Léčba akné: 
Může spánek zlepšit stav aknózní pleti?

Article Read Duration 4 min čtení

Během spánku se tělo obnovuje, regeneruje a vylučuje z kůže toxiny. Zdravé spací návyky pomáhají zmírňovat zánět a omezovat výskyt akné:

 

•  jezte dříve
•  vypněte všechny obrazovky hodinu před spaním
•  dodržujte večerní rutinu čištění pleti
•  nanášejte lokální ošetření akné před ulehnutím do postele
•  pravidelně vyměňujte ložní prádlo
•  spěte v noci 8 hodin

 

JAK VÁM MŮŽE DOBRÝ SPÁNEK
POMOCI ZBAVIT SE AKNÉ?

SPÁNEK PRO KRÁSU“ NENÍ MÝTUS

Chodit do práce, do společnosti, cvičit a vtěsnat mezi to vše přípravu jídla a kvalitní čas trávený s rodinou... jenže den skutečně nemá více než 24 hodin! S tolika aktivitami, které potřebujeme stihnout, se často stává, že musíme vstát dříve a usínat čím dál později. Ale nepomohlo by méně ponocování zlepšit stav naší pleti, předcházet akné a zbavit se ho?

NEDOSTATEK SPÁNKU ZVYŠUJE TVORBU STRESOVÉHO HORMONU
A PODPORUJE VZNIK ZÁNĚTU

Nedostatek spánku nebo přerušovaný spánek mohou vést ke zvýšené tvorbě stresového hormonu.

Pokud jste ve stresu i během spánku, vaše tělo produkuje více glukokortikoidů. Glukokortikoidy jsou steroidní hormony, které zhoršují funkci imunitního systému. Nadměrná tvorba glukokortikoidů může způsobit abnormality ve struktuře a funkci kůže, které vedou ke vzniku nedokonalostí, zvýšené citlivosti a ke zhoršení zánětlivých kožních onemocnění, jakými jsou akné a lupénka.

Spánek je čas, kdy tělo regeneruje – kůži nevyjímaje. Pokud prodloužíte dobu spánku, účinně zvýšíte jeho přirozenou regenerační schopnost, jakou je např. boj s akné.

JAK SPÁNEK ZAHRNOUT
DO VAŠEHO REŽIMU PRO ZLEPŠENÍ AKNÓZNÍ PLETI

5 KROKŮ KE KLIDNÉ NOCI

Pokud je klíčem ke krásné pleti bez skvrn dobrý spánek, jak toho docílit?

 

1. JEZTE DŘÍVE

Nejezte velké porce jídla těsně před ulehnutím do postele. Těžké jídlo následované nulovou aktivitou ztíží tělu trávení a může způsobit zažívací potíže a přerušovat spánek. Naposledy byste se během dne měli najíst alespoň dvě hodiny před spaním.

 

2. PŘED SPANÍM RADĚJI ŽÁDNÉ OBRAZOVKY, MONITORY A DISPLEJE

Výzkum1 ukazuje, že modré světlo z mobilů, počítačů a televizních obrazovek narušuje cirkadiánní rytmus, neboli „tělesné hodiny“, a vede k narušování spánku. Sledování filmů, diskuse na sociálních sítích nebo odpovídání na emaily, to vše udržuje váš mozek ve střehu, když opravdu potřebuje čas na odreagování. Takže, vypněte obrazovky hodinu před spaním a zaměřte se před usnutím na něco více relaxačního.

 

3. DOVOLTE PŘÍPRAVKŮM PROTI AKNÉ PRACOVAT PŘES NOC

Rozmazlujte svou pleť před spaním. Důkladně ji vyčistěte vhodnými přípravky a doplňte tonikem pro stažení pórů, následně aplikujte speciální hydratační krém. Jednou až dvakrát týdně aplikujte masku s hloubkovým čistícím účinkem. Spánek je nejvhodnější doba pro regeneraci pokožky a došlo k obnově pleti, proto využijte času a nechte působit vhodnou péči. Aby se zázrak během noci dokonal, naneste na závěr vhodný pleťový krém.

Retinol je stále populárnější ingrediencí přípravků péče o pleť náchylnou ke vzniku stop po akné. Působí tak, že obnovuje kožní buňky a stahuje póry. Doporučuje se aplikovat ve večerních hodinách, protože během spánku je buněčná obnova nejrychlejší. Nově vytvořená kůže je jemná a citlivá na slunce, proto nezapomeňte při používání přípravků obsahujících retinol aplikovat denní krém s vysokým SPF (50+).

 

4. PRAVIDLENĚ MĚŇTE LOŽNÍ PRÁDLO

Na povlacích polštáře, stejně jako žínkách, ručnících nebo štětci od make-upu se mohou hromadit nečistoty. Ty se přenášejí na kůži a mohou být zodpovědné za ucpané póry a nová ohniska akné. Před ulehnutím do postele si nezapomeňte vyčistit pokožku a v případě, že vás trápí nedokonalosti pleti, měňte ložní prádlo nejméně dvakrát týdně.

 

5. PRODLUŽTE DÉLKU SPANÍ

Většina studií naznačuje, že vhodná délka spánku se pohybuje mezi sedmi a devíti hodinami. V kolik hodin musíte vstávat, abyste se mohli pořádně nasnídat, obléct a cestovat do práce? Počítejte to pozpátku, abyste zjistili, v kolik hodin musíte usnout a přidejte dalších 30 minut pro usnutí. Takže pokud se potřebujete probudit v 7 ráno, buďte v posteli před 22:30.

VHODNÉ PRODUKTY PRO VAŠI VEČERNÍ RUTINU
PÉČE O AKNÓZNÍ PLEŤ

V boji s akné je důrazně doporučeno se o pleť pravidelně starat, především si ji dokonale večer očistit. Laboratoř La Roche-Posay je hrdá na svoji řadu přípravků speciálně určenou k péči o pleť s tendencí k akné.

  • EFFACLAR ČISTICÍ PĚNÍCÍ GEL vytvoří bohatou krémovou pěnu, která se snadno opláchne. Tento čisticí přípravek je obohacen o kyselinu salicylovou pro kontrolu vzniku kožního mazu na vyčištěné pokožce.
  • EFFACLAR ADSTRINGENTNÍ PLEŤOVÉ TONIKUM je mikro-exfoliační adstringentní pleťové tonikum s LHA, která reguluje kožní maz a stahuje póry pro jemnější, rovnoměrnější strukturu kůže.
  • EFFACLAR ZMATŇUJÍCÍ MASKA PRO KONTROLU SÉBA čistí do hloubky a pomáhá uvolnit póry, absorbovat nečistoty a regulovat kožní maz. Aplikujte jednou nebo dvakrát týdně po vyčištění pleti.
  • EFFACLAR K (+) je antioxidační, hydratační krém, který působí na regulaci kožního mazu, kontrolu lesku a odstranění pórů, což z něj dělá ideální léčbu akné pro dospělé.
  • EFFACLAR DUO + M je komplexní péče o pleť se sklonem k akné u dospívajících, obsahuje uvolňující, antibakteriální a kožní maz regulující léčivé látky.

Objevte více La Roche-Posay produktů péče o vaši problematickou pleť.

Objevte lékařské ošetření pro odstranění akné ZDE. Zajímá vás, jak se zbavit akné a předcházet mu? Klikněte ZDE a dozvíte se vše potřebné.

1A. Green et al. Evening light exposure to computer screens disrupts human sleep, biological rhythms, and attention abilities. Chronobiology International. Vol. 34, May 26, 2017, p. 855. doi: 10.1080/07420528.2017.1324878

PRAVDA
NEBO MÝTUS?

ČOKOLÁDA JE PRO PL
SE SKLONEM K AKNÉ ŠKODLIVÁ.

MÝTUS

Spolehlivé důkazy o tom, že by měla čokoláda vliv na akné, nejsou k dispozici. Každý je ale jiný, takže u některých osob by ke zhoršení akné vést mohla. Hořká čokoláda ve skutečnosti obsahuje vysoké množství antioxidantů, které jsou pro pleť prospěšné.
DOZVĚDĚT SE VÍCE

TUČNÁ STRAVA
SE ROVNÁ MASTNÁ POKOŽKA.

MÝTUS

Běžným mýtem o akné je to, že konzumace tučných jídel vede ke zvýšení tvorby kožního mazu v pórech. Mezi těmito dvěma jevy ve skutečnosti neexistuje žádná spojitost. Ovšem strava bohatá na nasycené mastné kyseliny může podporovat vznik mikrozánětů ve všech orgánech lidského těla, tedy i v pokožce. Stručně řečeno, slanina a hranolky akné nezpůsobí, ale pro celkové zdraví je rozhodně lepší volit střídmost.
DOZVĚDĚT SE VÍCE

VYMAČKÁVÁNÍM PUPÍNKŮ
SI NEPOMŮŽETE, SPÍŠE NAOPAK.

PRAVDA

I když se může zdát vymáčknutí pupínku jako rychlé řešení, ve finále to stav pokožky se sklonem k akné spíše zhorší, protože může dojít k poškození infikovaného folikulu a k rozvoji zánětu. Prsty si do ranky navíc můžete zanést další infekci.Mačkání akné je zlozvyk a každého zlozvyku je nejlepší se zbavit!
DOZVĚDĚT SE VÍCE

CUKR MŮŽE
AKNÉ ZHORŠOVAT.

PRAVDA

Nedávné studie ukázaly, že potraviny s vysokým glykemickým indexem, které způsobují zvýšení hladiny krevního cukru, mohou také zhoršovat akné. Víme, že se to snáze řekne, než udělá, ale pro podporu zdraví pokožky je dobré se vyvarovat sladkostí, sladkých nápojů a potravin z bílé mouky. Vhodné je konzumovat potraviny s vlákninou, např. celozrnné výrobky a luštěniny.
DOZVĚDĚT SE VÍCE

NÁŠ ZÁVAZEK
BEZPEČNOSTI

Bezpečnostní normy, které předčí mezinárodní právní předpisy pro kosmetiku.

100 % PŘÍPRAVKŮ
TESTOVÁNO NA ALERGIE

Zobrazit více
Jeden předpoklad = nulová alergická reakce
Odhalíme-li i jeden jediný případ alergie, vracíme se do laboratoře a upravujeme složení produktu.

JEN TO NEZBYTNÉ
A VE SPRÁVNÉ DÁVCE

Zobrazit více
Naše produkty byly vytvořeny ve spolupráci s dermatology a toxikology. Obsahují pouze nezbytné ingredience, a to vždy ve správné aktivní dávce.
laroche posay závazek k bezpečnosti citlivá pleť modelka miminko

TESTOVÁNO
NA VELMI CITLIVÉ PLETI

Zobrazit více
Tolerance našich přípravků je ověřována na té nejcitlivější pleti: reaktivní, alergické, se sklony k akné, atopické, poškozené nebo oslabené léčbou rakoviny.

OCHRANA FORMULE
V ČASE

Zobrazit více
Volíme jen ty nejvíce bezpečné ochranné obaly a nejnutnější konzervační látky pro zajištění nejvyšší tolerance a dlouhodobé účinnosti.

I NA TO MÁME
SPECIÁLNÍ ŘADU PŘÍPRAVKŮ

EFFACLAR je kompletní řada pro řešení nedokonalostí pleti, která s vysokou účinností cílí na všechny fáze jejího životního cyklu a zároveň zajišťuje dokonalou toleranci.