AKNÉ V DOSPĚLOSTI
POČET U ŽEN NARŮSTÁ

Article Read Duration 5 min čtení

Stále více a více žen trpí v dospělosti akné.
Mezi časté příčiny patří:

hormonální změny
stres
UV záření a znečištění ovzduší
rodinná historie
přípravky pro péči o pleť a vlasy
nežádoucí účinky léků a nediagnostikované zdravotní potíže

Akné u dospělých se vyskytuje ve formě z černých a bílých teček a je spojeno s mastnou pletí. Chcete-li odstranit akné v dospělosti, zaměřte se na odbornou péči, takovou je produktová řada EFFACLAR od La Roche-Posay, partnera dermatologů.

Akné v dospělosti,
Epidemie

Dermatologové se dennodenně setkávají s tím, že akné již nepostihuje výhradně teenagery. Zatímco bývá tradičně vnímáno jako „fáze mladistvých“, spolu s pochybnými barvami vlasů a módními výstřelky, akné nyní postihuje stále více dospělých žen a zahrnuje:

  • Trvalé akné, které mají od dospívání.
  • Nový výskyt po dlouhém období bez nedokonalostí.
  • Akné u žen, které ho v pubertě nikdy neměly (akné v dospělosti). Zažívá ho více než 1 ze 4 žen!

V současnosti má akné v dospělosti 51 % žen ve věku od 20 do 29 let, přičemž 35 % žen ve věku od 30 do 39 let, 26 % žen ve věku od 40 do 49 let a 15 % žen ve věku nad 50 let se s ním potýká. Akné u dospělých je častější u žen, ale mohou jím trpět i muži.

Jinými slovy, akné u dospělých je na vzestupu, a pokud stále máte pupínky i po pubertě, rozhodně nejste sami. Ale nebojte se, pomoc je na dosah. Přečtěte si, jak funguje akné v dospělosti, a co s ním dělat!

Obecná charakteristika
Akné u dospělých

ZATÍMCO DOSPÍVAJÍCÍ BĚŽNĚ TRPÍ ZÁNĚTLIVOU FORMOU AKNÉ, DOSPĚLÍ MÍVAJÍ AKNÉ RETENČNÍ.

Zánětlivé akné je doprovázeno velkým otokem a zarudnutím. Často se projevuje jako papuly (pupínky, které neobsahují hnis), pustuly (pupínky, které obsahují hnis) nebo cysty.

Druh akné, kterým nejčastěji trpí dospělé ženy, se nazývá retenční akné.

Retenční akné vzniká, když se póry ucpou mazem a odumřelými kožními buňkami. Často se projevuje jako bílé tečky, které se mohou proměnit ve skvrny. Jak se ucpané póry zvětšují, maz je vystaven vzduchu a zčerná. A to je to, co je známo jako černé tečky. Mnoho lidí věří, že černé tečky jsou způsobeny špínou, ale není tomu tak.

Ať už trpíte pupínky, bílými nebo černými tečkami, leskem, rozšířenými póry nebo dokonce pigmentovými skvrnami po akné, jedná se o projevy viditelné na povrchu pokožky, které mohou způsobit ztrátu sebedůvěry. Může být opravdu obtížné smířit se s vystupujícím akné a pupínky, když už jste dospělí, daří se vám v práci, máte děti, nabýváte majetku a děláte všechno to, co se od dospělých „očekává“! Dobrá zpráva je, že jste ve velmi dobré společnosti (i celebritám se otravné pupínky nevyhýbají) a vhodnou léčbu akné pro dospělé máte na dosah (klikněte ZDE pro tipy na léčbu akné pro dospělé).

 

Co způsobuje
Akné u dospělých?

HORMONÁLNÍ ZMĚNY

Ohniska akné se často vyskytují v době hormonálních výkyvů. Těmi jsou období:

  • kolem menstruace
  • během těhotenství a bezprostředně po něm
  • po vysazení antikoncepce
  • peri-menopauza a menopauza

V těchto případech se výskyt onemocnění obvykle zmírní, až se hormony usadí.
Pokud se tak nestane, navštivte dermatologa, nebo svého praktického lékaře.

 

STRES

V reakci na stres produkuje naše tělo hormony zvané androgeny. Tyto hormony mohou stimulovat nadměrnou produkci kožního mazu, což zase může vést k výskytu akné. Proto je užitečné praktikovat techniky pro snižování stresu.

 

UV ZÁŘENÍ A ZNEČIŠTĚNÍ OVZDUŠÍ

Při vystavení se vnějším stresorům – jako je UV záření, prach nebo znečištění – pokožka náchylná k nedokonalostem prochází oxidací, která spouští řetězovou reakci: hyperkeratinizaci (hromadění odumřelých kožních buněk), hyperprodukci kožního mazu (mastná kůže) a oxidaci kožního mazu a nečistot přítomných na povrchu pokožky. Tento proces může vést ke vzniku nových nedokonalostí.

Je dobré chránit pokožku před sluncem a pravidelně si čistit obličej. Hledejte přípravky s texturou odolnou proti znečištění, které zabrání ulpívání škodlivých částic na kůži, takovým je EFFACLAR Duo(+) SPF 30.

 

RODINNÁ HISTORIE AKNÉ

Výzkumné studie naznačují, že někteří lidé mohou mít genetickou predispozici, díky které je pravděpodobnější, že budou v dospělosti trpět akné.

 

PŘÍPRAVKY PRO PÉČI O PLEŤ A VLASY

Váš hydratační krém, make-up, opalovací krém nebo lak na vlasy mohou vyvolat vznik nedokonalostí. Na etiketách svých výrobků hledejte následující výrazy:

  • nekomedogenní
  • proti akné
  • bez oleje
  • neucpává póry

NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY LÉKŮ A NEDIAGNOSTIKOVANÉ ZDRAVOTNÍ POTÍŽE.

Některé léky mohou akné vyvolat. Pokud máte podezření, že tomu tak je, nepřestávejte své léky užívat, ale poraďte se se svým lékařem. Existuje mnoho způsobů, jak výskyt akné kontrolovat.

Akné u dospělých může být také příznakem dalších základních zdravotních potíží (například syndromu polycystických ovarií). Pokud je u vás výskyt trvalý, poraďte se s dermatologem, nebo praktickým lékařem.

Jaké jsou nejlepší přípravky
Na akné dospělých?

PÉČE O PLEŤ S AKNÉ DOSPĚLÝCH

Trpíte-li akné po třicítce, čtyřicítce nebo v období menopauzy, je nezbytná specifická péče o pleť. Pokožka postižená akné v dospělosti může být často citlivá, takže je na místě účinná, ale jemná péče.

  • Pleť dvakrát denně čistěte micelární vodou přizpůsobenou pleti náchylné k akné.
  • Na čistou pokožku aplikujte Termální vodu La Roche-Posay se zklidňujícím a antioxidačním účinkem.
  • Použijte speciální léčebný krém pro akné v dospělosti, jakým je EFFACLAR K+, obsahující referenční léčivé látky jako LHA a kyselinu salicylovou, který udrží pleť svěžejší a hladší při ošetřování černých teček a zlepšování struktury pokožky. Složení je obohaceno o Airlicium, vskutku úžasnou molekulu schopnou absorbovat až 150násobek svého objemu v kožním mazu, pro 8hodinový anti-shine efekt.
  • Některé přípravky v péči o aknózní pokožku dospělých jsou k dispozici také v zabarvených/tónovaných texturách. Nabízejí tak nejen účinné řešení akné, ale zároveň zakrývají a vyrovnávají vzhled pleti.
  • Nezapomeňte nanést ošetřující, nekomedogenní krém s SPF, abyste zabránili dopadům UV záření a znečištění, které přispívají ke zhoršení zánětu a lézí akné u dospělých. Některé přípravky již nekomedogenní a širokospektrální filtry zahrnují, požádejte o radu vašeho lékárníka.

1Christin N.Collier et al. The prevalence of acne in adults aged 20 and over. J Am Acad Dermatol, Volume 58, Issue 1 – 2008?

Pravda
nebo mýtus?

ČOKOLÁDA JE PRO PL
SE SKLONEM K AKNÉ ŠKODLIVÁ.

MÝTUS

Spolehlivé důkazy o tom, že by měla čokoláda vliv na akné, nejsou k dispozici. Každý je ale jiný, takže u některých osob by ke zhoršení akné vést mohla. Hořká čokoláda ve skutečnosti obsahuje vysoké množství antioxidantů, které jsou pro pleť prospěšné.
DOZVĚDĚT SE VÍCE

TUČNÁ STRAVA
SE ROVNÁ MASTNÁ POKOŽKA.

MÝTUS

Běžným mýtem o akné je to, že konzumace tučných jídel vede ke zvýšení tvorby kožního mazu v pórech. Mezi těmito dvěma jevy ve skutečnosti neexistuje žádná spojitost. Ovšem strava bohatá na nasycené mastné kyseliny může podporovat vznik mikrozánětů ve všech orgánech lidského těla, tedy i v pokožce. Stručně řečeno, slanina a hranolky akné nezpůsobí, ale pro celkové zdraví je rozhodně lepší volit střídmost.
DOZVĚDĚT SE VÍCE

CUKR MŮŽE
AKNÉ ZHORŠOVAT.

PRAVDA

Nedávné studie ukázaly, že potraviny s vysokým glykemickým indexem, které způsobují zvýšení hladiny krevního cukru, mohou také zhoršovat akné. Víme, že se to snáze řekne, než udělá, ale pro podporu zdraví pokožky je dobré se vyvarovat sladkostí, sladkých nápojů a potravin z bílé mouky. Vhodné je konzumovat potraviny s vlákninou, např. celozrnné výrobky a luštěniny.
DOZVĚDĚT SE VÍCE

VYMAČKÁVÁNÍM PUPÍNKŮ
SI NEPOMŮŽETE, SPÍŠE NAOPAK.

PRAVDA

I když se může zdát vymáčknutí pupínku jako rychlé řešení, ve finále to stav pokožky se sklonem k akné spíše zhorší, protože může dojít k poškození infikovaného folikulu a k rozvoji zánětu. Prsty si do ranky navíc můžete zanést další infekci.Mačkání akné je zlozvyk a každého zlozvyku je nejlepší se zbavit!
DOZVĚDĚT SE VÍCE

I na to máme
Speciální řadu přípravků

EFFACLAR je kompletní řada pro řešení nedokonalostí pleti, která s vysokou účinností cílí na všechny fáze jejího životního cyklu a zároveň zajišťuje dokonalou toleranci.

NÁŠ ZÁVAZEK
BEZPEČNOSTI

Bezpečnostní normy, které předčí mezinárodní právní předpisy pro kosmetiku.

100 % PŘÍPRAVKŮ
TESTOVÁNO NA ALERGIE

Zobrazit více
Jeden předpoklad = nulová alergická reakce
Odhalíme-li i jeden jediný případ alergie, vracíme se do laboratoře a upravujeme složení produktu.

JEN TO NEZBYTNÉ
A VE SPRÁVNÉ DÁVCE

Zobrazit více
Naše produkty byly vytvořeny ve spolupráci s dermatology a toxikology. Obsahují pouze nezbytné ingredience, a to vždy ve správné aktivní dávce.
laroche posay závazek k bezpečnosti citlivá pleť modelka miminko

TESTOVÁNO
NA VELMI CITLIVÉ PLETI

Zobrazit více
Tolerance našich přípravků je ověřována na té nejcitlivější pleti: reaktivní, alergické, se sklony k akné, atopické, poškozené nebo oslabené léčbou rakoviny.

OCHRANA FORMULE
V ČASE

Zobrazit více
Volíme jen ty nejvíce bezpečné ochranné obaly a nejnutnější konzervační látky pro zajištění nejvyšší tolerance a dlouhodobé účinnosti.