JAK SE ZBAVIT
JIZEV A ČERVENÝCH ČI HNĚDÝCH SKVRN PO AKNÉ

Article Read Duration 5 min čtení

Akné na pleti často zanechává jizvy a tmavě červené nebo hnědé skvrny, které mohou otřást vaším sebevědomím. Pro prevenci a zmírnění jejich vzhledu však může udělat následující:

Pupínky nestrhávejte ani nevymačkávejte.
• Místo mýdla a peelingů používejte šetrné micelární vody nebo pěnivé přípravky čistění.
Každý den používejte speciální pleťovou péči doporučovanou dermatology, např. tu z řady EFFACLAR.
Používejte nemastný, nekomedogenní hydratační přípravek s SPF.
Nepoužívejte vysoce koncentrované peelingy s AHA kyselinou pro domácí použití, mohou způsobit podráždění,
• Ohledně použití peelingů, mikrodermabrazivních přípravků a jiných profesionálních ošetření se poraďte s dermatologem.

SKVRNY A JIZVY PO AKNÉ:
O CO SE JEDNÁ?

Zanícené akné může na pleti zanechat trvalé červené nebo tmavě hnědé skvrny.

Červené skvrny

Pupínky jsou živnou půdou pro zánět, který může zanechat jizvy a tmavé skvrny. Kůže reaguje zvýšením průtoku krve do postiženého místa, zásobováním „obrannými“ bílými krvinkami, které bojují proti choroboplodným zárodkům a zajišťují obnovu. Tato intenzivní reakce bohužel může přetrvávat i poté, co pupínek sám o sobě zmizí. Objevuje se červená skvrna.

 

Hnědé skvrny

Když tělo bojuje s akné, zánět může v kůži vyprovokovat produkci melaninu, který způsobuje dlouhodobé hnědé skvrny. Tyto skvrny mohou přetrvat i měsíce po odeznění pupínku a jsou běžnější u tmavších odstínů pleti, i když mohou postihovat i světlou pokožku. Lékaři tento stav nazývají pozánětlivá hyperpigmentace.

 

Jizvy po akné

Jizvy po akné se objevují tehdy, když se hluboký pupínek zanítí natolik, že enzymy odbourají vnitřní stavební kameny kůže, jako např. kolagen a elastin. Kůže produkuje tkáň, aby poškození zahojila. Vzniká jizva. Výsledkem je nevzhledná zjizvená pokožka: My jí můžeme říkat např. dolíčky, dermatologové ji nazývají atrofická jizva.

PÉČE O JIZVY
A ČERVENÉ NEBO HNĚDÉ SKVRNY PO AKNÉ

Produkty a péče, které pomohou odstranit nevzhledné skvrny

Co se týče jizev po akné, prevence je vhodnější (a levnější!) než léčba, protože níže popsaná profesionální ošetření jsou poměrně drahá. Chcete-li se dozvědět, jak tvorbě jizev předcházet, klikněte SEM.

Potřebujete-li ovšem pečovat o jizvy, červené nebo hnědé skvrny, zde najdete doporučení odborníků, jak se zbavit jizev po akné na obličeji a na zádech.

 

Profesionální péče např. peeling kyselinou trichloroctovou (TCA)

Oblíbeným řešením pro odstranění jizev po akné je peeling s kyselinou trichloroctovou (TCA). Každý peeling s obsahem více než 10 % je považován za lékařský peeling, což znamená, že se dostane do hloubky pod pokožku (vnější vrstva kůže). Peeling s kyselinou trichloroctovou je určen k podpoře tvorby nového kolagenu, což je bílkovina, která pomáhá obnovovat poškozenou kůži a zlepšovat její vzhled. Tyto peelingy podporují obnovu buněk a zanechávají pleť čistší a zářivější. A dobrou zprávou je, že mohou být prospěšné také u drobných jizev po akné, i když bude po ošetření chvilku trvat, než se pokožka obnoví. K dispozici jsou různé druhy peelingů, proto se poraďte s dermatologem. Informace o invazivnějších metodách ošetření (např. laserovém omlazení pleti) najdete v dolní části stránky.

 

Léčba akné pomocí laseru

Detailní informace o laserových ošetřeních vám poskytne dermatolog. Obecně platí, že mohou být při použití u jizev a červených nebo hnědých skvrnách po akné účinná. Laserová ošetření mohou být ablativní nebo neablativní. Ablativní ošetření odpařuje tkáň v jizvě a jejím okolí a vytváří novou hladkou kůži, zatímco neablativní ošetření stimuluje produkci kolagenu.Laserová ošetření ovšem nefungují u všech typů jizev. Mnohem hůře se odstraňují třeba jizvy označované jako „cepínové jizvy“, jsou totiž hluboké a úzké. Ať už máte jakýkoliv typ jizvy, lékař s vámi podrobně projedná vaše očekávání a seznámí vás s potenciálním výsledkem ošetření.

 

Ostatní odborná ošetření

Mezi další postupy odstraňování jizev po akné patří mikrodermabraze, která pomocí mikroskopických krystalů „obrušuje“ horní vrstvu kůže. Po zákroku je zapotřebí určitá doba na obnovu pokožky, ale po jejím zahojení by měly jizvy vypadat lépe. U tmavších a citlivějších typů pleti je třeba postupovat obezřetně.

 

Peelingy pro domácí použití: Upozornění

Na trhu je v současnosti k dostání spousta různých peelingových přípravků. Díky médiím přitahují pozornost, ale doporučujeme se vyvarovat silně agresivním peelingům, s obsahem např. koncentrované alfa hydroxykyseliny (AHA). Ty mohou způsobit podráždění a vzhled červených a hnědých skvrn ještě zhoršit. Mikroexfoliační peelingy jako např. LHA (obnovují vzhled pleti) jsou naopak šetrnější a zlepšují texturu pleti, stimulují produkci kolagenu a pomáhá zmírnit vzhled jizev po akné. Jako šetrnější alternativu vyzkoušejte EFFACLAR Astringent Lotion.

PREVENCE JE KLÍČEM
K PLETI BEZ JIZEV A TMAVÝCH SKVRN

Pravidelnou péčí a používáním vhodných přípravků můžete vzhled pleti výrazně zlepšit.

Pro prevenci tvorby jizev a tmavých skvrn po akné toho můžete udělat opravdu mnoho. Nejdůležitější je pupínky nestrhávat a ani nevymačkávat! Tím byste mohli zhoršit zánět a roznést infekci. Přestože vás může lákat pupínky odstranit peelingem, ve skutečnosti agresivní nebo abrazivní přípravky mohou podpořit zánět, který jizvy a červené nebo hnědé skvrny způsobuje.

Nezapomeňte také na to, že co se skvrn týče, je slunce nepřítelem číslo jedna. Stimuluje produkci melaninu zodpovědného za vznik hnědých skvrn a může zvýraznit i červené skvrny. Dbejte na to, abyste do běžné péče o akné zařadili také ochranný faktor proti UV záření, např. v podobě EFFACLAR Duo(+) SPF 30. Níže najdete informace o kompletní péči pro prevenci skvrn po akné.

Při každodenní péči nezapomeňte dodržovat účinné zásady boje proti akné a používat speciální přípravky, které podporují hojení pupínků a akné. La Roche-Posay vyvinulo řadu produktů EFFACLAR speciálně určených pro péči o pleť se sklonem k akné.

  • Pleť dvakrát denně šetrně čistěte pomocí Micelární vody EFFACLAR nebo Čisticího pěnivého gelu EFFACLAR.
  • Mikroexfoliační péči (odstraňování odumřelých kožních buněk) v podobě Astringentní pleťové vody EFFACLAR, která obsahuje LHA a každý den zajišťuje mikropeelingový účinek.
  • Hydratace je pro hojení zásadní, a proto s hydratačním přípravkem nešetřete. Používejte ale takový, který není mastný. EFFACLAR Duo+M hydratuje pleť a zároveň předchází vzniku hnědých a červených skvrn po akné.
  • Sluneční paprsky zhoršují vzhled jizev a tmavých skvrn, proto nezapomínejte na ochranný faktor proti UV záření. Zmatňující, nekomedogenní péče s SPF faktorem jako např. EFFACLAR Duo (+) SPF 30 nebude ucpávat póry. Přípravek používejte každý den.

A jako vždy, pokud potřebujete v souvislosti s problematikou akné odborně poradit, obraťte se na dermatologa.

PRAVDA
NEBO MÝTUS

ČOKOLÁDA JE PRO PLEŤ
SE SKLONEM K AKNÉ NEVHODNÁ.

MÝTUS

Spolehlivé důkazy o tom, že by čokoláda měla mít neblahý vliv na akné, neexistují. Každý z nás je ale jiný a u některých lidí by čokoláda zhoršení akné opravdu způsobit mohla. Hořká čokoláda ve skutečnosti obsahuje velké množství antioxidantů, které jsou pro pokožku prospěšné.
DOZVĚDĚT SE VÍCE

MASTNÁ JÍDLA
ZPŮSOBUJÍ MASTNOU PLEŤ.

MÝTUS

Rozšířenou pověrou je, že potraviny způsobující akné jsou tučná jídla, které zvyšují tvorbu kožního mazu v pórech. Ve skutečnosti ovšem mezi těmito dvěma jevy neexistuje žádná spojitost. Strava bohatá na nenasycené mastné kyseliny může podporovat mikrozáněty ve všech orgánech lidského těla, včetně pokožky. Stručně řečeno, slanina a hranolky akné nezpůsobí, ale pro celkové zdraví je nejlepší konzumovat tyto potraviny střídmě.
DOZVĚDĚT SE VÍCE

CUKR MŮŽE
AKNÉ ZHORŠOVAT.

PRAVDA

Nedávné studie ukázaly, že potraviny s vysokým glykemickým indexem, zvyšují hladinu krevního cukru a mohou akné zhoršovat. Víme, že to není zrovna jednoduché, ale pro zdraví pleti je třeba vyvarovat se sladkostí, slazených nápojů a potravin z bílé mouky. Je naopak vhodné konzumovat potraviny s vysokým obsahem vlákniny, např. celozrnné výrobky a luštěniny.
DOZVĚDĚT SE VÍCE

VYMAČKÁVÁNÍM PUPÍNKŮ
NIKAM NEVEDE.

PRAVDA

I když se může zdát vymáčknutí pupínku jako rychlé řešení, ve skutečnosti se stav pleti se sklonem k akné spíše zhorší. Může totiž dojít k poškození infikovaného folikulu a rozvoji zánětu. Nehty si do ranky navíc můžete zanést další infekci.Vymačkávání pupínků je škodlivý zlozvyk, nejlepší je se ho zbavit!
DOZVĚDĚT SE VÍCE

I NA TO MÁME
SPECIÁLNÍ ŘADU PŘÍPRAVKŮ

EFFACLAR je kompletní řada pro řešení nedokonalostí pleti, která s vysokou účinností cílí na všechny fáze jejího životního cyklu a zároveň zajišťuje dokonalou toleranci.

NÁŠ ZÁVAZEK
K BEZPEČNOSTI

Bezpečnostní normy, které předčí mezinárodní předpisy pro kosmetiku.

100 % PŘÍPRAVKŮ
TESTOVÁNO NA ALERGIE

Zobrazit více
Jeden předpoklad = nulové alergické reakce
Odhalíme-li i jeden jediný případ alergie, vracíme se do laboratoře a upravujeme složení produktu.

JEN TO NEZBYTNÉ
VE SPRÁVNÉ AKTIVNÍ DÁVCE

Zobrazit více
Naše produkty byly vytvořeny ve spolupráci s dermatology a toxikology. Obsahují pouze nezbytné ingredience, a to vždy ve správné aktivní dávce.

TESTOVÁNO
NA VELMI CITLIVÉ
 PLETI

Zobrazit více
Tolerance našich přípravků je ověřována na té nejcitlivější pleti: reaktivní, alergické, se sklony k akné, atopické, poškozené nebo oslabené léčbou rakoviny.

OCHRANA SLOŽENÍ
V ČASE

Zobrazit více
Volíme jen ty nejvíce bezpečné ochranné obaly a nejnutnější konzervační látky pro zajištění nejvyšší tolerance a dlouhodobé účinnosti.