Vitamín C a jeho benefity pro pokožku

Article Read Duration 4 min čtení

Vitamín C je již po dlouhou dobu oblíbenou složkou produktů péče o pleť díky svým nesčetným výhodám. Od rozjasnění až po antioxidační vlastnosti, kyselina askorbová se stala základem mnoha rutin péče o pleť. V tomto článku probereme různé typy vitamínu C, jeho benefity pro pleť a nejlepší produkty, které můžete začlenit do své pečující rutiny pro zářivou pokožku. Ať už jste odborník na péči o pleť nebo teprve začínáte objevovat tento svět, čtěte dále a objevte zázraky, které vitamín C nabízí.

Co je kyselina askorbová (spíše mluvíme o vitamínu C), a k čemu se používá?

Vitamín C je životně důležitá živina pro celkové zdraví. Je důležitý pro posílení imunitního systému, zlepšení stavu pokožky a snížení nebezpečí chronických onemocnění. Je to silný antioxidant, který pomáhá blokovat volné radikály, které mohou poškodit buňky a způsobit různé problémy. Jeho přínosy přesahují vnitřní zdraví těla a dosahují také pozoruhodných účinků v souvislosti s pletí.

Hlavním benefitem kyseliny askorbové spojeným s pokožkou je její antioxidační funkce a stimulace tvorby kolagenu, proteinu nezbytného pro udržení pružnosti a pevnosti pokožky. Vzhledem ke své antioxidační funkci tento vitamín chrání před poškozením způsobeným vnějšími vlivy, jako je znečištění, UV záření a stres. Navíc má protizánětlivé účinky, snižuje zarudnutí a záněty, takže je vhodnou volbou pro citlivou pleť.

Proč je vitamín C dobrý na pleť?

Vitamín C má silný vliv na zdraví pokožky díky mnoha vlastnostem. Jak již bylo zmíněno výše, tento antioxidant může pomoci chránit pokožku před environmentálními stresy, jako je UV záření a znečištění, a pomáhá stimulovat produkci kolagenu pro udržení pevné a mladistvé pleti. Může také pomoci zesvětlit a vyrovnat tón pleti, snížit výskyt tmavých skvrn a hyperpigmentace. Navíc díky protizánětlivým účinkům dokáže zklidnit podrážděnou pokožku a snížit zarudnutí, takže je velmi prospěšný pro citlivou pokožku.

Jednou z jeho nejlepších výhod je schopnost zesilovat účinnost sluneční ochrany. Vitamín C může pomoci chránit pokožku před UV zářením a poškozením volnými radikály, a proto je nezbytný pro každého, kdo tráví hodně času venku nebo žije ve slunečném klimatu. Jeho silné antioxidační vlastnosti navíc mohou pomoci chránit a redukovat výskyt tmavých skvrn a zarudnutí. Je třeba ale poznamenat, že pokud je vitamín C používán jako součást denní rutiny, měl by být vždy doplněn opalovacím přípravkem, který chrání pokožku před stárnutím.

druhy vitaminu c

Druhy vitamínu C

Pokud jde o vitamín C pro pokožku, v produktech péče o pleť se na trhu používá několik druhů. Každý má své jedinečné vlastnosti a benefity.

Čistý vitamín C

Čistý vitamín C je název pro kyselinu askorbovou bez dalších složek a přísad. Tato složka má vysokou biologickou dostupnost, což znamená, že se snadno vstřebává a využívá v těle. Tato aktivní složka má antioxidační vlastnosti, které mohou pomoci chránit buňky před poškozením volnými radikály a napomáhat stimulaci tvorby kolagenu v kůži. To snižuje výskyt vrásek a jemných linek, zlepšuje pevnost pokožky a snižuje hyperpigmentaci.

Vitamín Cg

Vitamín Cg je derivátem čistého vitamínu C, ale byl upraven pro zlepšení jeho stability. Písmeno "g" v názvu je "glykosid", což znamená, že byl připojen k molekule glukózy. Tento vitamín C méně dráždí pleť, takže je vynikající volbou pro lidi s citlivou pokožkou. Kromě toho bylo prokázáno, že vitamín Cg má více hydratačních a protizánětlivých účinků.

Stabilizovaný vitamín C

Aktivní vitamín C je forma vitamínu C, která se nachází v některých produktech péče o pleť a je známá jako „stabilní vitamín C“. Tento typ vitamínu C byl chemicky upraven, aby byla zajištěna jeho stabilita a prodloužena jeho trvanlivost. Aktivní vitamín C má hladkou, hedvábnou texturu, která se snadno vstřebává do pokožky. Kromě toho bylo prokázáno, že aktivní vitamín C jako součást rutiny péče o pleť má antioxidační a protizánětlivé účinky.

stabilizovany vitamin c

 

Jak poznám, že moje pleť potřebuje vitamín C?

 

Vitamín C je vhodný pro všechny typy pleti a pomáhá zlepšovat známky stárnutí a chránit pokožku před poškozením zevním prostředím. Kdy ale potřebujeme tuto aktivní ingredienci začlenit do naší rutiny?

  • S přibývajícím věkem naše pokožka ztrácí pružnost a mohou se objevit vrásky. Abychom zjistili, zda je vitamín C nezbytný, měli bychom zhodnotit strukturu naší pokožky. Pokud je drsná a nerovnoměrná, mohlo by být jeho používání prospěšné, protože pomáhá rozjasnit pleť a vyhlazovat povrch pokožky, což se promítá do mnohem zdravějšího vzhledu pleti. Při důsledném používání vitamín C může opravdu pomoci udržet mladistvý vzhled.
  • Kromě toho, pokud zaznamenáte výskyt tmavých skvrn nebo hyperpigmentace, séra a krémy s vitamínem C mohou snížit intenzitu těchto pigmentací a díky tomu dosáhnetezářivé pleti.
  • Tato látka má také protizánětlivé vlastnosti, které mohou pomoci redukovat zánět způsobený akné. Je možné zklidnit pokožku tím, že zařadíme vitamín C do naší každodenní péče o pleť a zabráníme budoucím vyrážkám.

Nejlepší krémy a séra s vitamínem C

Při výběru vhodného přípravku s vitamínem C je důležité si uvědomit, že nejsou všechny stejné. Abychom vám pomohli správně se rozhodnout, zde je náš seznam nejlepších produktů s vitamínem C, které pomohou rozjasnit, zpevnit a sjednotit vaši pleť.

1. Pure Vitamin C10 Sérum

Pure vitamin C10 Sérum

La Roche-Posay Pure Vitamin C10 Sérum pomáhá chránit pokožku před vnějšími vlivy. Jeho pravidelné používání stimuluje produkci kolagenu, což má za následek hladší a mladistvější vzhled. Sérum je vhodné pro všechny typy pleti, dokonce i pro tu citlivou, rychle se vstřebává a má lehkou texturu, takže je skvělým doplňkem každé pleťové rutiny.

Opalovací přípravek a vitamín C

Zdravý režim péče o pleť je nezbytný a měl by se skládat ze dvou důležitých složek: opalovacího přípravku a vitamínu C. Opalovací krém chrání pokožku před poškozením způsobeným ultrafialovým zářením, zatímco vitamín C rozjasňuje pleť, redukuje výskyt vrásek, jemných linek a zároveň působí proti volným radikálům. Používáním opalovacího přípravku obohaceného o vitamín C bude vaše pokožka nejen chráněna před sluncem, ale také dostane živiny, které potřebuje, aby vypadala zdravě. Je důležité si uvědomit, že kombinace opalovacího krému a vitamínu C může také stimulovat produkci kolagenu, který je nezbytný pro mladistvý vzhled pleti.

Anthelios UVMUNE 400 Tónovaný Fluid SPF50+ 

Anthelios UVMUNE 400 Tónovaný Fluid SPF50+

Chraňte svou pokožku před škodlivými slunečními paprsky a udržujte její mladistvý vzhled s Anthelios UVMUNE 400 Tónovaným Fluidem SPF50+. Tento opalovací přípravek poskytuje vynikající ochranu před UVA a UVB paprsky a obsahuje také pigment, který dodává pokožce přirozeně vypadající tón, který dokonale splyne s vaší pletí. Pokud však dáváte přednost ještě větší přirozenosti, vždy můžete zvolit bezbarvý Anthelios UVMUNE 400 Hydratační krém SPF50+.

Anthelios Age Correct SPF50

Pokud hledáte dokonalou rutinu, doporučujeme kromě výše zmíněných krémů zakomponovat také Anthelios Age Correct SPF50, ultralehký krém, který díky svým aktivním složkám, jako je kyselina hyaluronová, niacinamid a phe resorcinol, pomáhá bojovat s vráskami a chránit před známkami stárnutí.

Vitamín C a rutina péče o pleť

Díky důsledné rutině péče o pleť obohacené o vitamín C zaznamenáte brzy rozdíl v textuře, tónu a celkovém zdraví vaší pokožky.

Denní rutina péče o pleť s vitamínem C

Čištění

Čistěte pokožku teplou vodou a jemným čisticím přípravkem na vodní bázi nebo použijte pěnivý čisticí přípravek, opláchněte a jemně osušte ručníkem.

Použijte sérum

Kápněte 4 kapky séra s vitamínem C do dlaně a jemně vklepejte do pokožky obličeje. Nechte 5 minut vstřebat, aby sérum správně proniklo do pokožky.

Hydratační péče

Aplikujte hydratační krém, který obsahuje ingredience, které pomáhají udržet vlhkost v pokožce - např. kyselinu hyaluronovou, glycerin a přírodní oleje.

Ochrana proti slunci

Je nezbytné používat širokospektrální opalovací přípravek, který chrání před UVA a UVB paprsky, s SPF minimálně 30. Doporučuje se aplikace 15 minut před pobytem na slunci a poté znovu každé dvě hodiny.

anti age

Noční rutina péče o pleť při používání vitamínu C

Noční péče o pleť by se měla zaměřit na čištění, hydrataci a používání aktivních ingrediencí, jako je retinol, které pomáhají redukovat vrásky a zlepšovat texturu pleti.

Čištění

Čištění je zásadním krokem ve vaší noční rutině péče o pleť, protože pomáhá odstranit make-up, nečistoty a přebytečný maz, který se během dne na pleti usazuje. Používejte jemný čisticí přípravek na bázi oleje nebo pěny. Pro mastnou pleť je vhodný také čisticí gel.

Odstranění make-upu

Odstraňovač make-upu by měl být vhodně vybrán dle typu pleti. K odstranění make-upu použijte měkký vatový tampon a poté pokračujte v čištění pleti.

Sérum s retinolem: Sérum Retinol B3

Retinol je aktivní ingredience, která pomáhá redukovat výskyt vrásek a jemných linek, zlepšuje texturu pleti a snižuje výskyt rozšířených pórů. Retinol + Vitamin B3 Sérum je vynikající volbou pro vaši noční péči o pleť, protože obsahuje optimální koncentraci retinolu a niacinamidu pro zlepšení zářivosti a vyhlazení pleti. Je důležité používat tento přípravek postupně a vždy během dne chránit pokožku před slunečními paprsky.

Sérum Retinol B3

Hydratační péče

Hydratace je zásadní pro udržení zdravé pokožky a prevenci vrásek a jemných linek. Měli byste si vybrat hydratační krém, který vyhovuje vašemu typu pleti.

Všeobecně by měl být vitamín C základní složkou rutiny péče o pleť, která vám může pomoci dosáhnout zářivější, hladší a mladistvé pleti. Díky své schopnosti stimulovat tvorbu kolagenu, chránit před škodlivými UV paprsky a bojovat proti známkám stárnutí může vitamín C výrazně zlepšit celkový vzhled a zdraví vaší pokožky.

DALŠÍ OBSAH, KTERÝ BY VÁS MOHL ZAJÍMAT

placeholder Nepotřebujete oheň,
aby vaše pleť zářila
Dozvědět se víc
placeholder JAK SE ZBAVIT 
HYPERPIGMENTACE
Dozvědět se víc
placeholder NEJLEPŠÍ RITUÁL PÉČE
O CITLIVOU PLEŤ
Dozvědět se víc

Pravda nebo mýtus

RETINOL JE MOLEKULA,
KTERÁ JE SPOJENCEM PRO CITLIVOU PLEŤ

PRAVDA

Předchůdce čistého vitamínu A, který působí na povrchu i do hloubky pokožky, vyhlazuje a vyrovnává pleť a viditelně redukuje hloubku vrásek. Co je jeho plusem? Zejména silné zklidňující vlastnosti při klinických příznacích stárnutí z něj dělají spojence proti stárnutí.
DOZVĚDĚT SE VÍCE

PROPUKNUTÍ EKZÉMU
MŮŽE 
ZPŮSOBIT STRES.

PRAVDA

Nedokážeme vysvětlit proč, ale odborníci potvrdili, že emoce, šok a stres mohou hrát u propuknutí ekzému významnou roli. Nicméně je také známo, že atopický ekzém je onemocnění genetického původu. Je-li u vás spouštěčem stres, zaměřte se na techniky jeho zvládání, trénujte například mindfulness.
DOZVĚDĚT SE VÍCE

DĚTI JSOU VŮČI SLUNCI
VÍCE ZRANITELNÉ

PRAVDA

Bezpečnost dětí na slunci je prvořadá, zvláště když víte, že k 50–80 % poškození způsobeného UV zářením dochází před 20 rokem života. Toto riziko však lze zásadně snížit pomocí správné ochrany.
DOZVĚDĚT SE VÍCE

I NA TO MÁME
SPECIÁLNÍ ŘADU PŘÍPRAVKŮ

NÁŠ ZÁVAZEK
BEZPEČNOSTI

Bezpečnostní normy, které předčí mezinárodní právní předpisy pro kosmetiku.

100 % PŘÍPRAVKŮ
TESTOVÁNO NA ALERGIE

Zobrazit více
Jeden předpoklad = nulová alergická reakce
Odhalíme-li i jeden jediný případ alergie, vracíme se do laboratoře a upravujeme složení produktu.

JEN TO NEZBYTNÉ
A VE SPRÁVNÉ DÁVCE

Zobrazit více
Naše produkty byly vytvořeny ve spolupráci s dermatology a toxikology. Obsahují pouze nezbytné ingredience, a to vždy ve správné aktivní dávce.
laroche posay závazek k bezpečnosti citlivá pleť modelka miminko

TESTOVÁNO
NA VELMI CITLIVÉ PLETI

Zobrazit více
Tolerance našich přípravků je ověřována na té nejcitlivější pleti: reaktivní, alergické, se sklony k akné, atopické, poškozené nebo oslabené léčbou rakoviny.

OCHRANA FORMULE
V ČASE

Zobrazit více
Volíme jen ty nejvíce bezpečné ochranné obaly a nejnutnější konzervační látky pro zajištění nejvyšší tolerance a dlouhodobé účinnosti.