EKZÉM

Atopická dermatitida neboli atopický ekzém je svědivé kožní onemocnění, které se často vyskytuje u miminek a dětí. Ekzémem trpí 15–20 % dětí do 7 let. Toto číslo za posledních 30 let prudce vzrostlo. V 50 % případech atopická dermatitida ustupuje do věku 5 let, ale u mnoha jedinců přetrvává až do adolescence a dospělosti.*

*Zdroj: Fakultní nemocnice v Nantes, kožní onkologické oddělení, specializace atopická dermatitida, duben 2015

O ATOPICKÉM EKZÉMU S DERMATOLOŽKOU

Co je ekzém, jak vzniká a čeho by se atopici měli vyvarovat? Podívejte se na rozhovor, který zodpoví otázky týkající se atopického ekzému. Dermatoložky MUDr. Lucie Rajské, Ph.D. se ptá Andrea Antony.

OBJEVTE LIPIKAR
PRO SUCHOU POKOŽKU A POKOŽKU SE SKLONEM K ATOPICKÉMU EKZÉMU

LIPIKAR je č.1 v Evropě v oblasti péče o tělo a hygieny pro citlivou, velmi suchou pokožku a pokožku se sklonem k atopii. Doporučováno dermatology.

VAŠE OTÁZKY,
NAŠE ODPOVĚDI

1 quote-marks

Jak vypadá ekzém?

U miminek ekzém způsobuje hrubá, šupinatá ložiska, a to zejména na tvářích a na bradě. U starších dětí a u dospělých se ekzematická místa objevují především na krku a v kožních záhybech kolem loktů, zápěstí a pod koleny. Ložiska ekzému mohou být rozškrábány a mohou krvácet. Mohou se také tvořit puchýře, které někdy mokvají. Pokožka se časem stává tuhá a hrubá.


Dozvědět se více

BYLY PRO VÁS TYTO INFORMACE UŽITEČNÉ?

1 quote-marks

Jak může vzniknout ekzém?

Ekzém je dědičné onemocnění, které se často vyskytuje u více členů rodiny. Pokožka bývá obecně vysušená, což oslabuje ochrannou kožní bariéru, která kůži chrání před alergeny a dráždivými látkami, jež mohou pronikat do pokožky a dráždit ji. U dospělých se ekzém může vyskytovat u určitých profesí, které obnáší časté mytí rukou (např. kadeřníci nebo zdravotní sestry). Mezi spouštěče ekzému z okolního prostředí řadíme roztoče.

Dozvědět se více

BYLY PRO VÁS TYTO INFORMACE UŽITEČNÉ?

1 quote-marks

Svědí ekzém?

Ano! Svědění je jedním z hlavních příznaků ekzému. Ochranná bariéra kůže je narušena, takže alergeny a dráždivé látky mohou pronikat do&NBSPpokožky. Výsledkem je zánět a uvolňování histaminu, který svědění způsobuje. Suchý svědivý ekzém lze řešit přípravky čištění bez mýdla a zklidňujícím krémem pro obnovu rovnováhy přátelských bakterií na kůži. Aplikace se doporučuje 2x denně.

Dozvědět se více

BYLY PRO VÁS TYTO INFORMACE UŽITEČNÉ?

1 quote-marks

Je ekzém alergie?

Ekzém není alergie. Jedná se o atopické kožní onemocnění. Ekzém nicméně souvisí s alergiemi a dalšími atopickými onemocněními, například astmatem nebo sennou rýmou. V případě ekzému dochází k narušení ochranné kožní bariéry, což umožňuje alergenům a dráždivým látkám pronikat hluboko pod povrch pokožky a způsobovat podráždění a příznaky ekzému (svědění, zarudnutí, suchá místa atd.).

Dozvědět se více

BYLY PRO VÁS TYTO INFORMACE UŽITEČNÉ?

1 quote-marks

Co způsobuje ekzém u miminek?

Ekzém je dědičné onemocnění, které se často vyskytuje u více členů rodiny. Pokožka neprodukuje dostatek kožního mazu, je křehká, není chráněna před alergeny a dráždivými látkami. To způsobuje její dehydrataci. Je proto suchá a svědí, nejčastěji na tvářích, bradě a v oblasti kloubů. Ekzém u většiny dětí vymizí před nástupem do školy, někdy však může přetrvávat do dospělosti.

 

Dozvědět se více

BYLY PRO VÁS TYTO INFORMACE UŽITEČNÉ?

PRAVDA
NEBO MÝTUS

ATOPICKÝ EKZÉM
MŮŽE BÝT NAKAŽLIVÝ.

MÝTUS

Atopická dermatitida neboli ekzém je dědičné onemocnění, které není nijak nakažlivé. Léčba symptomů atopického ekzému spočívá v nahrazení mýdla jinými přípravky, používání emoliencií a lokální aplikaci kortikosteroidů.
DOZVĚDĚT SE VÍCE

ATOPICKÝ EKZÉM
ČASEM VYMIZÍ.

PRAVDA

U některých dětí atopický ekzém vymizí za několik měsíců, u jiných trvá roky. Polovina dětí, které jako batolata trpěly atopickým ekzémem, se vyléčí do věku pěti let. V některých případech přetrvává atopický ekzém do dospělosti, nelze to však předvídat. Na ekzém neexistuje léčba, která by zajistila úplné vyléčení, ale vhodnou péčí jej lze regulovat.
DOZVĚDĚT SE VÍCE

MŮŽE STRAVA
EKZÉM ZHORŠOVAT?

PRAVDA

Některé potraviny mohou působit jako spouštěče propuknutí ekzému. Domníváte-li se, že u vás nebo vašeho dítěte ekzém zhoršují některé potraviny, navštivte lékaře. Ten může provést krevní a kožní testy, aby zjistil, zda je dítě alergické na některé potraviny (zejména pak na arašídy, mléko, sóju, pšenici, ryby a vejce).
DOZVĚDĚT SE VÍCE

ŠKRÁBÁNÍ EKZÉMU
POMÁHÁ PROTI SVĚDĚNÍ.

MÝTUS

Škrábání spouští začarovaný kruh atopie: nehty narušují už tak křehkou pokožku, do které následně proniká více alergenů a dráždivých látek, což vede k ještě většímu svědění a poškození kůže. LIPIKAR Baume AP+ doplňuje povrchové lipidy pokožky, pomáhá oddálit akutní fáze ekzému a až o polovinu zmírňuje svědění pokožky během noci.
DOZVĚDĚT SE VÍCE

CO JE
EKZÉM?

Co přesně je atopická dermatitida či atopický ekzém? Jedná se o kožní onemocnění, kdy kůže neprodukuje dostatečné množství povrchových lipidů (přirozených hydratačních složek pokožky), a proto je pokožka suchá. V důsledku toho mohou do kůže pronikat některé alergeny a dráždivé látky – například nešetrné prací prostředky nebo částečky prachu v domácnosti a vyvolávat svědění a zánět.

Jak vypadá ekzém? Atopie se vyznačuje svědivými a často i nevzhledně vypadajícími červenými místy na pokožce, u miminek nejvíce na obličeji, u starších dětí pak v záhybech kůže kolem loktů, zápěstí a kolen.

EKZÉM
A ATOPIE

Ekzém je známý také pod názvem „atopická dermatitida“ nebo „atopický ekzém“, je spojován se stavem, kterému říkáme atopie. Jste-li atopik, znamená to, že máte genetické předpoklady pro rozvoj alergií. Ekzém může být spojen s dalšími „atopickými“ či „alergickými“ stavy, jako senná rýma, astma, nebo potravinové alergie. Podobně jako u alergie výskyt atopie prudce stoupá. V roce 1960 postihoval 5–10 % populace, zatímco dnes jeho výskyt dosahuje 10–20 %.

ATOPICKÝ EKZÉM
A KVALITA ŽIVOTA

Atopický ekzém není jen stav pokožky. Chronické svědění pokožky („pruritus“) je velmi nepříjemné a také rušivé.

Ve škole si například neustálé svědění vybírá svou daň na schopnosti dítěte soustředit se. V noci může svědění a škrábání narušovat spánek a způsobovat frustraci a úzkosti jak u dětí, tak u jejich rodičů.

Naštěstí můžete v lékárně vyhledat pomoc odborníka. Níže se dozvíte vše o skvělých řešeních (a tipech pro lepší kvalitu života), které vám pomohou rychle navrátit atopickou pokožku do komfortní zóny bez svědění.

V níže uvedených podkapitolách najdete informace o tom, co přispívá k náchylnosti pokožky ke vzniku atopického ekzému a jak mu zabránit. Obsáhlá část popisuje atopický ekzém u miminek a dětí, spolu s vysvětlením, jak zvládat atopii ve škole, při sportování a také během spánku.

NOVÝ
LIPIKAR BALZÁM AP+M

Pro suchou pokožku a pokožku se sklonem k atopickému ekzému!

NÁŠ ZÁVAZEK
BEZPEČNOSTI

Bezpečnostní normy, které předčí mezinárodní právní předpisy pro kosmetiku.

100 % PŘÍPRAVKŮ
TESTOVÁNO NA ALERGIE

Zobrazit více
Jeden předpoklad = nulová alergická reakce
Odhalíme-li i jeden jediný případ alergie, vracíme se do laboratoře a upravujeme složení produktu.

JEN TO NEZBYTNÉ
A VE SPRÁVNÉ DÁVCE

Zobrazit více
Naše produkty byly vytvořeny ve spolupráci s dermatology a toxikology. Obsahují pouze nezbytné ingredience, a to vždy ve správné aktivní dávce.
laroche posay závazek k bezpečnosti citlivá pleť modelka miminko

TESTOVÁNO
NA VELMI CITLIVÉ PLETI

Zobrazit více
Tolerance našich přípravků je ověřována na té nejcitlivější pleti: reaktivní, alergické, se sklony k akné, atopické, poškozené nebo oslabené léčbou rakoviny.

OCHRANA FORMULE
V ČASE

Zobrazit více
Volíme jen ty nejvíce bezpečné ochranné obaly a nejnutnější konzervační látky pro zajištění nejvyšší tolerance a dlouhodobé účinnosti.

MILÍ
ČTENÁŘI

Zde uvedené informace jsou určeny pouze k obecně vzdělávacím účelům a neměly by v žádném případě nahrazovat odborné lékařské poradenství. V otázkách zdraví je nutné vždy vyhledat radu kvalifikovaného zdravotnického odborníka.