Popáleniny kůže
a jak je rychleji zahojit

Article Read Duration 8 min čtení

Popáleniny jsou poranění kůže způsobené extrémním horkem. Mohou být také způsobeny chemikáliemi, radiací, třením a dokonce chladem. Když je kůže vystavena extrémnímu teplu, její složka proteinů se denaturuje, jako by se „vařila“ a kožní buňky odumíraly, což má za následek zánětlivou reakci.

Pokud máte povrchové popáleniny, nejprve zasažené místo na několik minut ponořte pod studenou tekoucí vodu, poté naneste krém na popáleniny nebo hojení kůže z lékárny a poté sterilní obvaz. Po dobu několika týdnů po spálení, kdy se kůže hojí, bude křehká a citlivá a bude vyžadovat péči specifických dermo-kosmetických přípravků, jako je krém na hojení kůže se silným SPF, aby nedošlo k postzánětlivé hyperpigmentaci.

Popáleniny mohou být rozděleny na popáleniny 1., 2. a 3. stupně podle jejich hloubky. Popáleniny prvního stupně jsou velmi povrchové, způsobují zarudnutí jako spáleniny od slunce. Popáleniny 2. stupně jsou hlubší a způsobují puchýře a intenzivní bolest. Popáleniny 3. stupně jsou „plné tloušťky“ a ničí nervová vlákna v kůži, takže jsou bezbolestné. Kůže je voskově bílá nebo zuhelnatělá a může vypadat natekle a kožovitě. Popáleniny 1. a 2. stupně lze zvládnout doma pomocí popáleninových krémů a sterilních obvazů, pokud nejsou rozsáhlé a nezasahují obličej nebo hlavní kloub. Popáleniny 3. stupně vyžadují okamžitou lékařskou pomoc.

Popáleniny 1. stupně zřídka způsobují jizvy. Popáleniny 2. stupně sice představují riziko zjizvení, zejména pokud se zanítí, ale při správné hygieně, s krémem na hojení kůže a sterilním obvazem můžete riziko zjizvení minimalizovat. Popáleniny 3. stupně téměř vždy zanechají na kůži nějaký druh jizvy, ale to může být minimalizováno vyhledáním lékařské péče co nejdříve, aby byla poskytnuta správná léčba.

CO JE TO POPÁLENINA?

Popáleniny jsou jednou z nejběžnějších nehod v domácnosti, zejména u dětí. Popálenina je druh poranění, kdy se lidská tkáň – obvykle kůže – dostane do kontaktu s extrémním žárem. Může se jednat o přímé teplo plamene, horké kapaliny (jako je vařící voda nebo olej), nebo horkého předmětu (např. vaše trouba). Popáleniny mohou být také způsobeny určitými chemikáliemi, jako jsou silné kyseliny, a také radiací, třením a dokonce chladem.

Různé typy popálenin vyžadují různou léčbu v závislosti na jejich hloubce a rozsahu, ale u povrchových popálenin je dobré zajít do místní lékárny a zeptat se na krémy na popáleniny nebo krémy na hojení kůže, které by podpořily zotavení.

CO SE STANE KŮŽI,
KDYŽ SE SPÁLÍ

Při vystavení extrémnímu teplu se konstitutivní bílkoviny kůže „denaturují“. To znamená, že se rozplete běžná 3D struktura molekuly proteinu. Takto pozměněné bílkoviny již nejsou schopny plnit svou fyziologickou funkci. Trochu se to podobá tomu, co se děje se syrovým masem při vaření: mění se jeho barva, struktura a fyzické vlastnosti.

Když jsou bílkoviny kůže poškozeny teplem, vyvolá to zánětlivou reakci v důsledku odumírání kožních buněk. Uvolňují se mediátory zánětu, což způsobuje rozšíření lokálních cév a zčervenání kůže. Mohou se objevit další změny na kůži, jako jsou puchýře. To závisí na hloubce nebo „stupni“ popálení, ke kterému se za chvíli dostaneme. Přečtěte si tipy, jak rychle hojit popáleniny pomocí krému na popáleniny nebo krému na hojení kůže.

JAKÝ KRÉM MÁM
NA POPÁLENINY POUŽÍT

KRÉMY NA HOJENÍ KŮŽE MOHOU NAPOMOCI OBNOVĚ

Pokud máte povrchové popáleniny (1. nebo 2. stupeň, viz níže), vaším prvotním reflexem by mělo být ponořit je na několik minut pod studenou tekoucí vodou. To může omezit rozsah a hloubku popálenin a pomůže utišit bolest. Nepoužívejte led, ten může poškození ještě zhoršit.

Poté se vydejte do místní lékárny a požádejte o renomovaný krém na popáleniny nebo na hojení kůže. Složení by mělo v ideálním případě obsahovat specifické účinné látky, které urychlí a optimalizují epidermální hojení, zklidní a ochrání pokožku a sníží riziko zanesení infekce. Naneste silnou vrstvu krému (zvažte uchování v lednici pro extra chladivou úlevu) a pak pokožku zakryjte sterilním obvazem. Krém a obvaz společně ochrání spáleninu.

Pamatujte, že tato rada platí jen pro povrchové popáleniny. Pokud se domníváte, že můžete mít popáleniny v plné tloušťce nebo ve 3. stupni (viz níže), je životně důležité, abyste vyhledali lékařskou pomoc, protože hluboké popáleniny jsou potenciálně nebezpečné.

JAKÉ JSOU
RŮZNÉ TYPY POPÁLENIN?

JAK POZNÁM, JAKÝ „STUPEŇ“ POPÁLENINY MÁM?

Popáleniny se dělí do tří základních skupin: popáleniny 1., 2. a 3. stupně.

Rozdíl poznáte takto:

 

POPÁLENINY 1. STUPNĚ: JAKO OD SLUNÍČKA

Spálenina prvního stupně je stejná jako spálenina od slunce. Postihuje pouze vnější vrstvu kůže a způsobuje, že postižené místo zčervená a bolí. Povrchové popáleniny kůže také často svědí v důsledku uvolnění histaminu. Kromě slunce je častou příčinou popálenin prvního stupně vařící voda. Tento typ popálenin se hojí 7–10 dní a nezanechá jizvu.

 

POPÁLENINY 2. STUPNĚ: HLUBŠÍ, S PUCHÝŘI

Popálení druhého stupně je trochu hlubší. Na rozdíl od popálení 1. stupně, které ovlivňuje pouze epidermis, při popálení 2. stupně je postižena i povrchová dermis (hlubší vrstva kůže). Pokud k tomu dojde, kůže zčervená, ale také se na ní objeví puchýře (nepropichujte je, protože se tím kůže otevírá infekci). Jedná se o nejbolestivější typ popálenin, které jsou často způsobeny horkým olejem.

Popáleniny 2. stupně se hojí 2–3 týdny a obvykle nezanechají jizvu, pokud se neobjeví komplikace, jakou je infekce (které se můžete vyhnout správným obvazem a krémem na hojení kůže z lékárny). Popáleniny 2. stupně však mohou způsobit pigmentační změny na kůži, a proto je nezbytné chránit oblast před sluncem během hojení, zpočátku pomocí obvazu a později pomocí krému na hojení kůže s obsahem SPF.

Další informace o ochraně jizev před sluncem získáte kliknutím ZDE.

 

POVRCHOVÉ POPÁLENINY SE BUDOU HOJIT RYCHLEJI S POUŽITÍM KRÉMU NA POPÁLENINY NEBO NA OCHRANU KŮŽE

Popáleniny 1. i 2. stupně se považují za „povrchové popáleniny“. Obvykle je lze zvládnout doma bez nutnosti návštěvy lékaře, ale pokud je popálenina rozsáhlá, nebo na obličeji či nad velkým kloubem, měli byste lékařskou pomoc vyhledat. Pokud máte povrchové popáleniny, můžete pro jejich lepší hojení udělat toto:

  • K ochlazení a utišení popálení použít studené obklady namočené v termální vodě La Roche-Posay.
  • Napomoci obnově kožní bariéry aplikací ochranného krému od renomované lékárnické značky, která má v oblasti regenerace kůže odborné zázemí.
  • Zakrýt ji sterilním obvazem, aby nedošlo k infekci nebo vystavení vnějším dráždivým látkám.
  • Používat několik týdnů ochranný krém s SPF.

Pro zobrazení zklidňující řady CICAPLAST od La Roche-Posay, partnerské značky dermatologů, klikněte ZDE.

 

POPÁLENINY 3. STUPNĚ: ČAS VYHLEDAT LÉKAŘSKOU POMOC

Popáleniny 3. stupně jsou známé jako popáleniny „plné tloušťky“, protože ovlivňují každou vrstvu kůže až po podkožní vrstvu známou jako hypodermis. Protože jsou popáleniny 3. stupně tak hluboké, ničí nervová vlákna v kůži a z tohoto důvodu jsou často bezbolestné. Při popáleninách 3. stupně může kůže nabýt odlišného vzhledu:

  • bílá vosková barva,
  • zuhelnatělý vzhled,
  • tmavě hnědá,
  • napuchlá a kožovitá textura,

Pokud se domníváte, že byste mohli mít popáleninu v plné tloušťce, nepanikařte, lékařská/chirurgická ošetření jsou k dispizici, měli byste tedy vyhledat místní lékařskou pohotovost, protože toto již není něco, co by se dalo zvládnout doma.

ZANECHÁ MOJE SPÁLENINA
JIZVU?

POVRCHOVÉ POPÁLENINY OBVYKLE JIZVY NEZANECHÁVAJÍ, POKUD JSOU SPRÁVNĚ OŠETŘENY

Jizvy po popáleninách mohou být nevzhledné a způsobit značný diskomfort. Při správném ošetření povrchové popáleniny (1. a 2. stupeň) obvykle jizvy nezůstávají. Popáleniny 1. stupně jizvy téměř nikdy nezanechají. Popáleniny 2. stupně po sobě mohou jizvy zanechat, pokud se postižené místo zanítí, a proto je nezbytná řádná hygiena pomocí dermo-kosmetického čisticího prostředku následovaná krémem na popáleniny a sterilním obvazem.

Klikněte ZDE a objevte čisticí prostředek pro křehkou pokožku.

Pro optimální zotavení se zeptejte svého lékárníka na popáleninové krémy. Pamatujte, že po spálení je pokožka citlivá, křehká a potřebuje ochranu pomocí specifických přípravků pro péči o pokožku. Je také ohrožena post-zánětlivou hyperpigmentací (po vystavení slunci zůstává na postiženém místě tmavě hnědá skvrna), proto nezapomeňte používat krém na regeneraci kůže se silným SPF ještě několik týdnů po úrazu.

 

POPÁLENINY PLNÉ TLOUŠŤKY VĚTŠINOU JIZVY ZANECHAJÍ

Popáleniny 3. stupně bohužel obvykle na kůži nějakou jizvu zanechají. Je to proto, že poškození je tak hluboké, že kůže reaguje tak, že produkuje hustý kolagen, který nahradí ztracenou kůži. Tento kolagen je známý jako jizvová tkáň. Při včasné lékařské péči a správné léčbě můžete toto zjizvení minimalizovat.

 

KOMPLIKACE PŘI POPÁLENÍ

Pokud vaše popáleniny nejsou správně ošetřeny, nebo pokud máte smůlu, může se vám vytvořit několik typů nevzhledných popáleninových jizev. Mezi ně patří:

  • Hypertrofické jizvy, červené a vystouplé, ale zůstávají v mezích původní popáleniny.
  • Kontraktury, jizvy se začínají stahovat a „smršťovat“. To může být nebezpečné v případě, že je jizva „obvodová“, tzn. pokud se obtáčí kolem celé části těla, například prstu. Pokud máte popáleniny po obvodu, je důležité, abyste co nejdříve vyhledali lékaře.
  • Keloidní jizvy, nabývají na objemu a zvětšují se přes rozsah původní popáleniny. Keloidy často způsobují svědění.

Každá z nich vyžaduje specifickou léčbu, o které se můžete poradit se svým lékařem.

Co si zapamatovat? Vyhledejte lékařskou pomoc ihned po spálení kůže, pokud se domníváte, že máte popáleniny 3. stupně, nebo pokud je povrchové popálení rozsáhlé, na obličeji či nad hlavním kloubem. Většinu povrchových popálenin lze zvládnout doma pomocí chladivých obkladů namočených v termální vodě, kvalitního regeneračního krému a sterilních obvazů z lékárny.

Kliknutím ZDE si prohlédnete kompletní řadu utišujících přípravků od odborné lékárnické značky La Roche-Posay.

Více informací o jizvách a jejich léčbě najdete ZDE.

Pokud máte ránu zašitou, klikněte ZDE pro stručný návod, jak o ni pečovat.

PRAVDA
NEBO MÝTUS?

KDYŽ JSTE NEMOCNÍ,
VAŠE POKOŽKA JE SUŠŠÍ

PRAVDA

Nachlazení a chřipka vysušují naši pokožku a zanechávají ji suchou a matnou. Samotné onemocnění spojené s léky, které užíváme, a skutečnost, že mnozí z nás jsou upoutáni na lůžko během onemocnění, vede ke zbavení pokožky vlhkosti.
DOZVĚDĚT SE VÍCE

CHELITIDA JE VĚDECKÝ NÁZEV
PRO ROZPRASKANÉ RTY

PRAVDA

Cheilitida je jen jiný název pro popraskané rty. Rty jsou suché a šupinaté a mohou se vytvořit bolestivé svislé praskliny. I pokožka kolem rtů je někdy podrážděná. Tato suchost způsobuje nepříjemné pocity pálení.
DOZVĚDĚT SE VÍCE

OLIZOVÁNÍ POPRASKANÝCH RTŮ
JE DOBRÝ NÁPAD

MÝTUS

Lidé se suchými a popraskanými rty si je často často olizují a odtrhávají nebo okusují odlupující se pokožku. Je to sice lákavé, ale pouze to zhoršuje situaci tím, že zbavujete pokožku její přirozené ochranné vrstvy a vyvolává to začarovaný kruh.
DOZVĚDĚT SE VÍCE

POPÁLENÍ 1. STUPNĚ
JE JAKO SPÁLENINA OD SLUNCE

PRAVDA

Popálenina 1. stupně je jako spálení sluncem. Ovlivňuje pouze vnější vrstvu kůže a způsobuje, že postižená oblast je zarudlá a bolestivá. Povrchové popáleniny také často svědí v důsledku uvolňování histaminu.
DOZVĚDĚT SE VÍCE

I NA TO MÁME
SPECIÁLNÍ ŘADU PŘÍPRAVKŮ

CICAPLAST je univerzální řada zklidňujících přípravků pro obnovu a ochranu přirozené kožní bariéry. Formule řady CICAPLAST jsou díky obsahu zklidňujících a obnovujících ingrediencí jako Panthenol, bambucké máslo, Madecassoside či termální voda z La Roche-Posay striktně hypoalergenní.

NÁŠ ZÁVAZEK
K BEZPEČNOSTI

Bezpečnostní normy, které předčí mezinárodní předpisy pro kosmetiku.

100 % PŘÍPRAVKŮ
TESTOVÁNO NA ALERGIE

Zobrazit více
Jeden předpoklad = nulové alergické reakce
Odhalíme-li i jeden jediný případ alergie, vracíme se do laboratoře a upravujeme složení produktu.

OCHRANA SLOŽENÍ
V ČASE

Zobrazit více
Volíme jen ty nejvíce bezpečné ochranné obaly a nejnutnější konzervační látky pro zajištění nejvyšší tolerance a dlouhodobé účinnosti.

JEN TO NEZBYTNÉ
VE SPRÁVNÉ AKTIVNÍ DÁVCE

Zobrazit více
Naše produkty byly vytvořeny ve spolupráci s dermatology a toxikology. Obsahují pouze nezbytné ingredience, a to vždy ve správné aktivní dávce.

TESTOVÁNO
NA VELMI CITLIVÉ
 PLETI

Zobrazit více
Tolerance našich přípravků je ověřována na té nejcitlivější pleti: reaktivní, alergické, se sklony k akné, atopické, poškozené nebo oslabené léčbou rakoviny.