Co je to hyperpigmentace?

Hyperpigmentace neboli nerovnoměrná pigmentace kůže je běžný problém. Projevuje se tmavými skvrnami nebo fleky na kůži v místech, která jsou nejčastěji vystavena slunci, jako je obličej a ruce. V tomto článku se dozvíte o různých typech hyperpigmentace a jejích příčinách. Podíváme se také na to, jak hyperpigmentaci předcházet a jak proti tmavým skvrnám bojovat.
Než se na hyperpigmentaci podíváme podrobněji, pojďme si nejdříve rozebrat pigmentaci neboli barvu pleti. Barva normální kůže je ovlivněna několika faktory, mezi něž patří prokrvení (množství cév), rozložení melaninu a karotenu (přirozených pigmentů) a tloušťka kůže. Teď si kůži vezmeme pěkně pod mikroskop.
Melanin je hlavní složkou barvy kůže, která se mísí s dalšími „chromofory“ neboli prvky pohlcujícími světlo. Produkují ho buňky zvané melanocyty, které se nacházejí v bazální vrstvě pokožky, na rozhraní škáry a pokožky. Tato melanogeneze neboli tvorba melaninu probíhá v melanozomech. Časem se keratinocyty (buňky produkující keratin) a melanozomy přesunou na povrch kůže a odloupnou se. Syntéza melaninu v melanozomech a jejich předání do sousedních keratinocytů určuje pigmentaci neboli barvu kůže. Typ, počet, velikost a rozložení melaninu jsou dány geneticky a ovlivňuje je prostředí, zejména ultrafialové záření.

 

Ještě jsme vás neztratili? Když už jsme se seznámili se základy pigmentace kůže, můžeme nyní prozkoumat hyperpigmentaci.

Hyperpigmentace je určité místo na kůži, které je tmavší než jeho okolí. Je způsobena nadměrným množstvím a nerovnoměrným rozložením melaninu, což je, jak už bylo řečeno výše, přirozený pigment, který dodává pleti barvu. Nahromaděný melanin může vytvářet barevné skvrny na povrchu kůže. Hyperpigmentace je tedy určitou formou „jizvení“, které je důsledkem hyperaktivity melanocytů. Je příznakem zánětu, který může způsobovat UV záření nebo interakce mezi UV zářením a chemickými látkami v kůži (například hormony v případě melasmatu nebo léky, jejichž vedlejším účinkem je abnormální pigmentace, atd.), nebo ji způsobuje zánět sám o sobě (například v případě pozánětlivých jizev po akné). Hyperpigmentace postihuje mnoho lidí a může vzniknout z různých příčin, což z ní dělá častý a univerzální problém. Její projevy jsou však velmi individuální.
Špičkový výzkum laboratoří společnosti L’Oréal odhalil nové důkazy potvrzující hypotézu, že tmavé skvrny nevznikají až na povrchu pokožky. K jejich vzniku přispívají spíše změny prostředí melanocytů napříč všemi vrstvami kůže. Nová zjištění nám pomohla rozdělit tmavé skvrny do několika kategorií.

Známky nejednotné barvy pleti – vznikající tmavé skvrny
Tmavé skvrny vznikají v melanocytech, buňkách produkujících pigment v bazální vrstvě pokožky. Tyto buňky reagují na podněty (např. UV záření) produkcí nadměrného množství melaninu. Tato ložiska nadbytečného melaninu postupně stoupají pokožkou a mění jednotnost kůže. Jsou však neviditelná, dokud se nedostanou na povrch kůže.

Ztráta jednotnosti pleti – vzniklé tmavé skvrny
Ložiska přebytečného melaninu se dostávají do horních vrstev pokožky. Tmavé skvrny se usadí na povrchu kůže a začnou tak být viditelné.

Dlouhodobá změna jednotnosti pleti – vracející se tmavé skvrny
Je možné omezit výskyt tmavých skvrn na povrchu pokožky. Melanocyty zodpovědné za jejich tvorbu však zůstávají nadměrně aktivní. V důsledku toho se tyto skvrny znovu objeví a opět ovlivní kvalitu pleti.

Co způsobuje hyperpigmentaci?

Existuje celá řada příčin tmavých skvrn na kůži a za jejich vznik je odpovědných několik faktorů. Obecně lze říci, že pigmentové změny mohou být geneticky dané nebo získané. Konkrétně mohou také souviset s léky nebo s estetickým zákrokem, jako je například chemický peeling. Další pigmentové poruchy mohou být způsobené infekcí. Pokud jde o hyperpigmentaci, zmiňme tři hlavní příčiny: sluneční záření, zánět, stárnutí a hormony. 

 

Sluneční záření a hyperpigmentace

Skvrny od slunce neboli lentigo vznikají v důsledku přímého a dlouhodobého působení UV (ultrafialového) záření. Vystavení UV záření a znečištěnému prostředí může způsobit zánět kůže, a to jak v podobě spálení, tak v podobě nadměrné produkce volných radikálů v kožních buňkách. To následně vyvolává chronický zánětlivý proces, který urychluje produkci melaninu, což může časem způsobit vznik skvrn od slunce.

 

Stárnutí a hyperpigmentace

Takzvané stařecké skvrny, které se lidem běžně tvoří od čtyřiceti let věku, jsou způsobeny oxidačním stresem a změnami v metabolismu kožních buněk v bazální vrstvě pokožky, jako jsou melanocyty. Ty představují méně než 1 % našich epidermálních buněk a vyskytují se nejčastěji na obličeji. Jejich počet se s věkem snižuje, každých 10 let ztratíme 10 % těchto buněk.

 

Hormony a hyperpigmentace

Hormonální antikoncepce a některé léky, které ovlivňují hormonální rovnováhu v těle, mohou také způsobit tmavé skvrny, zejména po delším pobytu na slunci. Hormony a hormonální změny mohou vést ke vzniku tzv. těhotenské masky, která postihuje některé těhotné ženy před porodem a/nebo po něm.

 

Jiné zdravotní problémy a hyperpigmentace 

Hyperpigmentace může být také příznakem různých zdravotních potíží nebo vznikat v důsledku léčby. Příčinou tmavých skvrn mohou být například některá autoimunitní nebo gastrointestinální onemocnění a také léky, jako jsou chemoterapeutika nebo antibiotika.

 

Typy hyperpigmentace

Tmavé skvrny se díky svým různým příčinám mohou na kůži projevovat různými způsoby. Podíváme se na tři nejčastější formy hyperpigmentace.

 

AKTINICKÉ LENTIGO

Další příčinou tmavých skvrn je aktinické lentigo, neboli solární lentigo, které vzniká působením UV záření. Solární lentigo, také známé jako „stařecké skvrny“, je velmi časté, zejména u lidí starších 40 let. Tmavé skvrny solárního lentiga jsou ploché a mohou mít kulatý, oválný nebo nepravidelný tvar. Jejich barva a velikost se může lišit. Tyto tmavé skvrny, které se často objevují hromadně, se obvykle vyskytují na místech, které jsou nejvíce vystaveny slunci, jako je obličej nebo hřbet rukou. Častěji se vyskytují u osob se světlou pletí, ale mohou se objevit na kůži různých odstínů.

 

POZÁNĚTLIVÁ HYPERPIGMENTACE

Třetí hlavní kategorií tmavých skvrn je pozánětlivá hyperpigmentace neboli PIH. Tyto skvrny se objevují u mužů i žen všech věkových kategorií, častěji však u mladých dospělých, a mohou přetrvávat mnoho let. Pozánětlivá hyperpigmentace se objevuje po poranění kůže v důsledku akné, infekce, bodnutí hmyzem, popálení, pupínků po holení apod. Poškodit pokožku a vést ke vzniku tmavých skvrn mohou i zákroky, jako je laser, peeling, dermabraze nebo operace. Příčinou mohou být také některé léky a zánětlivá onemocnění. Tmavé skvrny související s pozánětlivou hyperpigmentací se vyskytují zejména u tmavší pleti a uvádí se, že PIH je druhou nejvýznamnější dermatologickou diagnózou u afroamerické populace (Alexis, Sergay a Taylor, 2007). 

 

MELASMA   

Melasma neboli chloasma je forma světle nebo tmavě hnědé hyperpigmentace, která je běžná u žen, zejména během těhotenství a po něm. Obvykle se projevuje velkými tmavými skvrnami na obličeji, ale může postihnout i jiné části těla, zejména ty, které bývají vystaveny slunci. Kůže postižená melasmatem má vysoké množství melaninu v celé pokožce a škáře. Melasmatem je ohrožena až třetina žen. Ženy s tmavší pletí jsou ohroženy 9x více. 

Stejně jako ostatní druhy tmavých skvrn, může mít melasma několik příčin. Jednou z možných příčin je nadměrný nebo dlouhodobý pobyt na slunci. Tmavé skvrny melasmatu ale mohou mít také genetické příčiny. Svou roli může hrát i těhotenství, proto se někdy melasma označuje jako těhotenská maska. Další možnou příčinou je léčba estrogeny nebo hormonální antikoncepce, které ovlivňují hormony v těle. S melasmatem může souviset i porucha funkce štítné žlázy, i když tato souvislost zatím není zcela prokázaná. Produkci melaninu a výskyt těchto skvrn mohou ovlivnit i léky s fotosenzibilizačním potenciálem, které zvyšují citlivost kůže na světlo.

 

Jak můžeme předcházet hyperpigmentaci?

Pokud jde o prevenci tmavých skvrn, první obecnou radou je omezit pobyt na slunci. Existují různé typy UV záření – UVB paprsky jsou silnější v létě a zasahují povrch kůže, zatímco UVA paprsky jsou delší, zasahují až do škáry a vytvářejí v buňkách oxidační stres. Většina ochranných krémů má určitý faktor SPF (sun protection factor), který chrání před UVB zářením. Některé opalovací krémy mají také ochranu proti UVA záření a uvádějí PPD (persistent pigment darkening), což je specifická metoda měření ochrany proti UVA záření.
Pomáhá vyhýbat se slunci v nejjasnějších a nejteplejších hodinách dne nebo pobyt venku v těchto hodinách omezit (nezapomeňte však, že UV záření se k nám dostane i přes okna). Doporučuje se používat širokospektrální opalovací krém s ochranným faktorem SPF alespoň 30. Tento krém je třeba nanést před odchodem ven a znovu aplikovat každé dvě hodiny (nebo častěji, pokud se potíte nebo jdete plavat). Přípravek ANTHELIOS UVMUNE 400 INVISIBLE FLUID SPF50+ SUN CREAM FOR SENSITIVE SKIN od La Roche-Posay poskytuje velmi vysokou širokospektrální ochranu (PPD 46, SPF 50+) a jeho příjemné složení je navíc mimořádně odolné vůči vodě, potu a písku. K ochraně vaší pokožky může přispět i zakrytí oděvem nebo kloboukem. 

MELA B3 sérum od La Roche-Posay pomáhá chránit pleť před škodlivým UV zářením a zároveň zachycuje přebytečný melanin dříve, než vytvoří tmavé skvrny. Toto korekční a ochranné složení využívá melasyl a 5% niacinamid, které si dokáží poradit i s těmi nejodolnějšími tmavými skvrnami a zabraňují vzniku nových. Přípravek MELA B3 SPF 30 od La Roche-Posay, který se používá jako součást každodenní péče o pleť společně se sérem MELA B3, zdvojnásobuje dávku melasylu. Díky sametové a nelepivé textuře je ideální pro každodenní použití na obličej, ruce a krk a snadno se vstřebává do všech typů pleti.
Léčba příčiny tmavých skvrn může také pomoci zabránit jejich vzniku. Pokud jde například o skvrny související s pozánětlivou hyperpigmentací, může jim pomoci předcházet léčba jejich příčiny, kterou může být třeba akné, ekzém nebo lupénka. Je také důležité najít správné produkty péče o pleť se správnými složkami, které pomáhají vzniku tmavých skvrn předcházet. Hlavní složkou, které je třeba se při léčbě hyperpigmentace vyhnout, je rtuť. Tato složka se sice používá v některých výrobcích péče o pleť mimo Spojené státy, ale je nebezpečná a může mít vážné zdravotní následky. Naopak se zaměřte na složky, jako je retinol nebo alfa-hydroxykyselina, kyselina kojová, vitamin C, kyselina azelaová a kyselina glykolová.
 

Mýty o hyperpigmentaci, které je třeba vyvrátit

O hyperpigmentaci se toho dočtete mnoho. Poradili jsme se s našimi odborníky, abychom zodpověděli nejčastější otázky a vyvrátili nejčastější mylné představy o hyperpigmentaci.

 

Pomáhá proti hyperpigmentaci retinol?

Ano. Retinol pomáhá proti vzniku hyperpigmentace tím, že podporuje obnovu buněk, stimuluje tvorbu kolagenu a zabraňuje nadměrné tvorbě melaninu.

 

Jak dlouho hyperpigmentace trvá? Je trvalá?

V závislosti na příčině konkrétního případu hyperpigmentace může blednutí skvrn nějakou dobu trvat. U skvrn, které jsou o několik odstínů tmavší než vaše přirozená pleť, může vyblednutí trvat 6 až 12 měsíců. U tmavších skvrn, které vznikají hlouběji v kůži, to může trvat několik let. Nalezení a použití správné léčby může proces blednutí urychlit a výsledky mohou být patrné do jednoho měsíce. Sérum MELAB3, bohaté na melasyl a niacinamid, je rychlým a účinným řešením tmavých skvrn, které přináší viditelné výsledky již během jednoho týdne.

 

Je možné, že místo postižené hyperpigmentací ztmavne, než zmizí?

Některé skvrny mohou působit tmavší, než vyblednou. To se děje proto, že se po aplikaci pečujícího přípravku nebo peelingu pomalu dostávají na povrch. 

 

Pomáhá proti hyperpigmentaci opalovací krém?

Ano. Důležitým faktorem v prevenci hyperpigmentace je omezení slunění a používání širokospektrálního opalovacího krému s ochranným faktorem SPF alespoň 30.

 

Závěr

Hyperpigmentace postihuje mnoho lidí na celém světě. Každý člověk, který žije s nějakou formou hyperpigmentace, ji prožívá úplně jinak. Tmavé skvrny jsou sice neškodné, ale mohou mít vliv na duševní zdraví nebo sebevědomí. Pro ty, kteří chtějí tmavé skvrny zesvětlit nebo zabránit jejich vzniku, je důležité chránit se před UV zářením a sestavit si vhodnou péči o pleť.

Vyzkoušejte revoluční přípravky La Roche Posay pro péči o pleť na bázi melasylu.

Ideální řešení pro vaši pokožku

NÁŠ ZÁVAZEK
BEZPEČNOSTI

Bezpečnostní normy, které předčí mezinárodní právní předpisy pro kosmetiku.

100 % PŘÍPRAVKŮ
TESTOVÁNO NA ALERGIE

Zobrazit více
Jeden předpoklad = nulová alergická reakce
Odhalíme-li i jeden jediný případ alergie, vracíme se do laboratoře a upravujeme složení produktu.

JEN TO NEZBYTNÉ
A VE SPRÁVNÉ DÁVCE

Zobrazit více
Naše produkty byly vytvořeny ve spolupráci s dermatology a toxikology. Obsahují pouze nezbytné ingredience, a to vždy ve správné aktivní dávce.
laroche posay závazek k bezpečnosti citlivá pleť modelka miminko

TESTOVÁNO
NA VELMI CITLIVÉ PLETI

Zobrazit více
Tolerance našich přípravků je ověřována na té nejcitlivější pleti: reaktivní, alergické, se sklony k akné, atopické, poškozené nebo oslabené léčbou rakoviny.

OCHRANA FORMULE
V ČASE

Zobrazit více
Volíme jen ty nejvíce bezpečné ochranné obaly a nejnutnější konzervační látky pro zajištění nejvyšší tolerance a dlouhodobé účinnosti.