Péče o jizvy:
Proč chránit jizvy
před sluncem

Article Read Duration 5 min čtení

Poranění a zánět kůže (například chirurgický zákrok či závažné akné) mohou vyvolat pozánětlivou hyperpigmentaci, která způsobí tmavohnědé zbarvení jizvy. Vystavení ultrafialovému záření může stav zhoršit. Toto zabarvení může přetvávat mnoho let, takže zejména během 1. roku je pro péči o vaši jizvu nezbytná širokospektrální ochrana proti slunečnímu záření s vysokým SPF.

Proč jsou jizvy
Citlivé na slunce?

A POTŘEBUJI UDĚLAT PREVENTIVNÍ OPATŘENÍ?

Čerstvé jizvy (stále růžové a hojené) jsou velmi citlivé na ultrafialové (UV) záření a mohou se snadno spálit. Je to proto, že tkáň se stále aktivně zaceluje a hojí. V této fázi se v kůži uvolňuje více zánětlivých mediátorů (chemických poslů), které mohou stimulovat aktivitu pigmentových buněk zvaných melanocyty. Pokud jste byli vystaveni slunci nebo UV záření, můžete skončit s pozánětlivou hyperpigmentací (PIH).

Co je pozánětlivá
Hyperpigmentace?

Zánět nebo poranění mohou vyvolat zvýšenou produkci pigmentu v kůži.

  • Některé příčiny kožních zánětů: akné, ekzémy nebo alergické reakce.
  • Některé příčiny poranění kůže: operace nebo zákroky jako laser, chemický peeling nebo mikrodermabraze.

Toto zabarvení může trvat měsíce nebo i roky, takže ochrana je důležitá od samého začátku.

Je důležité si uvědomit, že lidé s tmavší barvou kůže jsou náchylnější k jejímu vyblednutí způsobenému pozánětlivou hyperpigmentací.

Jak můžu chránit
Svoji jizvu?

Zhruba během prvního roku je rozhodně nutná zvláštní péče. Než vyrazíte z domu, ujistěte se, že jizvu natřete přípravkem proti slunečnímu záření se širokospektrální ochranou (SPF 50+ je ideální). Pokusit se opálit kůži, abyste zakryli jizvu, není nikdy dobrý nápad a s největší pravděpodobností povede naopak k jejímu zvýraznění.

Některé krémy jsou velmi vhodné, protože kombinují účinné složky podporující obnovu s velmi vysokými ochrannými faktory proti slunečnímu záření. Zeptejte se svého lékárníka na zklidňující krémy s SPF, které podpoří zahojení jizvy a ochrání ji před sluncem.

Pamatujte, že při vystavení slunci se může u všech forem poranění kůže rozvinout nadměrná pigmentace. Nezáleží na poranění, vaším heslem je ochrana.

Je samozřejmé, že vystavení slunci bez odpovídající ochrany s sebou nese riziko rakoviny kůže.

Společnost La Roche-Posay, partnerská značka dermatologů, vytvořila řadu ANTHELIOS, speciálně upravenou pro citlivou pokožku. ANTHELIOS nabízí širokospektrální UVA/UVB ochranu SPF 50+ a ji dodává ve třech různých texturách přizpůsobených typu pleti:


ANTHELIOS UVMUNE 400 transparentní fluid spf 50+ pro normální a smíšenou pleť.
ANTHELIOS Zmatňující gel-krém SPF 50+ bez parfému pro mastnou pokožku nebo pokožku náchylnou k nedostatkům.

Co se stane, když je moje jizva
Hnědá, nebo černá?

Pokud vaše jizva zhnědla nebo zčernala, nebo se kolem ní objevila tmavá „svatozář“, je pravděpodobně hyperpigmentovaná. To je obvykle způsobeno vystavením se slunci v době, kdy byla jizva ještě čerstvá a hojila se. Vzhledem k tomu, že tento tmavý vzhled může přetvrat roky, obracejí se někteří lidé na dermatologa s žádostí o interní zákroky (laser, depigmentační činidla či chirurgická korekce). U všech takových způsobů léčby bude nějakou dobu trvat, než zaberou – a nejsou levné –, takže staré známe „prevence je lepší než léčba“ je zde dvojnásob relevantní.

Pro více informací o různých typech jizev klikněte ZDE.
Naučte se poznat, zda se vám jizva dobře hojí ZDE.

KDYŽ JSTE NEMOCNÍ,
VAŠE POKOŽKA JE SUŠŠÍ

PRAVDA

Nachlazení a chřipka vysušují naši pokožku a zanechávají ji suchou a matnou. Samotné onemocnění spojené s léky, které užíváme, a skutečnost, že mnozí z nás jsou upoutáni na lůžko během onemocnění, vede ke zbavení pokožky vlhkosti.
DOZVĚDĚT SE VÍCE

POPÁLENÍ 1. STUPNĚ
JE JAKO SPÁLENINA OD SLUNCE

PRAVDA

Popálenina 1. stupně je jako spálení sluncem. Ovlivňuje pouze vnější vrstvu kůže a způsobuje, že postižená oblast je zarudlá a bolestivá. Povrchové popáleniny také často svědí v důsledku uvolňování histaminu.
DOZVĚDĚT SE VÍCE

CHELITIDA JE VĚDECKÝ NÁZEV
PRO ROZPRASKANÉ RTY

PRAVDA

Cheilitida je jen jiný název pro popraskané rty. Rty jsou suché a šupinaté a mohou se vytvořit bolestivé svislé praskliny. I pokožka kolem rtů je někdy podrážděná. Tato suchost způsobuje nepříjemné pocity pálení.
DOZVĚDĚT SE VÍCE

I na to máme
speciální řadu

ANTHELIOS je průkopníkem na trhu s přípravky na opalování. Širokospektrální, velmi vysoká ochrana řady Anthelios je výsledkem více než 25 let pokročilého klinického výzkumu opalovacích přípravků a pokožky s citlivostí na slunce. 

NÁŠ ZÁVAZEK
K BEZPEČNOSTI

Bezpečnostní normy, které předčí mezinárodní předpisy pro kosmetiku.

100 % PŘÍPRAVKŮ
TESTOVÁNO NA ALERGIE

Zobrazit více
Jeden předpoklad = nulové alergické reakce
Odhalíme-li i jeden jediný případ alergie, vracíme se do laboratoře a upravujeme složení produktu.

OCHRANA SLOŽENÍ
V ČASE

Zobrazit více
Volíme jen ty nejvíce bezpečné ochranné obaly a nejnutnější konzervační látky pro zajištění nejvyšší tolerance a dlouhodobé účinnosti.

JEN TO NEZBYTNÉ
VE SPRÁVNÉ AKTIVNÍ DÁVCE

Zobrazit více
Naše produkty byly vytvořeny ve spolupráci s dermatology a toxikology. Obsahují pouze nezbytné ingredience, a to vždy ve správné aktivní dávce.

TESTOVÁNO
NA VELMI CITLIVÉ
 PLETI

Zobrazit více
Tolerance našich přípravků je ověřována na té nejcitlivější pleti: reaktivní, alergické, se sklony k akné, atopické, poškozené nebo oslabené léčbou rakoviny.