ZJISTĚTE, CO ZPŮSOBUJE VAŠE TMAVÉ SKVRNY

Jako první je potřeba zjistit, co je příčinou vašich hyperpigmentací. Jsou skvrny na pokožce následkem dlouhého pobytu na slunci bez SPF ochrany? Jsou spojeny s kožním onemocněním, jako je ekzém nebo opakující se akné? Mohly kolísající hormony nebo nové léky způsobit, že je vaše pokožka fotosenzitivní? Objevily se skvrny po popálení, škrábnutí nebo nějakém poranění kůže? Vyskytují se ve vaší rodině tmavé skvrny, zvláště po určitém věku?

Pokud je vaše hyperpigmentace důsledkem akné nebo ekzému, je zapotřebí řešit kromě tmavých skvrn i základní příčinu kožního problému, jinak se bude stále vracet. Pokud je to kvůli fotosenzitivitě vyvolané léky a/nebo vystavení UV záření, zvažte změnu léků nebo zvýšení širokospektrální ochrany (SPF) pro extra ochranu. Hyperpigmentace spojená s genetikou nebo věkem se může zlepšit pomocí peelingů nebo chemických exfoliátorů, které odstraňují odumřelé kožní buňky a zrychlují obnovu buněk. 

Menší nebo povrchové formy hyperpigmentace lze často zlepšit pomocí dermokosmetických produktů, zatímco výraznější nebo přetrvávající tmavé skvrny a shluky skvrn mohou vyžadovat řešení na předpis. Navštivte dermatologa a prodiskutujte s ním, jaké možnosti léčby by pro vás byly nejlepší.

BOJUJTE S HYPERPIGMENTACÍ VE TŘECH KROCÍCH

Dermatologové zjistili, že nejúčinnějším přístupem v léčbě hyperpigmentace je metoda třech kroků:

1- Zpomalte nebo snižte nadprodukci melaninu
Melanin je hlavním viníkem vzniku tmavých skvrn, a proto je vhodné zařadit do rutiny produkty, které snižují nadbytek melaninu, což je klíčové v boji s hyperpigmentací.
Hledejte proto produkty, které obsahují ingredience jako je niacinamid.

Poznámka: Pokud používáte produkt, který potlačuje nadměrnou produkci melaninu, je ještě důležitější chránit se SPF.


2- Bojujte se zánětem
Zánět způsobený UV zářením, akné, kousnutím hmyzem a dalšími poraněními kůže způsobí, že buňky produkující melanin se rozjedou na plno a zanechají po sobě dlouhotrvající tmavé skvrny. Antioxidanty a protizánětlivé ingredience, jako jsou kortikosteroidy, mohou zklidnit podrážděnou pokožku, aby pomohly minimalizovat zánět a snížily pravděpodobnost vzniku hyperpigmentace. Aktivní látky, jako je niacinamid, mohou také pomoci zmenšit zánět tím, že zabrání proteinům nazývaným cytokiny vysílat signály do vašeho těla, které spustí hyperaktivní imunitní odpověď – tedy zánět kůže.


3- Používejte peeling
Chemický peeling a jemné fyzikální peelingy mohou pomoci k vyblednutí odolných tmavých skvrn tím, že odstraní odumřelé kožní buňky a odhalí jasnější a svěžejší pleť pod nimi. Pravidelný peeling podpoří vaši pokožku, aby shodila horní vrstvy a vzala s sebou i pigmentové skvrny. Chemické exfolianty s přísadami jako je kyselina retinová mohou také pomoci urychlit buněčnou výměnu, stimulovat obnovu pokožky, omlazovat pokožku, eliminovat známky poškození pleti a tím vám pomohou ke svěžejšímu a zářivějšímu vzhledu.

LÉČBA + PREVENCE: VÍTĚZNÁ KOMBINACE

Čím dříve budete svou hyperpigmentaci řešit, tím lépe, protože pigment se může časem přesunout hlouběji do pokožky. Než se pustíte do léčby, vždy se nejprve poraďte s dermatologem. Pro trvalé výsledky je vždy zapotřebí používat každodenně fotoprotekci, abyste zabránili škodlivým UV paprskům nakopnout produkci melaninu zpět na maximum. Vyberte si péči o pleť, která obsahuje účinnou aktivní látku niacinamid, který tmavé skvrny koriguje a zabrání jejich opětovnému výskytu. Používejte repelent proti hmyzu, abyste zabránili komářím štípancům. Pokud bojujete s pupínky, zařaďte produkty proti akné do své každodenní rutiny péče o pleť. A pokud se stane, že se nějaký pupínek nebo komáří kousnutí objeví, dejte od nich ruce pryč, abyste zánět ještě nezhoršili.

BĚH NA DLOUHOU TRAŤ

Léčba hyperpigmentace vyžaduje čas a může trvat týdny, než uvidíte jakékoli viditelné výsledky. Neexistují žádná zázračná řešení přes noc, ale se správnými produkty a trochou trpělivosti a vytrvalosti vaše tmavé skvrny zesvětlají a vaše pleť bude jasnější a rovnoměrnější.

Klikněte ZDE a objevte naše doporučení dermokosmetických ošetření a produktů, které se zaměřují na hyperpigmentace.

RUTINA PÉČE O PLEŤ PROTI TMAVÝM SKVRNÁM

Tato nová dermatologická řada PROTI TMAVÝM SKVRNÁM obsahuje vysoké procento protizánětlivých aktivních látek pro účinný boj proti tmavým pigmentovým skvrnám, hyperpigmentacím a mdlé pleti.