AKNÉ V DOSPÍVÁNÍ:
ŘEŠENÍ A PÉČE

Article Read Duration 3 min čtení

Akné náctiletých je způsobeno hormonálními změnami během puberty, díky kterým se pleť stává mnohem mastnější. Pokud zvolíte správnou péči a doporučené postupy, bývá léčba akné úspěšná, proto nečekejte a kontaktujte svého lékaře.

 

Používejte přípravky určené pro mastnou a aknózní pleť.
• Lékař vám může předepsat hojivou mast, např. s obsahem retinoidů nebo benzoylperoxidu.
• Při závažnějších formách akné vám mohou být předepsána antibiotika či isotretinoin.
• Klíčem k úspěchu je dodržování doporučené léčby.

CO ZPŮSOBUJE AKNÉ V DOSPÍVÁNÍ?

Věděli jste, že téměř 80 % náctiletých trpí akné? To je naprostá většina! Potýkáte-li se s pupínky, rozhodně v tom nejste sami. Co je ale základní příčinou tvorby akné během dospívání? Jsou to zejména hormonální změny, které probíhají v našem těle během puberty.

Klikněte SEM a zjistěte více o hormonálním a premenstruačním akné.

V pubertě naše pohlavní orgány (varlata u chlapců a vaječníky u dívek) začínají produkovat různé hormony. Jedna skupina hormonů se nazývá androgeny, tím nejznámějším je testosteron. Androgeny stojí za tělesnými změnami: U chlapců i dívek stimulují růst ochlupení a zvyšují podíl svalové a kostní hmoty. U chlapců způsobují vyšší hladiny androgenů také mutaci hlasu a růst vousů.

Co se pokožky týče, mají androgeny přímý vliv na mazové žlázy, které působením androgenů produkují velké množství kožního mazu. V důsledku toho dochází během puberty k ucpávání pórů na obličeji a často také na zádech. Póry ucpává právě směs kožního mazu a odumřelých kožních buněk. To může vést ke vzniku různých druhů pupínků, od černých teček, přes zanícené pupínky, až po hluboké, bolestivé cysty.

Podrobné informace o mastné pleti, akné a různých typech pupínků získáte kliknutím SEM.

JAKÁ PÉČE JE K DISPOZICI
PRO PLEŤ S AKNÉ V DOSPÍVÁNÍ?

Trápí vás pupínky a hledáte řešení? Poraďte se se svým praktickým lékařem či dermatologem o příčinách tvorby akné v dospívání a o účinné péči o pleť. Lékař může předepsat retinoidy k lokálnímu použití (např. adapalen), které zmírní tvorbu černých teček. Na mikroby, zodpovědné za zanícené pupínky, může lékař předepsat benzoylperoxid. V závažnějších případech lékař předepíše antibiotika jako např. doxycyclin. U velmi intenzivních a rezistentních forem akné může lékař doporučit léčbu pomocí isotretinoinu (Accutane). Dermatologové ve všech případech zdůrazňují nutnost pravidelných následných kontroldodržování doporučeného léčebného postupu – právě to je totiž klíčem k úspěchu.

Bližší informace o léčbě akné na předpis zjistíte kliknutím SEM.


Existují nějaká ambulantní ošetření akné?

Dermatologové poskytují náctiletým ambulantní ošetření akné. Akné může mít tzv. retenční formu“, kdy se kožní póry ucpávají nadměrným množstvím kožního mazu, vznikají komedony (černé tečky) a mikrocysty. Pleti je proto nutné dopřát dermatologické čistění. Na povrchu pokožky se v tomto případě provádí drobný bezbolestný zákrok s cílem uvolnit černé tečky a mikrocysty. Zákrok přispívá ke zlepšení účinnosti péče.

TEENAGEŘI – JE NA ČASE NAUČIT SE,
JAK SPRÁVNĚ PEČOVAT O PLEŤ!

Pravidelná a kvalitní péče je pro mastnou pleť a pleť se sklonem k akné zcela zásadní. Pokud se líčíte, nezapomeňte pleť na konci dne vždy důkladně vyčistit. Přestože to můžete vnímat jako nepříjemnou povinnost, vaše pleť to ocení.

Vybírejte přípravky speciálně vyvinuté pro zklidnění zánětu a péči o dospívající pleť. Zvažte také návštěvu dermatologa.

Nezapomeňte, že bez ohledu na závažnost akné pro vás vždy existují účinná řešení a vhodné pečující přípravky. Zásadní je nechat si poradit od odborníkůdodržovat doporučenou léčbu. Čistá pleť vám zanedlouho zvedne sebevědomí!

Bližší informace o péči o pleť dospívajících zjistíte kliknutím SEM.

PRAVDA
NEBO MÝTUS

CUKR MŮŽE
AKNÉ ZHORŠOVAT.

PRAVDA

Nedávné studie ukázaly, že potraviny s vysokým glykemickým indexem, které způsobují zvýšení hladiny krevního cukru, mohou akné zhoršovat. Víme, že to není zrovna jednoduché, ale pro zdraví pleti je třeba vyvarovat se sladkostí, slazených nápojů a potravin z bílé mouky. Je naopak vhodné konzumovat potraviny s vysokým obsahem vlákniny, např. celozrnné výrobky a luštěniny.
DOZVĚDĚT SE VÍCE

VYMAČKÁVÁNÍ PUPÍNKŮ
NIKAM NEVEDE.

PRAVDA

I když se může zdát vymáčknutí pupínku jako rychlé řešení, ve skutečnosti se stav pleti se sklonem k akné spíše zhorší. Může totiž dojít k poškození infikovaného folikulu a rozvoji zánětu. Nehty si do ranky navíc můžete zanést další infekci.Vymačkávání pupínků je škodlivý zlozvyk a nejlepší je se jej zcela vyvarovat!
DOZVĚDĚT SE VÍCE

ČOKOLÁDA JE PRO PLEŤ
SE SKLONEM K AKNÉ NEVHODNÁ.

MÝTUS

Spolehlivé důkazy o tom, že by čokoláda měla mít neblahý vliv na akné, neexistují. Každý z nás je ale jiný a u některých lidí by čokoláda zhoršení akné opravdu způsobit mohla. Hořká čokoláda ve skutečnosti obsahuje velké množství antioxidantů, které jsou pro pokožku prospěšné.
DOZVĚDĚT SE VÍCE

MASTNÁ JÍDLA
ZPŮSOBUJÍ MASTNOU PLEŤ.

MÝTUS

Rozšířenou pověrou je, že potraviny způsobující akné jsou tučná jídla, které zvyšují tvorbu kožního mazu v pórech. Ve skutečnosti ovšem mezi těmito dvěma jevy neexistuje žádná spojitost. Strava bohatá na nenasycené mastné kyseliny může podporovat vznik mikrozánětů ve všech orgánech lidského těla, a tedy i v pokožce.  Stručně řečeno – slanina a hranolky akné nezpůsobí, ale pro celkové zdraví je nejlepší konzumovat tento druh potravin střídmě.
DOZVĚDĚT SE VÍCE

NÁŠ ZÁVAZEK

K BEZPEČNOSTI

Bezpečnostní standardy, které předčí mezinárodní právní předpisy pro kosmetiku.

100 % PŘÍPRAVKŮ
TESTOVÁNO NA ALERGIE

Zobrazit více
Jeden předpoklad = nulové alergické reakce
Pokud odhalíme i jeden jediný případ, vracíme se do laboratoří a upravujeme složení produktu.

OCHRANA SLOŽENÍ
V ČASE

Zobrazit více
Abychom zajistili naprostou toleranci a dlouhodobou účinnost, volíme obal s nejvyšší ochranou a pouze ty nejnutnější konzervační látky.

JEN TO NEZBYTNÉ,
VE SPRÁVNÉ AKTIVNÍ DÁVCE

Zobrazit více
Naše produkty byly vytvořeny ve spolupráci s dermatology a toxikology a obsahují pouze nezbytné složky, a to vždy ve správné aktivní dávce.

TESTOVÁNO
NA VELMI CITLIVÉ
 PLETI

Zobrazit více
Tolerance našich přípravků je ověřována na té nejcitlivější pleti: reaktivní, alergické, se sklony k akné, atopické, poškozené nebo oslabené léčbou rakoviny.

ZOBRAZIT VŠECHNY ČLÁNKY
O PLETI SE SKLONEM K AKNÉ

placeholder HORMONÁLNÍ AKNÉ:
CO ZPŮSOBUJE VÝSEV AKNÉ V PRŮBĚHU MENSTRUACE A V DALŠÍCH FÁZÍCH ŽIVOTA
PŘEČÍST SI DALŠÍ INFORMACE
placeholder JAK SE ZBAVIT
JIZEV A ČERVENÝCH ČI HNĚDÝCH SKVRN PO AKNÉ
PŘEČÍST SI DALŠÍ INFORMACE