jizva „spojí“, mechanický tah také stimuluje receptory svědění. Postupem času tento pocit pomalu odezní, ale každodenní masáž vhodným krémem na jizvy proces urychlí.

Jizva mě bolí

Když je rána tak hluboká, že zanechá jizvu, mohou být poškozena i nervová vlákna. To může vést k pocitům pálení nebo bolesti, což je jev známý jako „neuropatická bolest“. Masáž krémem na jizvy může pomoci, ale obvykle sama odezní, jakmile se nervová vlákna zahojí a srostou. Může být také léčena některými léky. Pokud se necítíte dobře, navštivte svého lékaře.

Moje jizva je růžová nebo červená

Je normální, že nové jizvy jsou růžové nebo červené, je to součástí přirozeného procesu hojení těla. Jak se tkáň regeneruje, více se kolem ní tvoří krevní cévy, které hojící se tkáň a příliv buněk vyživují. Zčervenání by mělo samo ustoupit, ale pokud je jizva stále zarudlá i po několika měsících, možná byste měli na podporu hojení vyzkoušet renomovaný krém na jizvy. V extrémnějších případech je vhodné navštívit lékaře a zeptat se na nejlepší způsoby ošetření jizev, jako jsou silikonové náplasti, steroidové injekce, intenzivní pulzní světlo (IPL) a ošetření laserem. Je také možná chirurgická revize jizev.

Moje jizva je černá

Přirozenou reakcí těla na ránu je vyvolání intenzivního zánětu s uvolněním více zánětlivých mediátorů (chemických poslů). Tyto látky mohou stimulovat aktivitu melanocytů, buněk produkujících pigment, což vede k hnědé nebo černé pigmentaci v jizvě a v jejím okolí (pozánětlivá hyperpigmentace, PIH). Tento jev je častější u tmavších typů kůže, ale lze se mu vyhnout, nebo jej omezit použitím krému s vysokým SPF na hojící se jizvě.

Pravda
nebo mýtus?

KDYŽ JSTE NEMOCNÍ,
VAŠE POKOŽKA JE SUŠŠÍ

PRAVDA

Nachlazení a chřipka vysušují naši pokožku a zanechávají ji suchou a matnou. Samotné onemocnění spojené s léky, které užíváme, a skutečnost, že mnozí z nás jsou upoutáni na lůžko během onemocnění, vede ke zbavení pokožky vlhkosti.
DOZVĚDĚT SE VÍCE

CHELITIDA JE VĚDECKÝ NÁZEV
PRO ROZPRASKANÉ RTY

PRAVDA

Cheilitida je jen jiný název pro popraskané rty. Rty jsou suché a šupinaté a mohou se vytvořit bolestivé svislé praskliny. I pokožka kolem rtů je někdy podrážděná. Tato suchost způsobuje nepříjemné pocity pálení.
DOZVĚDĚT SE VÍCE

POPÁLENÍ 1. STUPNĚ
JE JAKO SPÁLENINA OD SLUNCE

PRAVDA

Popálenina 1. stupně je jako spálení sluncem. Ovlivňuje pouze vnější vrstvu kůže a způsobuje, že postižená oblast je zarudlá a bolestivá. Povrchové popáleniny také často svědí v důsledku uvolňování histaminu.
DOZVĚDĚT SE VÍCE

OLIZOVÁNÍ POPRASKANÝCH RTŮ
JE DOBRÝ NÁPAD

MÝTUS

Lidé se suchými a popraskanými rty si je často často olizují a odtrhávají nebo okusují odlupující se pokožku. Je to sice lákavé, ale pouze to zhoršuje situaci tím, že zbavujete pokožku její přirozené ochranné vrstvy a vyvolává to začarovaný kruh.
DOZVĚDĚT SE VÍCE

NÁŠ ZÁVAZEK
K BEZPEČNOSTI

Bezpečnostní normy, které předčí mezinárodní předpisy pro kosmetiku.

100 % PŘÍPRAVKŮ
TESTOVÁNO NA ALERGIE

Zobrazit více
Jeden předpoklad = nulové alergické reakce
Odhalíme-li i jeden jediný případ alergie, vracíme se do laboratoře a upravujeme složení produktu.

OCHRANA SLOŽENÍ
V ČASE

Zobrazit více
Volíme jen ty nejvíce bezpečné ochranné obaly a nejnutnější konzervační látky pro zajištění nejvyšší tolerance a dlouhodobé účinnosti.

JEN TO NEZBYTNÉ
VE SPRÁVNÉ AKTIVNÍ DÁVCE

Zobrazit více
Naše produkty byly vytvořeny ve spolupráci s dermatology a toxikology. Obsahují pouze nezbytné ingredience, a to vždy ve správné aktivní dávce.

TESTOVÁNO
NA VELMI CITLIVÉ
 PLETI

Zobrazit více
Tolerance našich přípravků je ověřována na té nejcitlivější pleti: reaktivní, alergické, se sklony k akné, atopické, poškozené nebo oslabené léčbou rakoviny.