Vše, co potřebujete vědět
o ochraně před uva a uvb zářením

Article Read Duration 8 min čtení

UVA záření způsobuje předčasné stárnutí pleti, zatímco UVB záření je zodpovědné za spáleniny a opálení. Oba typy záření zvyšují riziko rozvoje rakoviny kůže. Dlouhovlnné UVA záření je podskupinou UVA, které proniká hluboko do kůže a způsobuje kožní problémy jako pigmentové skvrny, sluneční alergie a předčasné stárnutí pleti. Účinná ochrana musí odfiltrovat UVA, UVB záření a dlouhovlnné UVA záření. Míru ochrany svého opalovacího přípravku poznáte podle výše jeho SPF (pro UVB záření) a PPD (pro UVA záření). Nejmodernější přípravky ochrany před sluncem rovněž obsahují antioxidanty jako baikalin pro posílení UVA ochrany před dlouhovlnným UVA zářením. Řada Anthelios od La Roche-Posay nabízí expertní ochranu před UVA, UVB a dlouhovlnným UVA zářením, která je vhodná pro všechny typy pleti, včetně té nejcitlivější.

JAKÝ JE ROZDÍL
MEZI UVA A UVB ZÁŘENÍM?

UV záření tvoří pouze 5 % slunečního záření, které dopadá na povch Země, je však poměrně silné. Rozlišujeme několik jeho druhů. UVC záření většinou blokuje ozónová vrsta, UVA a UVB záření pak proniká na zem a má vliv na pokožku.

UVA: A jako „AGEING“ NEBO „ALERGIE“

Vyskytuje se během celého roku, a to i když je zataženo, UVA záření představuje 95 % ultrafialového záření, které dopadá na zemský povrch. Je silné, proniká skrz mraky, sklo a epidermis. Narozdíl od UVB záření, které způsbuje sluneční spáleniny, UVA záření bolest nezpůsobuje, což neznamená, že není škodlivé. Právě naopak – proniká velmi hluboko do kůže a ovlivňuje buňky dermis (hlubší vrstva kůže). Přispívá k tvorbě volných radikálů, může způsobit dlouhodobé poškození a zapříčinit následující:

  • Fotostárnutí: podpůrné struktury kůže (kolagenová a elastinová vlákna) jsou modifikovány, výsledkem je povadání pleti a tvorba vrásek.
  • Sluneční intolerance, často označovaná jako sluneční alergie (začervenání, svědění, polymorfní světelná erupce).
  • Poruchy pigmentace (těhotenská maska, tmavé skvrny).
  • Rozvoj rakoviny kůže.

Klikněte ZDE a podívejte se na UVA ochranu.

 

UVB: B JAKO SPÁLENINY (BURNS) NEBO OPÁLENÁ POKOŽKA (BRONZED SKIN)

UVB záření tvoří až 5 % UV záření dopadající na zem. Narozdíl od UVA je blokováno mraky a sklem, může však proniknout do epidermis. Je zodpovědné za opálení, 
ale i spálení pokožky, sluneční alergie a rakovinu kůže.

Klikněte ZDE a podívejte se na ochranu před UVB záření.

Jak již víte, je důležité chránit svou pokožku před UVA i UVB zářením.

Klikněte ZDE a zjistěte více informací o tom, jak si vybrat správný opalovací krém.

CO JE
DLOUHOVLNNÉ UVA ZÁŘENÍ?

 

DLOUHOVLNNÉ UVA ZÁŘENÍ: VŠUDYPŘÍTOMNÉ A NEVIDITELNÉ NEBEZPEČÍ

Aniž bychom si to uvědomovali, jsme celý rok neustále vystaveni dlouhovlnnému UVA záření. V tomto případě mluvíme o pasivní expozici. Tyto sluneční paprsky mohou pronikat skrz mraky, sklo a dokonce také do hloubky dermis (hluboká vrstva kůže).

 

JAKÉ ÚČINKY MÁ DLOUHOVLNNÉ UVA ZÁŘENÍ?

Čím delší jsou UVA paprsky, tím hlouběji do kůže pronikají. Někdy způsobují poškození kůže, jež může být nevratné:

  • Pigmentace a poruchy barevnosti, jako těhotenská maska, tmavé skvrny a zašedlá pleť.
  • Sluneční alergie a intolerance: Jako všechny UV paprsky dlouhovlnné UVA záření může způsobit vznik začervenání, skvrn a svědění. Klikněte ZDE a zjistěte více o sluneční alergii.
  • Fotostárnutí či předčasné stárnutí: Snížení elasticity a povadání pleti, jež mají za následek vznik vrásek.

Dlouhovlnné UVA záření tvoří 75 % veškerého UV záření, proto jakýkoliv vámi zvolený přípravek ochrany před sluncem musí obsahovat širokospektrální ochranu před UVA-UVB zářením včetně dlouhovlnného UVA záření.

CO ZNAMENAJÍ ČÍSLA
NA OPALOVACÍM PŘÍPRAVKU?

JAK POROZUMĚT FAKTORŮM OCHRANY OPALOVACÍHO PŘÍPRAVKU

Volba správného opalovacího přípravků může být skutečné dilema! Se všemi těmi názvy, čísly a zkratkami (SPF, PPD) není vždy snadné najít to, co potřebujete. Co je tedy třeba vědět, abyste si vybrali tu nejlepší ochranu?

 

UVB OCHRANA: SPF SYSTÉM

UVB ochrana je měřena pomocí systému nazývaného SPF (sun protection factor). Abyste se vyhnuli slunečnímu spálení, musíte zvolit správné SPF. SPF je uvedeno na všech opalovacích přípravcích, rozlišujeme čtyři úrovně ochrany: nízká (faktor 6 až 10), střední (15 až 25), vysoká (30 až 50) a velmi vysoká (50+). Co však vlastně hodnoty těchto SPF faktorů vůbec znamenají?

Tady je příklad:

Řekněme, že Laura má světlý typ pleti, na slunci tak může běžně zůstat 10 minut, než se její pokožka spálí.

Pokud aplikuje přípravek s ochranným faktorem SPF 10, bude potřebovat 1%x větší dávku záření, než dojde ke spálení. Pro zjednodušení se uvádí tedy i 1%x vyšší čas, ale to někdy může být matoucí. Protože ta dávka je odvislá od místa, intenzity i chování na slunci. 

Mějte ale na paměti, že na pokožku musí aplikovat velkou a rovnoměrnou vrstvu přípravku, aby byla chráněná. Obecně platí, že budete nejspíš potřebovat více krému, než si myslíte. Na povrch celého těla je odhadem potřeba množství krému odpovídající velikosti golfového míčku.

 

UVA OCHRANA: PPD SYSTÉM

UVA ochrana má pro měření stupně ochrany svůj vlastní systém s názvem PPD (persistent pigment darkening). Stejně jako u SPF platí, že čím vyšší je PPD, tím silnější a delší je ochrana před škodlivými vlivy UVA záření. Tento systém funguje stejně jako systém SPF, PPD 10 znamená, že lze obdržet 10x větší dávku, než dojde k reakci pokožky s krémem a bez krému. Opět při aplikaci opalovacího přípravku platí, že více je více.

RŮZNÉ FOTOTYPY REAGUJÍ
NA SLUNCE RŮZNĚ RYCHLE

Některé typy pleti se opalují velmi snadno, jiné jsou poměrně citlivé a konstantně vyžadují vysoký ochranný faktor. S vysokým faktorem je vaše pokožka lépe chráněna. Je ale nutné myslet na to, že přípravek je třeba aplikovat opakovaně, a to každé 2 hodiny, nebo po koupání či intenzivním pocení.

 

CO JE FOTOTYP?

Váš fototyp je klasifikace, která odráží to, jak vaše pokožka reaguje na slunce. Rozlišujeme šest typů:

  • Fototyp I: bílá pleť (lidé se zrzavými vlasy), vždy se spálí, nikdy se neopálí, velké množství pih.
  • Fototyp II: světlá pleť, vždy se spálí, někdy dosáhne jemného opálení, velké množství pih.
  • Fototyp III: světlá až tmavá pleť, někdy se spálí, vždy se opálí (střední stupeň opálení), místy se objevují pihy.
  • Fototyp IV: tmavá pleť, nikdy se nespálí, vždy se opálí (tmavé opálení), bez pih.
  • Fototyp V: hnědá pleť, nikdy se nespálí, vždy se opálí (velmi tmavé opálení), bez pih.
  • Fototyp VI: tmavě hnědá pleť, nikdy se nespálí, bez pih.

JAKÝ KRÉM NA OPALOVÁNÍ,
TEDY NA OCHRANU PŘED SLUNCEM ZVOLIT?

JAKÁ OCHRANA PŘED UVA, UVB A DLOUHOVLNNÝM UVA ZÁŘENÍM JE NEJVHODNĚJŠÍ PRO CITLIVOU PLEŤ?

Abyste byli na slunci v bezpečí, potřebujete sluneční ochranný přípravek kombinující ochranu před UVA, UVB zářením a dlouhovlnným UVA zářením. Ujistěte se, že vámi zvolený produkt na obale specificky uvádí dlouhovlnné UVA záření, protože ne všechny formule chrání před tímto subtypem UV. Pokud máte světlý typ pleti, světlé vlasy a oči, budete potřebovat vysokou či velmi vysokou ochranu (SPF 30–50+). Je-li odstín vaší pleti tmavší, postačí nižší ochranný faktor. Pokud máte citlivou pleť, měli byste volit značku, jejíž přípravky jsou speciálně navrženy pro citlivou pleť.

Dermatologická laboratoř La Roche-Posay již téměř 30 let vyvíjí řadu přípravků fotoprotekce pro ochranu všech typů citlivé pleti dospělých i dětí. Díky této účinné ochraně před sluncem, UVA, UVB zářením a dlouhovlnným UVA zářením řada ANTHELIOS  nabízí ochranu, která je až dvakrát přísnější než evropská doporučení. Zároveň poskytuje výbornou toleranci, a to i pro citlivou pleť.

KOMPLETNÍ ŘADA OD REFERENČNÍ DERMATOLOGICKÉ ZNAČKY
V OBLASTI UV OCHRANY

DOPORUČOVÁNO DERMATOLOGY: VAŠE KŮŽE JE VE SPOLEHLIVÝCH RUKOU

Přípravky řady ANTHELIOS jsou k dostání ve formě olejů, mlék, gelů či sprejů. La Roche-Posay, značka, která je partnerem dermatologů, nabízí širokou škálu textur kombinujících komfort a ochranu pro časté používání, navíc bez kompromisu na toleranci. Anthelios respektuje potřeby a specifické požadavky každého typu pleti, přípravky jsou k dostání v různých formátech a s různým stupněm ochrany (vysoká ochrana SPF 30 nebo velmi vysoká ochrana SPF 50+). Kombinace vysoké UVA a UVB ochrany chrání před okamžitými nepříjemnými vlivy slunce a slunečními spáleninami, ale také před dlouhodobým dopadem slunce v podobě fotostárnutí.

JAKÝ JE NEJVHODNĚJŠÍ
KAŽDODENNÍ OPLAOVACÍ KRÉM NA OBLIČEJ?

JAKOU SLUNEČNÍ OCHRANU POUŽÍVAT PRO CITLIVOU PLEŤ OBLIČEJE?

Pokud máte citlivou pleť a hledáte účinnou každodenní ochranu obličeje před sluncem, zvolte řadu ANTHELIOS od La Roche-Posay, expertní značky, která je partnerem dermatologů. Všechny přípravky Anthelios jsou vhodné pro citlivou pleť a nabízejí vyváženou UVA-UVB ochranu, stejně jako ochranu před dlouhovlnným UVA zářením.

ANTHELIOS XL 50+ KOMFORTNÍ KRÉM:
VELMI VYSOKÁ OCHRANA OBLIČEJE

OBOHACENO O ANTIOXIDAČNÍ OCHRANU PROTI DLOUHOVLNNÉMU UVA ZÁŘENÍ

Závazek La Roche-Posay jde ještě dál. La Roche-Posay nabízí velmi vysokou ochranu před UV zářením pro citlivou pleť, kdy je formule star produktu pro ochranu obličeje navíc obohacena antioxidační ingrediencí používanou v tradiční čínské medicíně.

 

BAIKALIN: REVOLUČNÍ ANTIOXIDANT PROTI DLOUHOVLNNÉMU UVA ZÁŘENÍ

Nová formule Komfortního krému SPF 50+ byla obohacena unikátní antioxidační složkou baikalin. Vůbec poprvé byla potvrzena biologická účinnost baikalinu proti dopadům UV záření (včetně dlouhovlnného UVA záření) pro zajištění větší ochrany. Obsahuje také Mexoplex®, náš špičkový filtrační systém. Baikalin pousouvá ochranu ještě dál:

  • Zamezuje tvorbě volných radikálů vzniklých v důsledku dlouhovlnného UVA záření.
  • Chrání buněčnou DNA.

Výsledek: pleť je účinně chráněna před UVA, UVB zářením a dlouhovlnným UVA zářením. Se správnou ochranou je vaše pokožka a pokožka vaší rodiny na slunci v bezpečí.

ANTHELIOS ULTRA KRÉM SPF 50+:
MINIMALISTICKÁ FORMULE ZABRAŇUJÍCÍ ŠTÍPÁNÍ V OČÍCH

Zajímáte se o složení opalovacích přípravků? La Roche-Posay poprvé přichází se svými nejminimalističtějšími formulemi bez kompromisu na ochranu. ANTHELIOS Ultra v porovnání s předchozím složením obsahuje až o 12 ingrediencí méně, navíc neobsahuje konzervanty a na pleti vytváří ultraodolný film zabraňující štípání očí v důsledku migrace opalovacího přípravku. Konečně přípravek ochrany před sluncem určený i pro ty, kteří si zakládají především na bezpečnosti. Díky posílené technologii je bezpečný také pro citlivé okolí očí.

 

VĚDĚLI JSTE: CITLIVÁ OBLAST KOLEM OČÍ JE OBZVLÁŠTĚ VYSTAVENA RIZIKU RAKOVINY KŮŽE

Obavy ohledně štípání v očích jsou velmi škodlivé, uživatele totiž vedou k tomu, že produkt v okolí očí neaplikují. Tato oblast je však nejvíce náchylná k rozvoji rakoviny kůže. Rakovina kůže na očních víčkách představuje 5 až 10 % všech případů rakoviny kůže (1). ANTHELIOS Ultra je testován na subjektech s citlivýma očima, nositelích kontaktních čoček pod oftalmologickou kontrolou, a to s vynikajícími výsledky. Při klinickém testování bylo prokázáno, že přípravek:

  • Neštípe v očích 81 %
  • Nedostává se do očí 84 %
  • Nezpůsobuje slzení očí 90 %

Sečteno podtrženo, ochrana před sluncem je zcela zásadní a musí být aplikována také citlivé oční okolí. Přípravek ANTHELIOS Ultra můžete nanášet kolem očí bez rizika slzení či štípání v očích.

KRÁTKÁ REKAPITULACE?

JAK SI VYBRAT OCHRANU PŘED SLUNCEM

  • Váš přípravek by měl nabízet vyváženou širokospektrální UVA-UVB ochranu a ochranu před dlouhovlnným UVA zářením.
  • Pokud máte světlou pleť a oči, sáhněte po vysoké či velmi vysoké ochraně (SPF 30–50+).
  • Pokud máte citlivou pleť, hledejte přípravky speciálně navržené pro tento typ pleti, abyste se vyhnuli případným reakcím.
  • Nejmodernější přípravky obsahují antioxidanty jako např. baikalin, který pomáhá zmírnit poškození vzniklé v důsledku dlouhovlnného UVA záření.
  • Řada ANTHELIOS od značky La Roche-Posay, experta na citlivou pleť a partnera dermatologů, nabízí vyváženou UVA-UVB ochranu a ochranu před dlouhovlnným UVA zářením, která předčí evropská doporučení.

Klikněte ZDE a zjistěte, co dělat, aby byly děti při pobytu na slunci v bezpečí.

Pokud si přejete dozvědět se více o problémech s pigmentací, jako jsou tmavé skvrny či těhotenská maska, klikněte ZDE.

(1)Cook BE Jr, Bartley GB. Treatment options and future prospects for the management of eyelid malignancies: an evidence-based update. Ophthalmology 2001 Nov; 108(11):2088-98.

PRAVDA
NEBO MÝTUS?

SLUNCE JE PŘÍČINA
PŘEDČASNÉHO STÁRNUTÍ

PRAVDA

UVA paprsky narušují vnitřní stavební kameny pokožky, jako jsou kolagenová a elastinová vlákna. Vystavení slunci časem působí povadání a ztrátu pružnosti pleti a vrásky. UVB paprsky také stimulují nerovnoměrnou a nepravidelnou produkci pigmentu vedoucí k tmavým skvrnám. Celosvětově jsou tyto změny na pokožce známé jako foto-stárnutí.

DOZVĚDĚT SE VÍCE

ČÍM DŘÍVE RAKOVINU KŮŽE
OBJEVÍTE, TÍM LÉPE

PRAVDA

90 % případů melanomu je léčitelných, pokud je objevíte včas. Mezi preventivními návštěvami dermatologa navštivte naši stránku, abyste zjistili jak sledovat svá znaménka a chránit své blízké.

DOZVĚDĚT SE VÍCE

TMAVÉ OBLEČENÍ JE
NA SLUNCE VHODNĚJŠÍ

PRAVDA

Tmavé a intenzivní barvy jako jsou černá, tmavě modrá, červená nebo zelená, ve skutečnosti poskytují více UV ochrany než bílé nebo světlé oděvy. Při balení na příští dovolenou si proto s sebou vemte i nějaké tmavé oblečení!
DOZVĚDĚT SE VÍCE

DĚTI JSOU VŮČI SLUNCI
VÍCE ZRANITELNÉ

PRAVDA

Bezpečnost dětí na slunci je prvořadá, zvláště když víte, že k 50–80 % poškození způsobeného UV zářením dochází před 20 rokem života. Toto riziko však lze zásadně snížit pomocí správné ochrany.
DOZVĚDĚT SE VÍCE

VĚDĚLI JSTE,
ŽE...

38 % lidí se stále pravidelně nechrání před UV zářením.* Přípravky ANTHELIOS usnadňují každodenní ochranu před sluncem.

Dozvědět se více

*Zdroj: Globální zpráva o prevenci rakoviny kůže – IPSOS LRP – únor 2015

I NA TO MÁME
SPECIÁLNÍ ŘADU

ANTHELIOS je průkopníkem na trhu s přípravky na opalování. Širokospektrální, velmi vysoká ochrana řady Anthelios je výsledkem více než 25 let pokročilého klinického výzkumu opalovacích přípravků a pokožky s citlivostí na slunce.

NÁŠ ZÁVAZEK
K BEZPEČNOSTI

Bezpečnostní normy, které předčí mezinárodní předpisy pro kosmetiku.

100 % PŘÍPRAVKŮ
TESTOVÁNO NA ALERGIE

Zobrazit více
Jeden předpoklad = nulové alergické reakce
Odhalíme-li i jeden jediný případ alergie, vracíme se do laboratoře a upravujeme složení produktu.

JEN TO NEZBYTNÉ
VE SPRÁVNÉ AKTIVNÍ DÁVCE

Zobrazit více
Naše produkty byly vytvořeny ve spolupráci s dermatology a toxikology. Obsahují pouze nezbytné ingredience, a to vždy ve správné aktivní dávce.

TESTOVÁNO
NA VELMI CITLIVÉ
 PLETI

Zobrazit více
Tolerance našich přípravků je ověřována na té nejcitlivější pleti: reaktivní, alergické, se sklony k akné, atopické, poškozené nebo oslabené léčbou rakoviny.

OCHRANA FORMULE
V ČASE

Zobrazit více
Abychom zajistili naprostou toleranci a dlouhodobou účinnost, volíme obal s nejvyšší ochranou, který obsahuje jen ty nejnutnější konzervační látky.