Prevence rakoviny kůže
zachraňte si kůži - metoda ABCDE

Většina případů rakoviny kůže – bez ohledu na to, zda se jedná
o melanom, či jiný druh rakoviny – vzniká v důsledku nechráněné sluneční expozice.

VAŠE OTÁZKY
NAŠE ODPOVĚDI

1 quote-marks

Co je SPF?

SPF (Sun Protection Factor - Sluneční ochranný faktor) udává stupeň ochrany před UVB zářením. Přípravky ochrany před sluncem se dělí do čtyř kategorií SPF: Slabá ochrana (6 až 10), Střední (15 až 25), Vysoká (30 až 50) a Velmi vysoká (50+).

 

Dozvědět se více

Byly pro vás tyto informace užitečné?

1 quote-marks

Který krém na opalování je nejlepší pro citlivou pokožku?

Některé krémy na opalování mohou na citlivé pokožce způsobit pocity diskomfortu. Používejte proto širokospektrální ochranu UVA-UVB, která je testována na nejcitlivější pokožce, jako je řada ANTHELIOS. Termální vody La Roche-Posay v přípravcích Anthelios napomáhá zklidnění citlivé pokožky.

Dozvědět se více

Byly pro vás tyto informace užitečné?

1 quote-marks

Můžete mít alergii na vlastní kůži?

Být alergický na svou vlastní kůži je v podstatě nemožné. Jediný případ, kdy k takové situaci může dojít, je při alergii na slunce, kdy UV záření mění kožní substanci a způsobuje tak alergickou reakci.


Dozvědět se více

Byly pro vás tyto informace užitečné?

PRAVDA
NEBO MÝTUS?

SLUNCE JE PŘÍČINA
PŘEDČASNÉHO STÁRNUTÍ

PRAVDA

UVA paprsky narušují vnitřní stavební kameny pokožky, jako jsou kolagenová a elastinová vlákna. Vystavení slunci časem působí povadání a ztrátu pružnosti pleti a vrásky. UVB paprsky také stimulují nerovnoměrnou a nepravidelnou produkci pigmentu vedoucí k tmavým skvrnám. Celosvětově jsou tyto změny na pokožce známé jako foto-stárnutí.

DOZVĚDĚT SE VÍCE

ČÍM DŘÍVE RAKOVINU KŮŽE
OBJEVÍTE, TÍM LÉPE

PRAVDA

90 % případů melanomu je léčitelných, pokud je objevíte včas. Mezi preventivními návštěvami dermatologa navštivte naši stránku, abyste zjistili jak sledovat svá znaménka a chránit své blízké.

DOZVĚDĚT SE VÍCE

KDYŽ JE POD MRAKEM
NENÍ TŘEBA SE CHRÁNIT

MÝTUS

Dokonce i v šedém a deštivém dni je pokožka vystavena UV paprskům, které napomáhají vzniku známek stárnutí pleti. Chcete-li plně chránit svou pokožku, používejte každodenní ochranu před slunečním zářením, nejen když je teplo a slunečno.
DOZVĚDĚT SE VÍCE

DĚTI JSOU VŮČI SLUNCI
VÍCE ZRANITELNÉ

PRAVDA

Bezpečnost dětí na slunci je prvořadá, zvláště když víte, že k 50–80 % poškození způsobeného UV zářením dochází před 20 rokem života. Toto riziko však lze zásadně snížit pomocí správné ochrany.
DOZVĚDĚT SE VÍCE

PRO VAŠE DĚTI
JE SLUNCE DOBRÉ

MÝTUS

Dětská pokožka je obzvláště citlivá na škodlivé účinky slunce. Proto se pediatři a dermatologové shodují, že děti a batolata do 3 let by neměla být vystavena přímému slunečnímu záření. Po tomto věku se ujistěte, že používáte vysoce ochranný širokospektrální UVA-UVB opalovací krém, jako je Anthelios.
DOZVĚDĚT SE VÍCE

TMAVÉ OBLEČENÍ JE
NA SLUNCE VHODNĚJŠÍ

PRAVDA

Tmavé a intenzivní barvy jako jsou černá, tmavě modrá, červená nebo zelená, ve skutečnosti poskytují více UV ochrany než bílé nebo světlé oděvy. Při balení na příští dovolenou si proto s sebou vemte i nějaké tmavé oblečení!
DOZVĚDĚT SE VÍCE

JAK POROZUMĚT OCHRANĚ PŘED SLUNCEM
PROČ JE TO DŮLEŽITÉ?

Níže najdete samostatný článek vysvětlující odlišné dopady různých typů UV záření na pokožku – spálení, stárnutí a zvýšené riziko rozvoje rakoviny. Najdete v něm rovněž návod, jak porozumět etiketám na opalovacích přípravcích a jak si vybrat ochranu před sluncem, na kterou se můžete spolehnout.

Pro detailnější informace a pohled na to, co se s pokožkou na slunci děje, je zde rychlý průvodce odhalující krátkodobé a dlouhodobé dopady sluneční expozice na kůži (sluneční alergie, akné, fotosenzitivita...).

Díky těmto znalostem budete připraveni dozvědět se více o našich osvědčených tipech tak, aby vaše pokožka a pokožka vaší rodiny byla v bezpečí. Dozvíte se také, jak důležitá je každodenní ochrana před sluncem, a to zejména pokud máte citlivou pleť."

PREVENCE RAKOVINY KŮŽE
ZACHRAŇTE SI KŮŽI – METODA ABCDE

Proč je slunce tak nebezpečné? UVA a UVB záření je spouštěčem změn uvnitř našich buněk, což vede k poškození DNA. V dlouhodobém horizontu může toto poškození zapříčinit rakovinu kůže.

I když povídání o rakovině může být děsivé, 90 % případů je léčitelných, pokud jsou odhaleny včas.* Rakovině kůže lze rovněž velmi dobře předejít pomocí správné ochrany před sluncem.

*www.euromelanoma.org/press, EPI factsheet 2014

RAKOVINA KŮŽE
PRAKTICKÉ KROKY PRO PREVENCI

Pro prevenci rakoviny kůže byste měli vždy dodržovat několik snadných kroků:

  • Na slunci se chovejte chytře, v období největšího slunečního žáru se sluneční expozici vyhněte, noste ochranné oblečení a pokrývku hlavy.
  • Chraňte svou pokožku širokospektrálním ochranným přípravkem minimálně s SPF 30.
  • Zkontrolujte si mateřská znaménka pomocí metody ABCDE (a jakékoliv obavy konzultujte se svým praktickým lékařem a dermatologem).
  • Pravidelně navštěvujte dermatologa a nechejte si prohlédnout mateřská znaménka po celém těle.

KDO JE RIZIKU RAKOVINY KŮŽE
VYSTAVEN NEJVÍCE?

„Co se týče nebezpečí spojených se sluncem, někteří lidé jsou v rizikovější skupině. To zahrnuje osoby se světlým fototypem (světlé oči, světlá pleť a vlasy), s velkým množstvím mateřských znamének a/nebo s rakovinou kůže v rodinné anamnéze. V rizikové skupině jsou také lidé, kteří utrpěli 5 a více slunečních spálenin do 20 let věku a kteří pravidelné navštěvují solária.“

Pokud jste ve velmi rizikové skupině, mateřská znaménka byste si měli kontrolovat pravidelně. Pomatujte, že 90 % případů rakoviny kůže je léčitelných, pokud jsou odhaleny včas.* *

www.euromelanoma.org/press, EPI factsheet 2014"

METODA ABCDE
PRO SCREENING RAKOVINY KŮŽE

Metoda ABCDE je uznávána dermatology a pomáhá identifikovat podezřelé léze pouhým okem.

Pozor byste se měli dát rozhodně na tyto projevy:

  • Nenadálý vznik nových mateřských znamének, protože 8/10 melanomů vzniká z nových znamének, nikoliv těch starých.
  • Změny velikosti, tvaru a barvy již existujících mateřských znamének.

V této sekci odhalíte vše, co musíte vědět o prevenci rakoviny kůže: Jak být na slunci v bezpečí, jaké ochranné přípravky používat a jak často. Poskytneme vám také detailní návod, jak na screeningovou metodu ABCDE pro kontrolu mateřských znamének a podělíme se o praktické tipy, aby byl každý centimetr vaší kůže chráněn před sluncem. 

Objevte NOVÝ
Anthelios Ultralehký fluid SPF 50+

Objevte nový Anthelios Ultralehký fluid SPF 50+, inovativní neviditelnou ochranu před sluncem.
Nový Anthelios Ultralehký fluid SPF 50+ Jedinečný krém na opalování doporučený dermatology, určený na obličej, s ultravysokou ochranou proti UVA záření, viditelný pod UV kamerou, transparentní, neviditelný, ultraodolný, odolný proti písku, potu, vodě, Anthelios Ultralehký fluid SPF 50+

NÁŠ ZÁVAZEK
K BEZPEČNOSTI

Bezpečnostní normy, které předčí mezinárodní předpisy pro kosmetiku.

100 % PŘÍPRAVKŮ
TESTOVÁNO NA ALERGIE

Zobrazit více
Jedna podmínka = nulové alergické reakce
Zjistíme-li jen jediný případ, vracíme se do laboratoří a upravujeme složení produktu.

OCHRANA FORMULE
V ČASE

Zobrazit více
Volíme jen ty nejvíce bezpečné ochranné obaly a nejnutnější konzervační látky pro zajištění nejvyšší tolerance a dlouhodobé účinnosti.

JEN TO NEZBYTNÉ
VE SPRÁVNÉ AKTIVNÍ DÁVCE

Zobrazit více
Naše produkty byly vytvořeny ve spolupráci s dermatology a toxikology. Obsahují pouze nezbytné ingredience, a to vždy ve správné aktivní dávce.

TESTOVÁNO
NA VELMI CITLIVÉ
 PLETI

Zobrazit více
Tolerance našich přípravků je ověřována na té nejcitlivější pleti: reaktivní, alergické, se sklony k akné, atopické, poškozené nebo oslabené léčbou rakoviny.

MILÍ
ČTENÁŘI

Zde uvedené informace jsou určeny pouze k obecně vzdělávacím účelům a neměly by v žádném případě nahrazovat odborné lékařské poradenství. V otázkách zdraví je nutné vždy vyhledat radu kvalifikovaného zdravotnického odborníka.