Co způsobuje mastnou, aknózní pleť?
Jak tomu předcházet?

Oproti všeobecnému přesvědčení není akné způsobeno „špinavou pletí“. Ve skutečnosti si lidé s akné pokožku čistí často a příliš horlivě! Pokud hledáte hlavní příčinu akné, jsou jím mazové žlázy, které produkují kožní maz. Pod vlivem hormonů a mnoha dalších faktorů (stres, UV záření, znečištění, ...) tyto žlázy produkují nadbytek mastnoty, ucpávají vaše póry a vedou k výskytu akné.

VAŠE OTÁZKY
NAŠE ODPOVĚDI

1 quote-marks

Jak se zbavit jizev po akné?

Je notoricky známo, že hojení jizviček po akné je obtížné. Pomoci mohou některé dermatologické zákroky, například mikrodermabraze, chemický peeling, laser a mezoterapie. Vzniku jizviček po akné lze zabránit i vhodnou medikací, a to užíváním antibiotik či isotretinoinu. Informujte se také u lékárníka o přípravcích každodenní péče z řady EFFACLAR.


Dozvědět se více

Byly pro vás tyto informace užitečné?

1 quote-marks

Jak se zbavit akné?

Mírné akné lze řešit pomocí správných dermokosmetických přípravků. Pleť dvakrát denně jemně vyčistěte, použijte micelární vodu nebo čisticí gel. Na pleť aplikujte přípravky s obsahem aktivních ingrediencí jako kyselina salicylová, Niacinamid a Pirocton Olamin. Pokud tato opatření nejsou dostatečná, poraďte se se svým dermatologem a informujte se o léčbě s využitím retinoidů, antibiotik a isotretinoinu.


Dozvědět se více

Byly pro vás tyto informace užitečné?

1 quote-marks

Co způsobuje akné?

Akné způsobuje nerovnováha tzv. androgenů, hormonů způsobujících nadměrnou produkci kožního mazu. Stejné hormony způsobují nadměrnou tvorbu kožních buněk v okolí pórů. Následně dochází k ucpávání pórů směsí těchto kožních buněk a mazu, vzniká živná půda pro bakterie způsobující akné. Výsledkem je vznik pupínků, na pleti se objevují červené tečky, pustuly či hluboké a bolestivé cysty.


Dozvědět se více

Byly pro vás tyto informace užitečné?

1 quote-marks

Jak se mohu zbavit jizev po akné?

Léčba jizviček po akné je velmi obtížná. Pomoci mohou některé dermatologické zákroky: mikrodermabraze, chemický peeling, laser a mezoterapie. U osob s nedokonalostmi pleti lze vzniku jizviček po akné zabránit i vhodnou medikací, a to užíváním antibiotik či isotretinoinu. Informujte se také u lékárníka o přípravcích každodenní péče z řady EFFACLAR.


Dozvědět se více

Byly pro vás tyto informace užitečné?

PRAVDA
NEBO MÝTUS?

VYMAČKÁVÁNÍM PUPÍNKŮ
SI NEPOMŮŽETE, SPÍŠE NAOPAK.

PRAVDA

I když se může zdát vymáčknutí pupínku jako rychlé řešení, ve finále to stav pokožky se sklonem k akné spíše zhorší, protože může dojít k poškození infikovaného folikulu a k rozvoji zánětu. Prsty si do ranky navíc můžete zanést další infekci.Mačkání akné je zlozvyk a každého zlozvyku je nejlepší se zbavit!
DOZVĚDĚT SE VÍCE

CUKR MŮŽE
AKNÉ ZHORŠOVAT.

PRAVDA

Nedávné studie ukázaly, že potraviny s vysokým glykemickým indexem, které způsobují zvýšení hladiny krevního cukru, mohou také zhoršovat akné. Víme, že se to snáze řekne, než udělá, ale pro podporu zdraví pokožky je dobré se vyvarovat sladkostí, sladkých nápojů a potravin z bílé mouky. Vhodné je konzumovat potraviny s vlákninou, např. celozrnné výrobky a luštěniny.
DOZVĚDĚT SE VÍCE

TUČNÁ STRAVA
SE ROVNÁ MASTNÁ POKOŽKA.

MÝTUS

Běžným mýtem o akné je to, že konzumace tučných jídel vede ke zvýšení tvorby kožního mazu v pórech. Mezi těmito dvěma jevy ve skutečnosti neexistuje žádná spojitost. Ovšem strava bohatá na nasycené mastné kyseliny může podporovat vznik mikrozánětů ve všech orgánech lidského těla, tedy i v pokožce. Stručně řečeno, slanina a hranolky akné nezpůsobí, ale pro celkové zdraví je rozhodně lepší volit střídmost.
DOZVĚDĚT SE VÍCE

ČOKOLÁDA JE PRO PL
SE SKLONEM K AKNÉ ŠKODLIVÁ.

MÝTUS

Spolehlivé důkazy o tom, že by měla čokoláda vliv na akné, nejsou k dispozici. Každý je ale jiný, takže u některých osob by ke zhoršení akné vést mohla. Hořká čokoláda ve skutečnosti obsahuje vysoké množství antioxidantů, které jsou pro pleť prospěšné.
DOZVĚDĚT SE VÍCE

Každá kůže
svůj příběh

La Roche-Posay-dermatologická péče pro lepší život

VÁŽENÍ
ČTENÁŘI

Zde uvedené informace jsou určeny pouze k obecně vzdělávacím účelům a neměly by v žádném případě nahrazovat odborné lékařské poradenství. V otázkách zdraví je vždy nutné vyhledat radu kvalifikovaného zdravotnického odborníka.