HORMONÁLNÍ AKNÉ:
CO ZPŮSOBUJE VÝSEV AKNÉ V PRŮBĚHU MENSTRUACE A V DALŠÍCH FÁZÍCH ŽIVOTA

Article Read Duration 4 min čtení

Akné je stav způsobený hormonálními výkyvy, objevuje se v určitých životních obdobích:

• V pubertě se zvyšuje produkce testosteronu jak u chlapců, tak u dívek.
• To vede k hormonálním výkyvům, které způsobují produkci kožního mazu. Maz ucpává póry a je také živnou půdou pro přemnožení bakterií, čímž následně vzniká akné.
• U žen dochází ke změnám hormonálních hladin:
○ V době menstruace.
○ Po vysazení hormonálních antikoncepčních pilulek.
○ V těhotenství.
○ Během perimenopauzy a menopauzy.

Hormonálnímu akné lze zabránit pomocí cílené lokální léčby. Jste-li žena, můžete hormonální akné řešit pomocí antikoncepce, která obnovuje hormonální rovnováhu a navrací zdraví vzhled pleti.

JAK ZÁSADNÍ ROLI HRAJÍ HORMONY VE VZNIKU AKNÉ

Mastnota na povrchu vaší kůže se nazývá kožní maz. Tvorbu mazu ovládají hormony zvané androgeny, jako je testosteron (Ano, holky ho mají také!) a další příbuzné hormony. Když se zvýší poměř těchto hormonů k ostatním hormonům ve vašem těle, jako je estrogen nebo progesteron, vaše kůže začne produkovat více kožního mazu.

Póry se začnou ucpávat přebytečným mazem a odumřelé buňky, které nabízejí ideální prostředí pro bakterie žijící na povrchu naší kůže – P. acnes – se množí. To spouští imunitní reakci kůže, která vede k zánětu – neblaze známým červeným tečkám.

Chcete-li se dozvědět všechno o mastné pleti a akné, klikněte SEM.

K narušování hormonální rovnováhy dochází v několika odlišných životních etapách:

Akné během dospívání

Akné se nejčastěji objevuje u teenagerů. Během puberty se u chlapců i dívek zvyšují hladiny testosteronu. U chlapců to vede k rozvoji druhotných mužských pohlavních znaků, jako je tělesné ochlupení, vousy, a k nárůstu svalů a kostní hmoty. Dívky mají mnohem nižší hladiny testosteronu, který stimuluje především růst ochlupení v ohanbí a v podpaží. I u dívek způsobuje růst svalové a kostní hmoty. Testosteron ovšem také stimuluje tvorbu kožního mazu ve vlasových folikulech.

Před menstruací jste více náchylná ke vzniku akné

U mnoha žen se běžně objevují výsevy akné před menstruací a během ní. Jedna studie uvádí: „Měsíční výkyvy hormonů během menstruačního cyklu pravděpodobně hrají klíčovou roli ve výsevech akné. Až 85% dospělých žen uvádí, že se jim akné zhoršuje ve dnech před menstruací.“11

Pokud je tedy vaše pleť více náchylná ke vzniku akné před menstruací, rozhodně nejste samy: U 85% dospělých žen se objevují pupínky před začátkem menstruace.

Proč dochází k výsevům akné před menstruací?

V týdnu před menstruací produkuje vaše kůže více kožního mazu. To je dáno tím, že hormonální rovnováha se v průběhu menstruačního cyklu mění.

  1. Během první poloviny menstruačního cyklu převládá hormon estrogen.
  2. Uprostřed cyklu hladiny estrogenu klesají a začíná převažovat progesteron.
  3. Hladiny testosteronu zůstávají během cyklu konstantní, takže jakmile hladiny estrogenu klesnou, hladiny testosteronu se relativně zvýší. Nezapomeňte, že tvorbu kožního mazu ovládá testosteron.
  4. Zvyšující se hladina progesteronu může způsobit lehké zarudnutí vaší pleti, a vaše póry se tudíž uzavřou. Tento stahující účinek spojený s nadbytečným mazem vytvářeným relativně vyššími hladinami testosteronu může způsobit to, že se odumřelé buňky zachytí uvnitř vlasových folikulů.
  5. Nakonec se v týdnu před menstruací sníží i hladina progesteronu, což umožní, že se vaše póry otevřou a proniknou do nich bakterie, čímž se vytvoří ideální prostředí pro vznik pupínků při menstruaci.

Výsevy akné může způsobovat i těhotenství

Těhotenství představuje další období bláznivých hormonálních výkyvů. V prvním trimestru mohou být projevy akné závažnější. Nicméně, s tím, jak těhotenství postupuje, se často stav vaší pleti postupně zlepšuje. To může být spojeno s měnícími se relativními hladinami estrogenu a progesteronu během těhotenství.

Další rizikové období pro vznik akné – přechod

V době perimenopauzy a menopauzy začíná hladina estrogenu ve vašem těle klesat. Vědci zaznamenali, že ženy, u kterých se objevuje akné v období menopauzy, mívají často normální hladiny androgenů, ale zároveň klesající hladiny estrogenu. Tyto změny poměrů odlišných hormonů mohou podporovat tvorbu kožního mazu a spouštět výsevy.

1Emerging Issues in Adult Female Acne (Zeichner et al., 2017)

JAK NA
HORMONÁLNÍ AKNÉ

Orální antikoncepce účinně zabraňuje výsevům

Nejčastějším spouštěčem akné jsou nakonec hormony. Přestože se můžete snažit napomáhat minimalizovat hormonální nerovnováhu – jako tím, že budete jíst zdravou a vyváženou stravu nebo se budete snažit omezit stres – nemůžete se vyhnout klíčovým životním fázím, jako je puberta, těhotenství a menopauza.

Každodenní čištění a péče o pleť se sklonem k akné pomocí účinných přípravků společně s používáním vhodných výrobků na make-up vám rozhodně pomůže udržet si akné od těla. Existuje také spousta přípravků péče o pleť pro lokální aplikaci, které mohou být velmi užitečné.
Ale pokud akné neustupuje, a to zejména před menstruací, možná je načase pokusit se dosáhnout hormonální rovnováhy pomocí léků.

Léky, které potlačují účinky androgenů na kůži jsou známé jako antiandrogenní léčiva. Jedním z typů hormonální léčby, která skutečně zabírá na akné, není nic jiného než antikoncepční pilulka. Kombinovaná orální antikoncepce obsahuje estrogen i progesteron a blokuje účinky androgenů ve vašem těle. Kromě svých antikoncepčních funkcí pilulka zároveň pomáhá snížit tvorbu kožního mazu, čímž redukuje ucpané póry a akné.

Ne každá žena však může nebo chce brát antikoncepční pilulky. Pilulka má své rizikové faktory a může pro vás být nevhodná, pokud trpíte krevními sraženinami, vyšším krevním tlakem, vážnou nadváhu nebo pokud kouříte. Naštěstí existuje spousta ostatních řešení a váš praktický lékař vám určitě rád doporučí další způsoby jak s akné zatočit. Ale pokud u vás pilulka zabírá, stojí za to zvážit, zda vám nemůže pomáhat nejen v zabránění početí, ale i proti výsevům akné.

PRAVDA
NEBO MÝTUS

ČOKOLÁDA JE PRO PLEŤ
SE SKLONEM K AKNÉ ŠKODLIVÁ.

MÝTUS

Spolehlivé důkazy o tom, že by měla čokoláda vliv na akné, nejsou k dispozici. Každý je ale jiný, takže u některých lidí by ke zhoršení akné vést mohla. Hořká čokoláda obsahuje vysoké množství prospěšných antioxidantů.
DOZVĚDĚT SE VÍCE

TUČNÁ STRAVA
ROVNÁ SE MASTNÁ POKOŽKA.

MÝTUS

Běžným mýtem o akné je to, že konzumace tučných jídel vede ke zvýšení tvorby kožního mazu v pórech. Mezi těmito dvěma jevy ve skutečnosti neexistuje žádná spojitost. Strava bohatá na nasycené mastné kyseliny může podporovat vznik mikrozánětů v orgánech lidského těla, tedy i v pokožce.  Stručně řečeno, slanina a hranolky akné nezpůsobí, ale pro celkové zdraví je lepší volit střídmost.
DOZVĚDĚT SE VÍCE

CUKR MŮŽE
AKNÉ ZHORŠOVAT.

PRAVDA

Nedávné studie ukázaly, že potraviny s vysokým glykemickým indexem, zvyšují hladinu cukru v krvi a mohou akné zhoršovat. Víme, že se to snáze řekne, než udělá, ale pro podporu zdraví pokožky je dobré se vyvarovat sladkostí, sladkých nápojů a potravin z bílé mouky. Vhodné je konzumovat potraviny s vlákninou, např. celozrnné výrobky a luštěniny.
DOZVĚDĚT SE VÍCE

VYMAČKÁVÁNÍM PUPÍNKŮ
SI NEPOMŮŽETE, BA NAOPAK.

PRAVDA

I když se může zdát vymáčknutí pupínku jako rychlé řešení, ve finále to stav pokožky se sklonem k akné spíše zhorší, protože může dojít k poškození infikovaného folikulu a k rozvoji zánětu. Prsty si do ranky navíc můžete zanést další infekci.Mačkání akné je zlozvyk a každého zlozvyku je nejlepší se zbavit!
DOZVĚDĚT SE VÍCE

I NA TYTO POTÍŽE
MÁME PRODUKTOVOU ŘADU

EFFACLAR je komplexní řada pro řešení nedokonalostí pleti, která účinně cílí na všechny fáze životního cyklu nedokonalostí a zároveň zajišťuje dokonalou toleranci.

NÁŠ ZÁVAZEK
K BEZPEČNOSTI

Bezpečnostní normy předčí mezinárodní předpisy pro kosmetiku.

100 % PŘÍPRAVKŮ
TESTOVÁNO NA ALERGIE

Zobrazit více
Jeden předpoklad = nulové alergické reakce
Odhalíme-li i jeden jediný případ alergie, vracíme se do laboratoře a upravujeme složení produktu.

OCHRANA FORMULE
V ČASE

Zobrazit více
Volíme jen ty nejvíce bezpečné ochranné obaly a nejnutnější konzervační látky pro zajištění nejvyšší tolerance a dlouhodobé účinnosti.

JEN TO NEZBYTNÉ
VE SPRÁVNÉ AKTIVNÍ DÁVCE

Zobrazit více
Naše produkty byly vytvořeny ve spolupráci s dermatology a toxikology. Obsahují pouze nezbytné ingredience, a to vždy ve správné aktivní dávce.

TESTOVÁNO
NA VELMI CITLIVÉ
 PLETI

Zobrazit více
Tolerance našich přípravků je ověřována na té nejcitlivější pleti: reaktivní, alergické, se sklony k akné, atopické, poškozené nebo oslabené léčbou rakoviny.