CO ZPŮSOBUJE
HYPERPIGMENTACI?

Article Read Duration 4 min čtení

Stařecké skvrny, těhotenská maska, melasma a tmavé skvrny, které zůstávají na vaší pokožce ještě dlouho po zahojení akné, strupů nebo kousnutí hmyzem… Hyperpigmentace nebo pigmentové skvrny se vyskytují v mnoha formách, ale hlavní příčina je vždy stejná: zánět pokožky a nadprodukce melaninu.

Čtěte dále a zjistěte více o příčinách pigmentových skvrn. O tom, co způsobuje tmavé skvrny, jak se jich zbavit a co můžete udělat, abyste zabránili jejich tvorbě.

Klikněte ZDE a zjistěte více o dermokosmetických řešeních pro hyperpigmentaci.

MELANIN: BAREVNÝ OBRANNÝ SYSTÉM VAŠÍ KŮŽE

Abychom pochopili, co způsobuje hyperpigmentaci, musíme se nejprve podívat na klíčovou složku pigmentace kůže: melanin.

Melanin je látka, která se přirozeně vyskytuje v naší kůži, vlasech a očích a dodává jim jejich barvu. Je produkován buňkami známými jako melanocyty, v procesu nazvaném syntéza melaninu neboli melanogeneze. Protože více melaninu znamená více pigmentu, tmavá pokožka a vlasy obecně obsahují vyšší koncentraci melaninu než světlá pokožka.

Melanin v naší kůži je sám o sobě vlastně dobrá věc. Jeho hlavním účelem je chránit nás tím, že absorbuje UV záření. Zabraňuje tvorbě volných radikálů, které poškozují naši pokožku. Když je pokožka vystavena útoku environmentálních agresorů (jako UV záření nebo znečištění) nebo zánětu kůže způsobenému akné, atopickými lézemi nebo poraněními, automaticky spustí zánětlivé mediátory, které našim melanocytovým buňkám říkají, aby produkovaly více melaninu kvůli větší ochraně kůže. To je důvod, proč je méně pravděpodobné, že se spálíte, pokud jste už opálení – extra melanin, který dodává vašemu opálení jeho barvu, poskytuje vaší pokožce další vrstvu ochrany před škodlivými UVB paprsky (i přesto byste se bez ohledu na tón vaší pleti nebo na opálenost vaší pokožky měli vždy chránit před poškozením sluncem pomocí širokospektrálního opalovacího krému).

PŘÍLIŠ MNOHO DOBRÉHO ŠKODÍ

Problém nastává, když enviromentální faktory (jako je UV záření nebo znečištění), hormonální rovnováha nebo fyzické poškození kůže nadměrně stimulují vestavěné obranné mechanismy naší kůže, což způsobuje zánět a přílišnou produkci melaninu. Výsledný přebytečný pigment se může shromažďovat a hromadit nerovnoměrně v našich epidermálních buňkách, což způsobí hyperpigmentaci - přetrvávající tmavé skvrny nebo shluky skvrn, které zůstávají na naší pokožce dlouho poté, co původní zdroj zánětu zmizel.

PŘÍČINY VZNIKU HYPERPIGMENTACE

Co tedy hyperpigmentaci způsobuje? Neexistuje jednoduchá odpověď, protože různé typy hyperpigmentace mohou být způsobeny řadou vnitřních nebo vnějších faktorů.

Hyperpigmentace může být genetická nebo hormonální, může se vyvíjet v průběhu času s věkem nebo vystavením slunci, může být vyvolána určitými léky nebo bývá výsledkem zánětu po fyzickém poranění kůže (např. akné, hmyzí štípnutí, řezné rány, škrábance a kosmetické procedury). 

Mezi širokou škálou příčin hyperpigmentace se nejčastěji objevují:

GENETIKA
Hyperpigmentace může být genetická. Některé dědičné zdravotní problémy mohou způsobit vznik pigmentových skvrn. Také existuje aktinické lentigo nebo solární lentigo (hnědé nebo černé skvrny, známé jako stařecké nebo jaterní skvrny), která jsou dědičná. Typy pleti s vyšší hladinou melaninu mají také genetickou predispozici ke vzniku hyperpigmentace.

UŽÍVÁNÍ LÉKŮ
Některé léky, včetně antibiotik a léků na léčbu akné (jako jsou tablety a krémy s retinolem), mohou zvýšit fotosenzitivitu kůže, která je tak náchylnější k rozvoji hyperpigmentace při UV záření.

HORMONÁLNÍ NEROVNOVÁHA
Stavy jako melasma, kdy se tvoří hyperpigmentace v oblastech vystavených slunci (obvykle na obličeji), se mohou objevit, když se radikálně změní hormonální rovnováha těla. To vysvětluje, proč se melasma také nazývá těhotenská maska a proč ji někdy mohou spustit antikoncepční pilulky. Akné, které také souvisí s hormony, může na kůži zanechat stopy, které se při vystavení UV záření rozvinou do hyperpigmentace.

POZÁNĚTLIVÁ HYPERPIGMENTACE (PIH)
Fyzické poranění kůže, ať už je způsobeno akné, povrchovými kožními infekcemi (jako je tinea versicolor), kosmetickými procedurami (např. chemický peeling nebo laserová ošetření), kousnutím hmyzem, popáleninami, řeznými ránami, škrábanci a dokonce i holením (!), může způsobit zánět kůže, který může potenciálně vést k PIH (Post-Inflammatory Hyperpigmentation, tedy pozánětlivé hyperpigmentaci), kdy je zanícená, podrážděná nebo poraněná kůže vystavena UV záření.
Typy pleti s vysokým obsahem melaninu bývají náchylnější k PIH, což může vést ke vzniku trvalých tmavších skvrn na kůži, které jsou viditelné i několik let. 

Pro správnou léčbu hyperpigmentace je důležité nejprve porozumět její hlavní příčině, abyste si mohli vybrat tu správnou léčbu pro své tmavé skvrny.

SPOLEČNÝ JMENOVATEL: UV ZÁŘENÍ 

Při pohledu na různé příčiny hyperpigmentace je zřejmé, že společným jmenovatelem je UV záření, resp. expozice na slunci.

UV záření spouští v pokožce zánětlivou reakci, která říká našim melanocytovým buňkám, aby zvýšily produkci melaninu. UVB paprsky způsobují zánětlivou reakci, kterou rozeznáváme jako spálení sluncem, zatímco UVA paprsky generují volné radikály nebo oxidační stres spouštějící chronický zánět, který může také vést k hyperpigmentaci.

Dlouhodobé a opakované vystavování slunečnímu záření způsobí, že se časem vytvoří skvrny, které nazýváme stařecké nebo jaterní. UV záření je také spouštěčem, který způsobuje vznik hyperpigmentace v případě, že je pokožka extra fotosenzitivní kvůli lékům, poranění nebo podráždění. 

Pokud chcete zabránit vzniku tmavých skvrn, nezapomeňte na každodenní použití širokospektrálního fotoprotekčního krému. Prevence je tím nejdůležitějším krokem. 

Klikněte ZDE a dozvíte se, jak můžete chránit svou pokožku před škodlivými slunečními paprsky. 

NEJLEPŠÍ KOREKCE
HYPERPIGMENTACE?

Dlouhotrvající tmavé skvrny a shluky skvrn mohou být znepokojující, viditelnější formy melasmatu a jiných závažných pigmentových poruch zase až frustrující s negativním vlivem na sebevědomí, psychiku a kvalitu života.

Neztrácejte však naději! I když se nedokážeme zbavit hyperpigmentace přes noc, existují dermokosmetická řešení pro tmavé skvrny, která pomocí silných aktivních složek zklidí podráždění, rozjasní pleť a pomohou vyrovnat tón pokožky. Zesvětlí existující tmavé skvrny, skvrny způsobené zánětem a zabrání tvorbě nových pigmentových skvrn pomocí regulace produkci melaninu.

Při pravidelném používání mohou správně zvolené produkty účinně korigovat hyperpigmentaci, postupně pomohou k vyblednutí tmavých skvrn a zanechají jasnější, rovnoměrnější a zářivější pleť během několika týdnů.

Klikněte ZDE a zjistěte více o tom, jak se zbavit hyperpigmentace.

SPECIÁLNÍ ŘADA PROTI PIGMENTACI 

Tato nová dermatologická řada PROTI PIGMENTACI obsahuje vysoké procento protizánětlivých aktivních látek pro účinný boj proti tmavým skvrnám, hyperpigmentacím a mdlé pleti.