Těhotenství, pigmentace
a ochrana
před sluncem:
vše, co potřebujete vědět

Article Read Duration 10 min čtení

Těhotenství zapříčiňuje hormonální změny, jež stimulují tvorbu pigmentu v kůži. Těhotné ženy jsou tak vystaveny riziku vzniku tzv. těhotenské masky. Na čele, tvářích a nad horním rtem se tak objevují hnědé fleky. Problémy s pigmentací mohou vzniknout rovněž vlivem každodenní sluneční expozice. Platí proto zlaté pravidlo: svou pokožku byste měli chránit každý den, a to i když nejste na dovolené. Marie se proto podělí o svůj příběh ze skutečného života a vysvětlí, jak se jí podařilo vyhnout se během druhého těhotenství těhotenské masce. Problémy s pigmentací jako tmavé skvrny, melasma a pozánětlivá hyperpigmentace nejsou spojeny výlučně s těhotenstvím. Souvisejí také se sluneční expozicí a stárnutím. Pro prevenci těhotenské masky a problémy s pigmentací: 



• Chraňte svůj obličej pomocí pokrývky hlavy a slunečních brýlí.

• Chraňte svou pokožku pomocí širokospektrálního opalovacího přípravku SPF 50 (UVA-UVB), který je vhodný pro těhotné ženy, zvolte například řadu ANTHELIOS. Vyhněte se opalovacím přípravkům s obsahem oxybenzonu, tato ingredience je v těhotenství kontroverzní.

• Přípravek ochrany před sluncem aplikujte každé dvě hodiny.

• Ráno a večer doma naneste péči zamezující tvorbě těhotenské masky jako například PIGMENTCLAR Serum. Působí jako prevence a korekce pigmentových skvrn.

• Pro korekci tmavých skvrn vám různé techniky může doporučit také váš dermatolog (mikrodermabrazem chemické peelingy, IPL, laser atd.).

Jste těhotná?
Měla byste vědět o těhotenské masce!

Těhotenská maska postihuje velké množství žen, objevuje se poprvé kolem čtvrtého měsíce těhotenství. Hyperpigmentace se projevují jako barevné, tmavé skvrny, a to zejména na čele, tvářích a nad horním rtem. Tyto pigmentové skvrny mají obvykle světle hnědou až tmavě hnědou barvu.

 

JAKÉ SPOUŠTĚČE ZPŮSOBUJÍ ROZVOJ TĚHOTENSKÉ MASKY?

Sluneční expozice významně zvyšuje riziko rozvoje těhotenské masky. A tím nemyslíme jen opalování na dovolené. Nadměrnou produkci melaninu může zapříčinit i sluneční expozice během jasného dne, což představuje riziko rozvoje těhotenské masky či melasma. Čtěte dále a zjistěte, kde všude vás může zastihnout nežádoucí sluneční expozice.

 

DOMNÍVÁTE SE, ŽE POKOŽKU NEVYSTAVUJETE SLUNCI? JSTE SI JISTÍ?

Už jsme to řekli a řekneme to znovu. Ve svém každodenním životě musíte myslet na to, abyste se nevystavovali UV záření. Nejde totiž jen o problém, s nímž se setkáte na pláži. Vlastně ani nemusíte být venku, abyste byli vystaveni působení slunečního záření! Následujícím situacím proto věnujte zvláštní pozornost:

  • V práci: Pokud pracujete v blízkosti okna, je pravděpodobné, že vaše pokožka je denně vystavena UV záření. Paprsky UVA záření totiž mohou pronikat skrz sklo. Protože právě UVA záření může vyvolat vznik těhotenské masky a vy nejspíš denně trávíte mnoho hodin za pracovním stolem, je zcela klíčové používat ochranu před sluncem a přijmout některá preventivní opatření (podívejte se na další část).
  • V autě: Většina čelních skel filtruje UVA i UVB záření, boční okna však obvykle UVA záření propouštějí. Tyto UV paprsky pak mohou způsobit těhotenskou masku (nemluvě stárnutí a potenciálním rozvoji rakoviny kůže). Proto je důležité pokožku chránit i během jízdy v autě. 
  • V letadle: Dle statistik Agentury pro ochranu životního prostředí se s každým zvýšením nadmořské výšky o 1 000 stop zvýší i UV záření, a to o 2 %. Okna letadla sice pasažéry chrání před UVB zářením, UVA záření však neblokují zcela. Jde tak opět o poměrně nečekanou situaci, kdy má slunce převahu a vy se vystavujete riziku vzniku těhotenské masky a dalších problémů s pigmentací. Čtěte dále a dozvíte se, jak svou pokožku chránit.

 

MELASMA: ZLATÝM PRAVIDLEM JE PREVENCE

Prevence je mnohem snadnější než následné řešení těhotenské masky či potíží s pigmentací! 
To neznamená, že musíte být nutně každý den zavřeni uvnitř, je však třeba řídit se těmito pravidly, abyste minimalizovali riziko vzniku těhotenské masky: 

  • Chraňte svůj obličej pomocí pokrývky hlavy a slunečních brýlí.
  • Chraňte svou pokožku pomocí širokospektrálního opalovacího přípravku alespoň SPF 30 (ideálně pak SPF 50), který je vhodný pro těhotné ženy, zvolte řadu ANTHELIOS.
  • Přípravek ochrany před sluncem aplikujte každé dvě hodiny.
  • Nenechte se mýlit: Škodlivému vlivu UV záření můžete být vystaveni i během dnů, kdy je zataženo, nebo pokud jste uvnitř. UVA záření totiž proniká i skrz sklo.
  • Ráno a večer doma naneste péči zamezující tvorbě těhotenské masky jako například PIGMENTCLAR Serum. Působí jako prevence a korekce pigmentových skvrn.

Jaký opalovací krém používat
Během těhotenství

NE VŠICHNI SCHVALUJÍ OXYBENZON

Pokud jste těhotná, musíte neustále zvažovat spoustu věcí. Žena si v tomto období klade velké množství otázek a zjišťuje, co dělat a co nedělat.
Jednou z otázek, kterou si v průběhu těhotenství možná také pokládáte: Který ochranný přípravek používat v období těhotenství? Kterým opalovacím krémům se naopak vyhnout? Tady je několik rad, které vám pomohou s výběrem: 

  • Mnoho opalovacích krémů blokuje UV záření pomocí ingredience obsahující oxybenzon. Některé výzkumy zpochybňují toleranci této chemikálie, která se vstřebává do pokožky a proniká do krevního řečiště. Pozor: Některá pleťová a tělová mléka s SPF ochranou rovněž obsahují oxybenzon. Pokud chcete být obezřetní, dokud toto téma nebude jasnější, těmto přípravkům se raději vyhněte (zkontrolujte seznam ingrediencí). 
  • Volte fotostabilní širokospektrální filtr proti UVA, UVB záření a dlouhovlnnému UVA záření, který je bezpečný pro období těhotenství. Doporučujeme například systém XL-Protect, který je obsažen v přípravcích řady ANTHELIOS od La Roche-Posay.
  • Značka La Roche-Posay, specialista na citlivou pleť a expert na opalovací přípravky, vytvořila ANTHELIOS Pigmentation SPF 50+ : Tato širokospektrální tónovaná ochrana chrání citlivou pleť před rizikem vzniku hyperpigmentací vzniklých v důsledku UV záření a viditelného světla, například těhotenské masky či stařeckých skvrn. Ochranná péče ANTHELIOS Pigmentation SPF 50+ je obohacena složkou Procerad pro sjednocení pleti a antioxidační termální vodou z La Roche-Posay pro zmírnění vlivů sluneční expozice.
    O ochraně před UVA a UVB záření se dozvíte více ZDE.

Zkušenost jedné ženy s těhotenskou maskou
A jak se u druhého těhotenství tomuto problému vyhnula

„BĚHEM DRUHÉHO TĚHOTENSTVÍ JSEM PŘI POBYTU NA SLUNCI NEDĚLALA TYTÉŽ CHYBY.“ 

Během prvního těhotenství měla Marie obličej plný hnědých skvrn – na její pleti se objevila těhotenská maska. V průběhu druhého těhotenství však Marie chtěla snížit riziko rozvoje tohoto viditelného a potenciálně nepříjemného problému a chránila se před sluncem. Tady je její příběh.

„Protože mám blond vlasy a světlé oči, nikdy jsem si nemyslela, že se mě bude těhotenská maska týkat. Mýlila jsem se, jak se ukázalo během výletu do Bretaně v čtvrtém měsíci ného těhotenství."

 

SYMPTOMY SPOJENÉ S MOU TĚHOTENSKOU MASKOU

„Jednou ráno jsem se probudila a nad horním rtem jsem si všimla hnědé linky, která vypadala jako skvrna od kávy. Nakonec jsem pak na obličeji měla závažnou formu těhotenské masky! Byla tam celé těhotenství a pak několik měsíců poté, co jsem porodila. Minulý rok jsem otěhotněla podruhé. V průběhu předchozího těhotenství jsem se sice mazala opalovacím krémem, přesto jsem však měla těhotenskou masku. Během druhého těhotenství jsem proto chtěla vědět, který opalovací krém nejlépe funguje, abych udělala maximum pro prevenci!"

 

ŘEŠENÍ MÉ TĚHOTENSKÉ MASKY

"„Navštívila jsem dermatoložku. Vysvětlila mi, že těhotenská maska souvisí s hormony a že bych měla být opatrná především na začátku těhotenství. Důrazně mi doporučila, abych se nevystavovala slunci, nosila pokrývku hlavy, sluneční brýle a používala opalovací krém SPF 50 – ve zkratce, abych se chránila co nejvíce.
Řídila jsem se jejími radami a těhotenská maska se znovu neobjevila." Hledáte ochranný přípravek s SPF 50, který by ochránil vaši pleť před těhotenskou maskou? Máte děti a chcete vědět, co dělat, aby byly na slunci v bezpečí? Klikněte ZDE.

Problémy s pigmentací nesouvisí výhradně s těhotenstvím. S přibývajícím věkem se na pleti mohou objevovat další problémy spojené s pigmentací, jako jsou tmavé skvrny, melasma (nemusíte být těhotná, abyste ji měla!) či pozánětlivé hyperpigmentace."

Co způsobuje hnědou pigmentaci
A tmavé skvrny?

RŮZNÉ PROBLÉMY S PIGMENTACÍ MAJÍ RŮZNÉ PŘÍČINY

Od 30 let věku se u velkého množství lidí (zejména pak u žen) na pokožce objevují hnědé skvrny. Různé potíže s pigmentací mají své specifické příčiny: 

  • Lentigo – nazývané také jako stařecké skvrny nebo tmavé skvrny,  je způsobeno především stárnutím pokožky. Solární lentigo je pak zapříčiněno pravidelnou a poměrně značnou sluneční expozicí. Lentigo má podobu plochých, okrouhlých nebo nepravidelných hnědých skvrn.
  • Melasma – obvykle vzniká v důsledku hormonální nerovnováhy. Objevuje se při užívání některých druhů léků (např. na epilepsii) nebo může být zapříčiněna sluneční expozicí během těhotenství, pokud neaplikujte dostatečné množství ochranného přípravku. Této formě barevné poruchy kůže rovněž říkáme těhotenská maska, je tvořena nepravidelnými velkými hnědými skvrnami, často vzniká na čele, tvářích a nad horním rtem. Klikněte ZDE a přejděte zpět do sekce o těhotenské masce.
  • Pozánětlivá hyperpigmentace – objevuje se po jakémkoliv zánětu kůže, setkáváme se s ní například u akné. Skvrna vzniká vlivem nadměrné produkce melaninu v buňkách produkujících pigment, tzv. melanocytech. Melanocyty jsou stimulovány chemickými přenašeči, jež jsou zapojeny do zánětu. Pozánetlivá hyperpigmentace (zkratka PIH) je hnědá skvrna, která se objevuje na stejném místě, kde dříve byla léze – například zahojený pupínek nebo rána.

Máte obavy z pozánětlivé hyperpigmentace v souvislosti s akné? Klikněte ZDE a zjistěte více.

Pokud se chcete vyhnout vzniku pozánětlivé hyperpigmentace u nové jizvy, klikněte ZDE a dozvíte se podrobné informace.

Slunce, stárnutí pleti a genetika jsou hlavními faktory, které mají vliv na pigmentaci pokožky. Od 30 let věku mohou narušit produkci a rozložení melaninu, barviva zodpovědného za zabarvení pleti. Distribuce melaninu je tak nerovnoměrná a melanin se hromadí na povrchu. Výsledek? Na pokožce dochází k problémům s pigmentací jako tmavé skvrny, melasma nebo pozánětlivá hyperpigmentace.

Jak předcházet tmavým pigmentovým skvrnám a stopám
A jak pečovat o pleť?

POSTUPUJTE DLE NÁSLEDUJÍCÍCH KROKŮ A ZÍSKEJTE ZÁŘIVOU PLEŤ

Tmavé pigmentové skvrny jsou sice zcela neškodné, mohou však být zdrojem stresu.

Pro jejich prevenci a korekci je třeba dodržovat správnou rutinu péče o pleť – zejména v období těhotenství, kdy hormonální změny vedou ke zvýšené produkci melaninu. Zde je několik jednoduchých tipů, které pomohou zajistit, že vaše pleť zůstane zářivá a sjednocená: 

  • Chraňte svou pokožku před sluncem. Je to jednoduché: Ochrana před sluncem pomůže zabránit vzniku melasmy a dalších problémů s pigmentací a přispěje také ke zmírnění již vzniklých pigmentací. Klikněte ZDE a přejděte zpět na tipy, jak se chránit před sluncem.
  • Nenechte se mýlit: Slunci můžete být vystaveni i v autě nebo v kanceláři!
  • Těhotenská maska obvykle spontánně mizí do 6 měsíců od porodu, zatímco tmavé skvrny mohou být odolnější a vyžadují cílenou péči. Každé ráno a večer na obličej a krk naneste péči proti tmavým skvrnám jako například PIGMENTCLAR Serum.
  • Váš dermatolog může doporučit různé techniky pro korekci tmavých skvrn: 
  • Mikrodermabraze: Dermatolog pomocí mikrokrystalů odstraní svrchní vrstvu pokožky. To může pomoci odstranit nahromaděné shluky pigmentu, pleť se rozjasní. Tato technika má poměrně malý prostoj, musíte nicméně počítat s tím, že pleť bude 24 hodin po zákroku mírně červená.
  • Chemický peeling: Na méně závažné problémy s pigmentací lékař aplikuje roztok jemného peelingu, například alfa-hydroxykyselinu (AHA), v případě hlubších skvrn pak silnější roztok, například kyselinu trichlóroctovou (TCA). Po AHA peelingu nečekejte prostoje, po TCA peelingu bude vaše pleť nejspíš po dobu přibližně jednoho týdne začervenalá a bude se olupovat.
  • Intenzivní pulzní světlo (IPL): Lékař aplikuje koncentrovaný parsek světle specifické vlnové délky, který absorbuje tmavý pigment v pokožce. V důsledku toho dojde ke zničení pigmentu a rozjasnění pleti. Po IPL očekávejte začervenání pleti. Pigmentované oblasti také mohou několik dní předtím, než se pokožka sloupne, vypadat tmavší. 
    Toto je pouze špička ledovce, existuje totiž široká škála ambulantních zákroků jako frakční laser, kryoterapie a topická ošetření jako hydrochinon. Jednu věc mají společnou, a to vysoké náklady. Proto rozhodně nezapomínejte na prevenci vzniku pigmentace.  Tipy, ja na to, se dozvíte v tomto článku. 

    Klikněte ZDE a přejděte zpět k tipům, jak na prevenci.

    Klikněte ZDE a získejte podrobné informace o ochraně před UVA a UVB zářením. 

    Chcete vědět, co dělat, aby byly vaše děti na slunci v bezpečí? Klikněte ZDE.

Pravda
nebo mýtus?

SLUNCE JE PŘÍČINA
PŘEDČASNÉHO STÁRNUTÍ

PRAVDA

UVA paprsky narušují vnitřní stavební kameny pokožky, jako jsou kolagenová a elastinová vlákna. Vystavení slunci časem působí povadání a ztrátu pružnosti pleti a vrásky. UVB paprsky také stimulují nerovnoměrnou a nepravidelnou produkci pigmentu vedoucí k tmavým skvrnám. Celosvětově jsou tyto změny na pokožce známé jako foto-stárnutí.

DOZVĚDĚT SE VÍCE

TMAVÉ OBLEČENÍ JE
NA SLUNCE VHODNĚJŠÍ

PRAVDA

Tmavé a intenzivní barvy jako jsou černá, tmavě modrá, červená nebo zelená, ve skutečnosti poskytují více UV ochrany než bílé nebo světlé oděvy. Při balení na příští dovolenou si proto s sebou vemte i nějaké tmavé oblečení!
DOZVĚDĚT SE VÍCE

KDYŽ JE POD MRAKEM
NENÍ TŘEBA SE CHRÁNIT

MÝTUS

Dokonce i v šedém a deštivém dni je pokožka vystavena UV paprskům, které napomáhají vzniku známek stárnutí pleti. Chcete-li plně chránit svou pokožku, používejte každodenní ochranu před slunečním zářením, nejen když je teplo a slunečno.
DOZVĚDĚT SE VÍCE

VĚDĚLI JSTE,
ŽE...

I na to máme
Speciální řadu

ANTHELIOS je průkopníkem na trhu s přípravky na opalování. Širokospektrální, velmi vysoká ochrana řady Anthelios je výsledkem více než 25 let pokročilého klinického výzkumu opalovacích přípravků a pokožky s citlivostí na slunce.

NÁŠ ZÁVAZEK
K BEZPEČNOSTI

Bezpečnostní normy, které předčí mezinárodní předpisy pro kosmetiku.

100 % PŘÍPRAVKŮ
TESTOVÁNO NA ALERGIE

Zobrazit více
Jeden předpoklad = nulové alergické reakce
Odhalíme-li i jeden jediný případ alergie, vracíme se do laboratoře a upravujeme složení produktu.

OCHRANA FORMULE
V ČASE

Zobrazit více
Abychom zajistili naprostou toleranci a dlouhodobou účinnost, volíme obal s nejvyšší ochranou, který obsahuje jen ty nejnutnější konzervační látky.

JEN TO NEZBYTNÉ
VE SPRÁVNÉ AKTIVNÍ DÁVCE

Zobrazit více
Naše produkty byly vytvořeny ve spolupráci s dermatology a toxikology. Obsahují pouze nezbytné ingredience, a to vždy ve správné aktivní dávce.

TESTOVÁNO
NA VELMI CITLIVÉ
 PLETI

Zobrazit více
Tolerance našich přípravků je ověřována na té nejcitlivější pleti: reaktivní, alergické, se sklony k akné, atopické, poškozené nebo oslabené léčbou rakoviny.