Opalovací krém: Ultimátní produkt, který pomáhá bojovat proti stárnutí pleti

Article Read Duration 4 min čtení

Věděli jste, že když zařadíte opalovací krém do své rutiny péče o pleť, pomáháte chránit svou pokožku nejen před slunečními paprsky, ale také před mnoha škodlivými vnějšími činiteli? Když slunce pronikne do pokožky, regenerace buněk se mění, což vede ke ztrátě elasticity, vzniku skvrn a vrásek. V tomto článku vám řekneme, proč je tak důležité používat opalovací krém, jaké jsou jeho výhody a jak vybrat ten správný přípravek pro potřeby vaší pleti.

Výhody používání opalovacího krému

Zde zmiňujeme některé z mnoha výhod používání opalovacích přípravků a důvody, proč je vhodné je zařadit do své každodenní péče o pleť:

Ochrana proti UV záření

Slunce vyzařuje ultrafialové (UV) záření, které může být škodlivé pro naši pokožku, pokud je mu vystavena příliš. Ultrafialové paprsky A (UVA) a ultrafialové B (UVB) jsou hlavními viníky poškození kůže, jako je předčasné stárnutí, skvrny na kůži, vrásky a nejzávažnější  pak rakovina kůže. Opalovací krém na obličej, zejména s vysokým ochranným slunečním faktorem (SPF nebo také Ochranný faktor - OF), spolu se zajištěním vysoké UVA ochrany pomáhá chránit pokožku před škodlivými účinky UV paprsků a následky slunečního záření.

 

Zabraňuje předčasnému stárnutí

Dlouhodobý pobyt na slunci může kromě zdravotních rizik způsobit i předčasné stárnutí pokožky. UV paprsky poškozují kožní kolagen a elastin, což může způsobit vrásky, pigmentové skvrny a jemné linky.

 

Každodenním používáním opalovacího přípravku můžete svou pokožku před těmito vlivy chránit a předcházet tak předčasnému stárnutí. Mnoho opalovacích krémů je navíc navrženo tak, aby hydratovaly, vyživovaly pokožku a korigovaly známky stárnutí, což vám může pomoci udržet si zdravý a mladistvý vzhled.

 

Snižuje riziko vzniku skvrn od slunce

Pigmentové skvrny jsou častým problémem mnoha lidí bez ohledu na typ pleti. Tyto skvrny jsou způsobeny více faktory, ale často vznikají ve spojitosti s nadměrným vystavováním se slunečnímu záření. Pravidelným používáním krému na obličej s fotoprotekcí však můžete snížit riziko vzniku těchto tmavých skvrn. UV ochrana pomáhá zabránit nadměrné produkci melaninu v kůži, což také může pomoci udržet jednotný tón pleti.

 

Zlepšuje celkové zdraví pokožky

Když je pokožka vystavena slunci bez ochrany, může se vysušit, zarudnout, podráždit a dokonce i zanítit. Mnoho opalovacích krémů obsahuje navíc prospěšné aktivní látky, jako je vitamín E a niacinamid, které mohou pomoci snížit zánět a zlepšit celkový vzhled pleti. Tyto ingredience mohou také pomoci minimalizovat výskyt rozšířených pórů, skvrn od slunce a dalších běžných kožních problémů.

opalovaci krem

Opalovací krém na obličej pro prevenci poškození slunečním zářením

Když se vystavujeme slunci, naše kůže nás vždy „varuje“, když překročíme práh tolerance, zarudnutím, bolestí a zánětem, který jinými slovy pálí. A ano, kůže má paměť. Z dlouhodobého hlediska může pleť vykazovat známky stárnutí, jako jsou předčasné vrásky, tmavé skvrny a další problémy související s věkem, pokud o ni nebudeme náležitě pečovat.

Opalovací krémy jsou proto složeny z ingrediencí, které pomáhají zabránit pronikání UV paprsků do pokožky, jako je oxid zinečnatý nebo Meroxyl XL, SX a 400. Tyto látky vytvářejí na kůži fyzickou bariéru, která UV paprsky odráží, místo aby je pohlcovala. Mnohé z těchto produktů navíc obsahují hydratační látky, které udržují pokožku jemnou a vláčnou.

 

Následky působení slunečního záření na kůži

Sluneční záření je jedním z hlavních rizikových faktorů předčasného stárnutí pleti a vzniku rakoviny kůže. Přestože si většina lidí užívá slunce a opaluje se, je důležité si uvědomit, jaké negativní účinky může mít sluneční záření na naši pokožku v dlouhodobém horizontu.

  • Pigmentace: Poruchy pigmentace mohou způsobit vznik tmavých nebo světlých skvrn na kůži. Hyperpigmentace se projevuje ve formě tmavých stařeckých skvrn nebo skvrn souvisejících s hormonálními faktory – vede k nerovnoměrné pigmentaci, což má za následek nejednotné opálení s tmavšími oblastmi a světlejšími skvrnami, které souvisí s nerovnoměrným rozložením melaninu v těle. Oba typy skvrn jsou způsobeny expozicí UV záření a spálením.
  • Zvýšený výskyt vrásek a rýh: Vystavení se slunci bez dostatečné ochrany může zvýšit výskyt vrásek a rýh na kůži. Produkty s ochranným faktorem a antioxidanty vám mohou pomoci redukovat tyto známky stárnutí a udržet zdravou a mladistvou pokožku.
  • Degradace kolagenu: UV záření může poškodit přirozený kolagen pokožky, což vede k povislému a vrásčitému vzhledu. Produkty obsahující aktivní látky, jako je kyselina hyaluronová, vám mohou pomoci zlepšit produkci kolagenu a udržet pevnou a mladistvou pokožku.
  • Snížená elasticita pokožky: Dlouhodobé vystavování pleti slunci může snížit její elasticitu a způsobit, že bude vypadat povisle a bez života. Produkty s hydratačními a antioxidačními látkami mohou pomoci zlepšit pružnost pokožky a udržet ji pevnou a zdravou.
  • Matná pleť: Slunce může způsobit, že vaše pleť bude matná a bude vypadat staře. Produkty s vitamínem C a dalšími antioxidačními složkami mohou pomoci revitalizovat pokožku a zlepšit její přirozený jas. Zajistí tak zářivý a zdravý vzhled.
  • Dehydratace pokožky: Slunce a teplo mohou dehydratovat pleť, což vede k jejímu suchému, šupinatému vzhledu. Produkty s hydratačními a vyživujícími složkami pomáhají udržovat pokožku jemnou a hydratovanou a zabraňují ztrátě vody. Pokožka pak vypadá zdravě a zářivě.

působení slunečního záření


Účinky slunce na různé typy pleti

Víte, jak sluneční paprsky ovlivňují váš typ pleti? Je opravdu důležité brát ohled na tento faktor a pleť správně chránit. Čtěte dál a my vám řekneme více:

  • Mastná pleť. Vystavení slunci může být obzvláště problematické pro lidi s mastnou pletí, protože může zvýšit produkci kožního mazu a pleť pak vypadá ještě leskleji. Je důležité používat přípravky s lehkou, nemastnou texturou a vyvarovat se používání produktů, které ucpávají póry. Je vhodné také používat opalovací krém s matujícím efektem.
  • Suchá pleť. Slunce může zhoršit suchost a pocit pnutí pokožky. Je tedy důležité pleť před a po slunění správně hydratovat a používat přípravky, které pomáhají vlhkost pokožky udržovat. Doporučuje se také používání opalovacího krém s hydratačními a výživnými složkami.
  • Citlivá pleť. Citlivá pokožka může negativně reagovat na sluneční záření, způsobovat zarudnutí, svědění a pocit pálení. Je důležité používat opalovací krém speciálně navržený pro citlivou pokožku a vyhýbat se přímému slunečnímu záření v těch nejteplejších hodinách. Doporučuje se také ochranný oděv a pokrývka hlavy.
  • Smíšená pleť. Péče o smíšenou pleť během pobytu na slunci může být obzvláště náročná, protože některé části pokožky mohou být o to více mastné nebo suché. Je důležité najít přípravek se správným poměrem hydratačních a nemastných vlastností a vyvarovat se používání produktů, které ucpávají póry. Doporučujeme také používat nekomedogenní opalovací přípravek a vyhýbat se přímému slunečnímu záření v nejteplejších hodinách dne.

Jak dlouho vydrží opalovací krém?

Délka působení sluneční ochrany závisí na několika faktorech - intenzita slunce, denní doba a množství aplikovaného přípravku. Obecně se však doporučuje opakované nanášení opalovacího krému každé dvě hodiny, zejména při pocení nebo plavání. Je důležité nanést dostatečné množství opalovacího krému, aby pokryl celou oblast pokožky vystavené slunci, a je také doporučováno se vyhýbat expozici přímému slunci během nejteplejších hodin dne. Kromě toho je také vhodné nosit ochranný oděv a pokrývku hlavy.

Nejlepší opalovací přípravky podle typu pleti

V La Roche-Posay je zdraví vaší pokožky naší prioritou číslo jedna, a proto vyvíjíme opalovací krémy vhodné pro každý typ pleti a dle vašich potřeb, abyste mohli svou pokožku náležitě chránit a vyhnout se poškození díky UV záření a znečištění.

Opalovací krém pro mastnou pleť

Pokud hledáte opalovací krém na obličej, který pomáhá bojovat proti stárnutí způsobenému slunečním zářením, Anthelios Oil Correct SPF50+ je pro vás perfektní. Vyznačuje se širokým spektrem ochrany proti UV záření, znečištění a oxidaci a dermatologicky korektivními aktivními látkami s kyselinou salicylovou, niacinamidem a zinkem. Jeho lehká textura pomáhá rychle proniknout do pokožky, takže je ideální použít ho jako podklad pod make-up. Poskytuje také matující finiš až po dobu 12 hodin a umožňuje pokožce dýchat, takže je vynikající volbou pro každodenní rutinu. Navíc je to nekomedogenní a hypoalergenní produkt ideální pro kontrolu kožního mazu a pórů na obličeji.

Anthelios oil correct SPF50+

Opalovací krém pro suchou pleť

Všichni víme, že suchá a citlivá pokožka potřebuje extra hydrataci a přiměřenou ochranu před sluncem, takže náš Anthelios UVMUNE 400 Hydratační krém SPF50+ pro citlivou pokožku je speciálně navržen tak, aby tyto potřeby splnil.

vysoký ochranný faktor (SPF 50+) a jeho krémová textura s termální vodou La Roche Posay hloubkově hydratuje pokožku a zanechává ji tak jemnou a hladkou bez pocitu mastnoty. Jeho složení obsahuje Mexoryl 400, nejúčinnější UV filtr proti nesilnějším (ultra dlouhým) UV paprskům. Jeho technologie NETLOCK zachovává homogenní ochranu, díky čemuž je krém odolnější a lépe drží na pokožce; a glycerin, který přispívá k hydrataci pokožky již od prvního použití.

Anthelios UVMUNE 400 Hydratační krém SPF50+

Opalovací krém pro citlivou pleť

Anthelios UVMUNE 400 Transparentní Fluid SPF50+ opalovací krém pro citlivou pokožku nabízí všechny výhody řady Anthelios jako je odolný, neviditelný filtr s vysokou ochranou proti slunci a znečištění. Navíc je bez parfemace a hypoalergenní, takže je vhodný pro citlivou pokožku se sklonem k podráždění.

Anthelios UVMUNE 400 Invisible Fluid SPF 50+

Pokud hledáte tónovaný opalovací krém pro citlivou pokožku, Anthelios UVMUNE 400 Tónovaný Fluid SPF50+ je ideální pro každého, kdo chce přidat pleti trochu jednoté barvy a získat tak přirozený a zdravý vzhled pokožky. Tento tónovaný fluid, dostupný v několika odstínech, dokonale splyne s pletí, poskytuje lehké krytí a zároveň ochranu před sluncem. Díky technologii XL-PROTECT, patentované filtrační technologii, která poskytuje velmi vysokou, širokospektrální UVA/UVB ochranu a pomáhá chránit před znečištěním a poškozením infračerveným zářením, je ideální pro zařazení do vaší každodenní rutiny po celý rok. Je také testován na všech typech pleti a všech fototypech.

Anthelios UVMUNE 400 Tónovaný Fluid SPF 50+

Opalovací krém pro smíšenou pleť

Anthelios Age Correct SPF50+ obsahuje širokospektrální ochranu, která je účinná také proti znečištění tak, že zabraňuje částečkám znečištění ulpívat na vaší pokožce. Ale to není vše, poskytuje také péči proti stárnutí a pomáhá redukovat vrásky a ochablost pleti. Obsahuje účinnou kombinaci účinných látek:

- Fragmentovaná kyselina hyaluronová, která pomáhá hydratovat a vyhlazovat pokožku.

- Niacinamid, který redukuje vzhled pórů a zlepšuje texturu pokožky.

- Phe Resorcinol, který odstraňuje skvrny a dodává obličeji jednotný vzhled.

Závěrem lze říci, že používání opalovacích krémů by mělo být nedílnou součástí každodenní péče o pleť každého z nás, zejména v letních měsících nebo když jsme vystaveni slunci po dlouhou dobu. Abyste si udrželi zdravou pokožku bez spálení, při výběru opalovacího krému mějte na paměti všechny uvedené informace v tomto článku. Ujistěte se, že se o svou pokožku dobře staráte!

La-Roche-Posay-Anthelios-Age-Correct-SPF50-50ml-NoTeinted-LD-000-3337875761031-Closed-FSS

I NA TO MÁME
SPECIÁLNÍ ŘADU PŘÍPRAVKŮ

PRAVDA
NEBO MÝTUS?

RETINOL JE MOLEKULA,
KTERÁ JE SPOJENCEM PRO CITLIVOU PLEŤ

PRAVDA

Předchůdce čistého vitamínu A, který působí na povrchu i do hloubky pokožky, vyhlazuje a vyrovnává pleť a viditelně redukuje hloubku vrásek. Co je jeho plusem? Zejména silné zklidňující vlastnosti při klinických příznacích stárnutí z něj dělají spojence proti stárnutí.
DOZVĚDĚT SE VÍCE

POPÁLENÍ 1. STUPNĚ
JE JAKO SPÁLENINA OD SLUNCE

PRAVDA

Popálenina 1. stupně je jako spálení sluncem. Ovlivňuje pouze vnější vrstvu kůže a způsobuje, že postižená oblast je zarudlá a bolestivá. Povrchové popáleniny také často svědí v důsledku uvolňování histaminu.
DOZVĚDĚT SE VÍCE

DLOUHÁ HORKÁ SPRCHA 
POMŮŽE ZKLIDNIT CITLIVOU POKOŽKU

MÝTUS

Po náročném dni vám horká sprcha sice může uvolnit svaly, ale horká voda nebo namáčení rozhodně nejsou pro citlivou pokožku dobrou volbou. Vystavení citlivé pokožky vysokým (a nízkým) teplotám stimuluje uvolňování histaminu (molekuly svědění), které může spustit řetězovou reakci podráždění. Nejlepší je zvolit krátké, vlažné sprchy nebo koupele.
DOZVĚDĚT SE VÍCE

NÁŠ ZÁVAZEK
BEZPEČNOSTI

Bezpečnostní normy, které předčí mezinárodní právní předpisy pro kosmetiku.

100 % PŘÍPRAVKŮ
TESTOVÁNO NA ALERGIE

Zobrazit více
Jeden předpoklad = nulová alergická reakce
Odhalíme-li i jeden jediný případ alergie, vracíme se do laboratoře a upravujeme složení produktu.

JEN TO NEZBYTNÉ
A VE SPRÁVNÉ DÁVCE

Zobrazit více
Naše produkty byly vytvořeny ve spolupráci s dermatology a toxikology. Obsahují pouze nezbytné ingredience, a to vždy ve správné aktivní dávce.
laroche posay závazek k bezpečnosti citlivá pleť modelka miminko

TESTOVÁNO
NA VELMI CITLIVÉ PLETI

Zobrazit více
Tolerance našich přípravků je ověřována na té nejcitlivější pleti: reaktivní, alergické, se sklony k akné, atopické, poškozené nebo oslabené léčbou rakoviny.

OCHRANA FORMULE
V ČASE

Zobrazit více
Volíme jen ty nejvíce bezpečné ochranné obaly a nejnutnější konzervační látky pro zajištění nejvyšší tolerance a dlouhodobé účinnosti.