JAK PŘEDCHÁZET AKNÉ
A SNÍŽIT JEHO VÝSKYT? PRAVIDELNÝM ČIŠTĚNÍM PLETI

Article Read Duration 5 min čtení

Jedna z nejčastěji kladených otázek v péči o pleť zní: „Jak se zbavit akné?“ Pravidelné čištění správnými přípravky je nezbytnou součástí řešení léčby akné. Ráno i večer je důležité odstranit maz a nečistoty, které blokují póry a skrývají bakterie. To umožní vaší pokožce přirozenou regeneraci a minimalizaci rizik vzniku nových ohnisek výskytu nedokonalostí.

PRVNÍ KROK PÉČE O VAŠI AKNÓZNÍ PLEŤ?
RANNÍ ČIŠTĚNÍ

ČIŠTĚNÍ PLETI HNED RÁNO VÁM MŮŽE POMOCI ZBAVIT SE AKNÉ

Během noci, zatímco spíme, se na povrchu kůže hromadí kožní maz a odumřelé buňky, které mají potenciál ucpávat póry a vytvářet tak ideální podmínky pro vznik akné. Proto je vaším prvním krokem při řešení akné jemné ranní čištění micelární vodou nebo speciálním přípravkem. Zvláště prospěšné jsou produkty s kyselinou salicylovou. Následně aplikujte pleťový krém s klinicky prokázanými aktivními látkami, které odstraňují akné, jako například EFFACLAR Duo(+).

JE DŮLEŽITÉ ČISTIT
AKNÓZNÍ PLEŤ PŘED SPANÍM

JAK VEČERNÍ ČIŠTĚNÍ PLETÍ POMÁHÁ ODSTRAŇOVAT AKNÉ
A PŘEDCHÁZET MU?

Nezáleží na tom, kolikrát nám bylo řečeno, abychom si před spánkem důkladně očistili pleť, všem se nám stalo, že jsme se svalili do postele, aniž bychom to udělali! Pokud však máte pokožku náchylnou k akné, je večerní očista obzvlášť důležitá.

Pokud neodstraníte přebytečnou mastnotu, make-up a další nečistoty, hrozí, že se vám přes noc zanesou póry. Ucpané póry podporují hromadění kožního mazu, které může vést ke vzniku nových zánětlivých projevů akné. Nedostatečně vyčištěná pleť se nedokáže správně obnovovat, je blokována tvorba nových kožních buněk a ve výsledku dochází i ke stárnutí pokožky. Během spánku probíhá přirozená regenerace a je to nejlepší čas, kdy dát prostor působení krémům na akné účinkovat.

 

VAŠE ČISTICÍ RUTINA

Důsledné ranní a večerní čištění sníží pravděpodobnost výskytu akné.

Každé ráno si důkladně vyčistěte obličej, abyste odstranili kožní maz a odumřelé buňky. Každý večer potom proto, abyste odstranili make-up a nečistoty. Na vatový tampon naneste jemný micelární odličovač a následně důkladně omyjte speciálním pěnivým přípravkem na akné. Abyste odstranili maz a bakterie, kterým se v mastných podmínkách daří. S přípravkem pracujte po dobu asi 20–30 sekund hlavně v T-zóně, kolem nosu, brady a všech trhlinek, kde se hromadí maz. Opláchněte teplou, ne horkou vodou. Používáte-li žínku, ujistěte se, že jsou každý den čisté. Jemně si osušte obličej čistým ručníkem (ne ručníkem ze sprchy).

Pro podporu léčby akné je ideální zklidňující maska proti akné jako hluboký čistič pórů. Aplikujte ji jednou nebo dvakrát týdně.

Po vyčištění vždy ihned aplikujte vhodný hydratační krém, aby došlo k rehydrataci pokožky. Pokud používáte lokální krémy proti příznakům akné, aplikujte je po očistě
a navlhčení, aby mohly pracovat s přirozeným regeneračním procesem vaší pokožky
a přinášet maximální užitek.

 

VYBERTE SI SPRÁVNÝ HYDRATAČNÍ KRÉM NA AKNÉ

Osoby trpící mastnou pokožkou s akné by by měly zvolit lehké hydratační krémy, aby nedošlo k nadměrnému zatížení hutnými a mastnými krémy a následnému zhoršení nedokonalostí. Je také dobré se ujistit, že váš hydratační krém obsahuje dermatologicky aktivní složky jako je glycerin nebo kyselina hyaluronová atd.

MÁM NA AKNÉ POUŽÍVAT KYSELINU SALICYLIVOU?

Rozhodně ano. Pokud máte kůži náchylnou k akné, vyhledejte krémy, které obsahují přiměřenou koncentraci kyseliny salicylové a LHA. Mírné exfoliační vlastnosti těchto účinných látek pomáhají přirozené obnově a pokožka zůstává hladší a čistá.

 

A CO OŠETŘENÍ PLETI RETINOLEM?

Retinol je další skvělou účinnou látkou v péči o akné. Díky keratolytickému účinku odstraňuje odumřelé kožní buňky z jejího povrchu a uvolňuje póry. Tím zvyšuje buněčnou přeměnu a pomáhá bojovat proti příznakům akné. Aplikace retinolu před spaním může výrazně zabránit propuknutí akné během dne. Nové buňky však mohou být citlivé na účinky slunečního záření, proto nezapomeňte při používání retinolu aplikovat také krém s SPF. Retinol je vhodný zejména k řešení akné u dosplěých.

4 VYNIKAJÍCÍ PŘÍPRAVKY
JAKO POMOC PŘI ODSTRANĚNÍ AKNÉ

Laboratoře La Roche-Posay vyvinuly řadu speciálních přípravků, které pomáhají zmírnit akné a předcházet vzniku jeho ložisek. S těmito produkty v koupelně může být čištění aknózní pokožky jednoduché jako 1–2–3–4.

Odstraňte make-up, špínu a nečistoty čistým bavlněným tamponkem napuštěným EFFACLAR Micelární voda. Tento jemný čisticí přípravek, obohacený o antioxidační termální vodu La Roche-Posay, odstraňuje nečistoty a kožní maz z povrchu pleti, aniž by narušil její jemnou rovnováhu.

V dlaních smíchejte malé množství přípravku EFFACLAR Čistící krém s teplou vodou, dokud nenapění. Vmasírujte si pěnu do obličeje a zvláštní pozornost věnujte problematickým oblastem. Přidaná kyselina salicylová odstraňuje přebytečnou mastnotu a zanechává vaše póry hluboce vyčištěné. Opláchněte teplou vodou a osušte čistým ručníkem.

Jednou či dvakrát týdně aplikujte zklidňující a čisticí EFFACLAR zmatňující maskou pro kontrolu Séba. Jemně ji naneste na obličej a nechte působit po dobu pěti minut, poté ji opláchněte teplou vodou.

Jakmile si osušíte obličej, naneste EFFACLAR Duo+M. Tento velmi účinný přípravek, obsahuje kombinaci aktivních látek, které zajišťují kompletní hydrataci, snižují tvorbu kožního mazu, pomáhají kontrolovat množení baktérií, snižují zarudnutí, nedokonalosti i výskyt stop po akné a podporují regeneraci pokožky.

Klikněte ZDE pro vše, co potřebujete vědet o mastné pleti a akné.

Pro informace o příčinách akné klikněte ZDE.

Pro více informací o péči o aknózní pleť klidněte ZDE.

PRAVDA
NEBO MÝTUS

ČOKOLÁDA JE PRO PL
SE SKLONEM K AKNÉ ŠKODLIVÁ.

MÝTUS

Spolehlivé důkazy o tom, že by měla čokoláda vliv na akné, nejsou k dispozici. Každý je ale jiný, takže u některých osob by ke zhoršení akné vést mohla. Hořká čokoláda ve skutečnosti obsahuje vysoké množství antioxidantů, které jsou pro pleť prospěšné.
DOZVĚDĚT SE VÍCE

TUČNÁ STRAVA
SE ROVNÁ MASTNÁ POKOŽKA.

MÝTUS

Běžným mýtem o akné je to, že konzumace tučných jídel vede ke zvýšení tvorby kožního mazu v pórech. Mezi těmito dvěma jevy ve skutečnosti neexistuje žádná spojitost. Ovšem strava bohatá na nasycené mastné kyseliny může podporovat vznik mikrozánětů ve všech orgánech lidského těla, tedy i v pokožce. Stručně řečeno, slanina a hranolky akné nezpůsobí, ale pro celkové zdraví je rozhodně lepší volit střídmost.
DOZVĚDĚT SE VÍCE

CUKR MŮŽE
AKNÉ ZHORŠOVAT.

PRAVDA

Nedávné studie ukázaly, že potraviny s vysokým glykemickým indexem, které způsobují zvýšení hladiny krevního cukru, mohou také zhoršovat akné. Víme, že se to snáze řekne, než udělá, ale pro podporu zdraví pokožky je dobré se vyvarovat sladkostí, sladkých nápojů a potravin z bílé mouky. Vhodné je konzumovat potraviny s vlákninou, např. celozrnné výrobky a luštěniny.
DOZVĚDĚT SE VÍCE

VYMAČKÁVÁNÍM PUPÍNKŮ
SI NEPOMŮŽETE, SPÍŠE NAOPAK.

PRAVDA

I když se může zdát vymáčknutí pupínku jako rychlé řešení, ve finále to stav pokožky se sklonem k akné spíše zhorší, protože může dojít k poškození infikovaného folikulu a k rozvoji zánětu. Prsty si do ranky navíc můžete zanést další infekci.Mačkání akné je zlozvyk a každého zlozvyku je nejlepší se zbavit!
DOZVĚDĚT SE VÍCE

I NA TO MÁME
SPECIÁLNÍ ŘADU PŘÍPRAVKŮ

EFFACLAR je kompletní řada pro řešení nedokonalostí pleti, která s vysokou účinností cílí na všechny fáze jejího životního cyklu a zároveň zajišťuje dokonalou toleranci.