EKZÉM
U MIMINEK A DĚTÍ

Atopický ekzém postihuje miminka a malé děti, kterým často způsobuje značný diskomfort. Pro rodiče je důležité znát několik jednoduchých kroků, které celé rodině přinesou spokojenější dny a klidnější noci.

VAŠE OTÁZKY,
NAŠE ODPOVĚDI

1 quote-marks

Co způsobuje ekzém u miminek?

Ekzém je dědičné onemocnění, které se často vyskytuje u více členů rodiny. Pokožka neprodukuje dostatek kožního mazu, je křehká, není chráněna před alergeny a dráždivými látkami. To způsobuje její dehydrataci. Je proto suchá a svědí, nejčastěji na tvářích, bradě a v oblasti kloubů. Ekzém u většiny dětí vymizí před nástupem do školy, někdy však může přetrvávat do dospělosti.

 

Dozvědět se více

BYLY PRO VÁS TYTO INFORMACE UŽITEČNÉ?

1 quote-marks

Svědí ekzém?

Ano! Svědění je jedním z hlavních příznaků ekzému. Ochranná bariéra kůže je narušena, takže alergeny a dráždivé látky mohou pronikat do&NBSPpokožky. Výsledkem je zánět a uvolňování histaminu, který svědění způsobuje. Suchý svědivý ekzém lze řešit přípravky čištění bez mýdla a zklidňujícím krémem pro obnovu rovnováhy přátelských bakterií na kůži. Aplikace se doporučuje 2x denně.

Dozvědět se více

BYLY PRO VÁS TYTO INFORMACE UŽITEČNÉ?

1 quote-marks

Je ekzém přenosný?

Ekzém není nakažlivý a nešíří se z osoby na osobu. Ekzém se vyskytuje na určitých částech těla. U miminek se objevuje na tvářích a bradě, zatímco u větších dětí se s ním častěji setkáváme v kožních záhybech na krku, loktech či kolenou. Důležité je děti naučit, aby ekzém neškrábaly, léze se totiž mohou zvětšit a postihnout větší část pokožky.

 

Dozvědět se více

BYLY PRO VÁS TYTO INFORMACE UŽITEČNÉ?

1 quote-marks

Jak vypadá ekzém?

U miminek ekzém způsobuje hrubá, šupinatá ložiska, a to zejména na tvářích a na bradě. U starších dětí a u dospělých se ekzematická místa objevují především na krku a v kožních záhybech kolem loktů, zápěstí a pod koleny. Ložiska ekzému mohou být rozškrábány a mohou krvácet. Mohou se také tvořit puchýře, které někdy mokvají. Pokožka se časem stává tuhá a hrubá.


Dozvědět se více

BYLY PRO VÁS TYTO INFORMACE UŽITEČNÉ?

1 quote-marks

Je ekzém nakažlivý?

Ne! Ekzém je atopické (alergické) onemocnění, které je dědičné a postihuje zejména miminka a děti. Není možné, aby člověk ekzém chytil.

Dozvědět se více

BYLY PRO VÁS TYTO INFORMACE UŽITEČNÉ?

PRAVDA
NEBO MÝTUS

ATOPICKÝ EKZÉM
MŮŽE BÝT NAKAŽLIVÝ.

MÝTUS

Atopická dermatitida neboli ekzém je dědičná choroba, která není nijak nakažlivá. Léčba symptomů atopického ekzému je založena na nahrazení mýdla jinými produkty, používání emoliencií a lokální aplikaci kortikosteroidů.
DOZVĚDĚT SE VÍCE

ATOPICKÝ EKZÉM
ČASEM VYMIZÍ.

PRAVDA

Atopický ekzém u dětí se může vyskytovat různě dlouho. U některých vymizí za několik měsíců, u jiných trvá roky. Polovina dětí, které trpěly atopickým ekzémem jako miminka, se vyléčí do cca pěti let věku. V některých případech přetrvá atopický ekzém do dospělosti, tento vývoj však nelze odhadnout předem. Neexistuje jasný postup, jak se zbavit atopického ekzému, ale s vhodnou péči jej lze regulovat.
DOZVĚDĚT SE VÍCE

PROPUKNUTÍ EKZÉMU MŮŽE
ZPŮSOBIT STRES.

PRAVDA

Nedokážeme vysvětlit proč, ale odborníci potvrdili, že emoce, šok a stres mohou hrát u propuknutí ekzému významnou roli. Nicméně je také známo, že atopický ekzém je onemocnění genetického původu. Je-li u vás spouštěčem stres, zaměřte se na techniky jeho zvládání, trénujte například mindfulness.
DOZVĚDĚT SE VÍCE

MŮŽE STRAVA
EKZÉM ZHORŠOVAT?

PRAVDA

Některé potraviny mohou být spouštěči propuknutí ekzému. Pokud u vás nebo vašeho dítěte ekzém zhoršují některé potraviny, navštivte lékaře. Ten může provést krevní testy a kožní testy, aby zjistil, zda jste na některé potraviny alergičtí (častými podezřelými jsou arašídy, mléko, sója, pšenice, ryby a vejce).
DOZVĚDĚT SE VÍCE

EKZÉM

V článku vás seznámíme s kompletním postupem péče o pokožku novorozenců se sklonem k atopickému ekzému a doporučíme ultrajemné, hydratační a zklidňující přípravky. Pro správnou péči je důležité vědět, co je plenková dermatitida a jak si poradit s podrážděnou dětskou pokožkou obecně.

Také zde najdete články o tom, jak dostat atopický ekzém u dětí pod kontrolu, a získáte několik osvědčených rad a tipů. Připravili jsme rovněž seznam top produktů a osvědčených tipů od odborníků – od informací, jak se zbavit svědění kůže ve škole, až po preventivní opatření během sportu nebo horkého počasí, aby pokožka se sklonem k atopickému ekzému vašeho dítěte nebyla vystavena nepříznivým vlivům.

NOVÝ
LIPIKAR BALZÁM AP+M

Pro suchou pokožku a pokožku se sklonem k atopickému ekzému!

VĚDĚLI JSTE,
ŽE...

Ekzémem trpí každé 5. dítě. V 80 % případů se stav zlepší samovolně, než dítě dospěje.

Zdroj: Fakultní nemocnice v Nantes, kožní onkologické oddělení, specializace na atopickou dermatitidu, duben 2015  

NÁŠ ZÁVAZEK
BEZPEČNOSTI

Bezpečnostní normy, které předčí mezinárodní právní předpisy pro kosmetiku.

100 % PŘÍPRAVKŮ
TESTOVÁNO NA ALERGIE

Zobrazit více
Jeden předpoklad = nulová alergická reakce
Odhalíme-li i jeden jediný případ alergie, vracíme se do laboratoře a upravujeme složení produktu.

JEN TO NEZBYTNÉ
A VE SPRÁVNÉ DÁVCE

Zobrazit více
Naše produkty byly vytvořeny ve spolupráci s dermatology a toxikology. Obsahují pouze nezbytné ingredience, a to vždy ve správné aktivní dávce.
laroche posay závazek k bezpečnosti citlivá pleť modelka miminko

TESTOVÁNO
NA VELMI CITLIVÉ PLETI

Zobrazit více
Tolerance našich přípravků je ověřována na té nejcitlivější pleti: reaktivní, alergické, se sklony k akné, atopické, poškozené nebo oslabené léčbou rakoviny.

OCHRANA FORMULE
V ČASE

Zobrazit více
Volíme jen ty nejvíce bezpečné ochranné obaly a nejnutnější konzervační látky pro zajištění nejvyšší tolerance a dlouhodobé účinnosti.

MILÍ
ČTENÁŘI

Zde uvedené informace jsou určeny pouze k obecně vzdělávacím účelům a neměly by v žádném případě nahrazovat odborné lékařské poradenství. V otázkách zdraví je nutné vždy vyhledat radu kvalifikovaného zdravotnického odborníka.