Psoriáza:
příčiny, symptomy
a ošetření

Article Read Duration 5 min čtení

Psoriáza neboli lupénka je chronické zánětlivé kožní onemocnění, které se vyskytuje v rodinách. Má tendenci vzplanout v období stresu, infekce, poranění kůže nebo při užívání určitých léků. Klasickými příznaky psoriázy jsou vystouplé červené skvrny pokryté stříbřitými šupinami, které se nacházejí na místech, jako jsou kolena, lokty, břicho, dolní část zad a pokožka hlavy. Tyto psoriatické skvrny svědí a mohou pálit nebo štípat.

Hlavní příčina lupénky? Přehnaně reaktivní imunitní systém způsobující zvýšenou přeměnu buněk na povrchu kůže. Psoriázu lze léčit krémy, světelnou terapií, některými perorálními léky, jako je methotrexát, lázněmi nebo injekční biologickou léčbou. Lupénka a ekzém mají některé společné rysy, ale také jasné rozdíly, které objevíte v našem přehledu v tomto článku.

CO JE PSORIÁZA?

Psoriáza je chronické zánětlivé kožní onemocnění. Je „chronické“, protože vydrží dlouhou dobu, a „zánětlivé“, protože zahrnuje aktivaci imunitního systému. Psoriáza se obvykle vyskytuje u lidí s genetickou predispozicí k tomuto stavu (to znamená, že se vyskytuje v rodinách). Často začíná v dospělosti a má tendenci vzplanout ve stresových situacích. Existuje několik různých podtypů psoriázy (ložisková, gutátní, inverzní, pustulózní a erytrodermická). V tomto článku se zaměříme na ložiskovou psoriázu, která tvoří 90 % případů.

Zajímá vás rozdíl mezi ekzémem a lupénkou? Klepnutím ZDE přeskočíte do naší souhrnné tabulky.

PŘÍČINY PSORIÁZY

 

CO ZPŮSOBUJE VZPLANUTÍ PSORIÁZY?

Studie na dvojčatech odhalily, že psoriáza je dědičné nebo genetické onemocnění. Dvojčata s psoriázou však mohou mít různé zkušenosti, protože vzplanutí může být vyvoláno několika faktory:

  • stres, přepracování nebo emocionální trauma
  • oblečení, které se otírá o kůži
  • některé běžné léky včetně betablokátorů, NSAID (ibuprofen, diklofenak atd.), lithium a léky proti malárii
  • infekce (často infekce nosu a hrdla)
  • poranění kůže, jako je spálení od slunce nebo tetování, může způsobit vzplanutí. Tomuto se říká fenomén Koebner.

SYMPTOMY PSORIÁZY

 

JAK PSORIÁZA VYPADÁ?

Při ložiskové psoriáze se u lidí objevují drsné červené skvrny zesílené kůže pokryté bílými šupinami. Tato ložiska se nejčastěji nacházejí na místech, která jsou vystavena tření: kolena, lokty, břicho a bedra. Lze je také nalézt na vlasové pokožce, rukou a nohou. U pacientů trpících psoriázou se často objevují změny na nehtech v podobě dolíčků, nebo odlupování nehtů (známé jako onycholýza).
Pokud trpíte psoriázou, čtěte dál, abyste zjistili možnosti léčby.

Mám ekzém, nebo psoriázu? Ekzém i psoriáza způsobují svědivé červené kožní léze, přesto se jedná o odlišné stavy. PŘESKOČTE k našemu průvodci, abyste zjistili, který z nich máte.

PROČ PSORIÁZA VYTVÁŘÍ
LOŽISKA?

 

PSORIÁZA: VŠE O RYCHLOSTI OBNOVY BUNĚK

Psoriáza je způsobena chronickým zánětem. To bylo prokázáno přítomností typu imunitních buněk zvaných T lymfocyty v psoriatické kůži. Výsledný zánět urychluje proces buněčné obnovy, což urychluje tvorbu keratinocytů (odumřelých buněk na povrchu kůže).

Zatímco u těchto buněk trvá cesta z bazální vrstvy epidermis na povrch (rohovková vrstva) obvykle 28 dní, u psoriázy to trvá jen 3–4 dny.
Výsledkem je, že se mrtvé buňky začnou hromadit na povrchu a vytvářejí se červené šupinaté skvrny.

JAK PEČOVAT 
O PSORIÁZU

 

JAKÉ JSOU RŮZNÉ MOŽNOSTI PŘI PSORIÁZE?

Nejste si jistí, která varianta péče o pleť s psoriázou by pro vás byla nejlepší? Čtěte dále našeho odborného průvodce.

 

PSORIATICKÉ KRÉMY

Prvotním řešením psoriázy jsou specifické krémy. Lékař vám může předepsat krémy se steroidy nebo krém s vitaminem D3. Existují také skvělé přípravky, které můžete koupit v lékárně. Pomáhají eliminovat šupinatost, zabraňují zahušťování ložisek a poskytují dlouhotrvající vlhkost pro účinnému uklidnění svědění.

 

FOTOTERAPIE PŘI PSORIÁZE 

Při fototerapii je kůže vystavena kontrolované dávce UVA/UVB paprsků. To může zpomalit tvorbu kožních buněk a snížit tvorbu ložisek. Ale neberte to jako doporučení pro opalování: při fototerapii je dávka UVA/UVB pečlivě kalibrována lékařem.

 

PERORÁLNÍ LÉKY NA PSORIÁZU

U velmi závažných forem psoriázy vám může lékař předepsat tablety. Obvykle se jedná o léky potlačující imunitu, jako je methotrexát, aby se hyperaktivní imunitní systém dostal pod kontrolu.

 

LÁZNĚ ALIAS BALNEOTERAPIE PRO PSORIÁZU 

Účinnost lázeňské terapie byla u psoriázy prokázána. Termální lázeňská voda má zklidňující a čisticí vlastnosti, které pomáhají snižovat počet a velikost psoriatických ložisek.

V lékárně si také můžete koupit Termální vodu La Roche-Posay pro úlevu.

 

BIOLOGICKÁ TERAPIE PSORIÁZY

Velmi závažné případy psoriázy jsou léčeny terapiemi známými jako „biologika“, což jsou protilátky, které se podávají injekčně. „Házejí klacky pod nohy“ zánětu tím, že se vážou na zánětlivé mediátory, které se na psoriáze podílejí.

EKZÉM vs. PSORIÁZA

 

JAKÝ JE ROZDÍL MEZI EKZÉMEM A PSORIÁZOU?

Ekzém i psoriáza způsobují na kůži svědivé červené skvrny, přesto se jedná o odlišné stavy. Podobnosti a rozdíly najdete v následující tabulce.

 

Ekzém Psoriáza
Koho postihuje Děti a malé děti. V 50 % případů se vyřeší do 5 let věku, ale mohou pokračovat až do dospívání a dospělosti. Obvykle se objevuje mezi 15 a 35 lety. Vzácně u nemluvňat a malých dětí.
Jak se cítíte Intenzivní svědění. Mírnější svědění, s bodáním nebo pálením.
Jak vypadají léze Červené skvrny se šupinami, mokváním nebo krustou. Mohou se objevit viditelné škrábance a krvácení. Vystouplé červené skvrny se stříbřitým šupinatým povrchem. Kůže je silnější a zanícenější než u ekzému.
Kde se objevují léze U kojenců: Postižena může být jakákoli část těla, ale zvláště často je to obličej a vlasová pokožka. U starších dětí: Má tendenci objevovat se na krku a v kožních záhybech (vnitřek loktů, zadní část kolen atd.). Lokty, kolena, temeno a obličej, spodní část zad, dlaně rukou a chodidla. Psoriáza může také způsobit zvrásnění a lámání nehtů, které se u ekzému nevyskytují.
Spouštěče Cokoliv, co vysušuje kůži jako drsná mýdla, může vyvolat ekzém. Spouští se také dráždivými látkami, jako jsou prací prostředky, jakož i alergeny, jakými jsou roztoč v domácnosti a některé potraviny. Nakonec může ekzém vzplanout v důsledku stresu, horkého a dusného prostředí, nebo zaschlý pot na kůži po sportu. Podobně jako u ekzému může být u psoriázy spouštěčem stres. Může se také zanést infekcí přes ústa a krk nebo poraněním kůže (škrábance, řezné rány, tetování, …). Vzplanutí psoriázy mohou vyvolat i některé léky, jako jsou betablokátory, NSAID (ibuprofen), lithium nebo antimalarika.
Ošetření Vzplanutí ekzému se obvykle léčí lokálními krémy s kortikosteroidy, následovanými emolienčními krémy pro udržení. V extrémních případech může lékař předepsat perorální léky, jakými jsou methotrexát nebo „biologika“ (infuze protilátek do žíly), jakou je dupilumab. Mírné a poměrně lokalizované případy psoriázy lze mít pod kontrolou lokálními kortikosteroidy a emolienty. Tomuto stavu prospívá keratolytické (odlupující se kůži) změkčení. Závažnější případy jsou léčeny perorálními imunosupresivy, jako je methotrexát, fototerapie nebo „biologika“ v těch nejextrémnějších případech.

 

Pravda
nebo mýtus?

PROPUKNUTÍ EKZÉMU
MŮŽE 
ZPŮSOBIT STRES.

PRAVDA

Nedokážeme vysvětlit proč, ale odborníci potvrdili, že emoce, šok a stres mohou hrát u propuknutí ekzému významnou roli. Nicméně je také známo, že atopický ekzém je onemocnění genetického původu. Je-li u vás spouštěčem stres, zaměřte se na techniky jeho zvládání, trénujte například mindfulness.
DOZVĚDĚT SE VÍCE

ATOPICKÝ EKZÉM
MŮŽE BÝT NAKAŽLIVÝ.

MÝTUS

Atopická dermatitida neboli ekzém je dědičné onemocnění, které není nijak nakažlivé. Léčba symptomů atopického ekzému spočívá v nahrazení mýdla jinými přípravky, používání emoliencií a lokální aplikaci kortikosteroidů.
DOZVĚDĚT SE VÍCE

STRAVA MŮŽE
EKZÉM ZHORŠOVAT.

PRAVDA

Některé potraviny mohou působit jako spouštěče propuknutí ekzému. Domníváte-li se, že u vás nebo vašeho dítěte ekzém zhoršují některé potraviny, navštivte lékaře. Ten může provést krevní a kožní testy, aby zjistil, zda je dítě alergické na některé potraviny (zejména pak na arašídy, mléko, sóju, pšenici, ryby a vejce).
DOZVĚDĚT SE VÍCE

VĚDĚLI JSTE,
ŽE...

ZE VŠECH ONEMOCNĚNÍ MÁ ATOPIE 2. NEJVYŠŠÍ DOPAD NA KVALITU ŽIVOTA, ZÉJMENA PROTOŽE OVLIVŇUJE KVALITU SPÁNKU.

Dozvědět se více

Zdroj: Komparativní studie korelace mezi kvalitou života dětí s onemocněním kůže a dětí s jiným dětským chronickým onemocněním. P. E. Beattie* a M. S. Lewis-Jones. Dermatologické oddělení, nemocnice Ninewells, Dundee DD1 9SY, U.K. *Royal Hospital for Sick Children, Yorkhill, Glasgow, U.K.

NÁŠ ZÁVAZEK
K BEZPEČNOSTI

Bezpečnostní normy, které předčí mezinárodní předpisy pro kosmetiku.

100 % PŘÍPRAVKŮ
TESTOVÁNO NA ALERGIE

Zobrazit více
Jeden předpoklad = nulové alergické reakce
Odhalíme-li i jeden jediný případ alergie, vracíme se do laboratoře a upravujeme složení produktu.

JEN TO NEZBYTNÉ
VE SPRÁVNÉ AKTIVNÍ DÁVCE

Zobrazit více
Naše produkty byly vytvořeny ve spolupráci s dermatology a toxikology. Obsahují pouze nezbytné ingredience, a to vždy ve správné aktivní dávce.

TESTOVÁNO
NA VELMI CITLIVÉ
 PLETI

Zobrazit více
Tolerance našich přípravků je ověřována na té nejcitlivější pleti: reaktivní, alergické, se sklony k akné, atopické, poškozené nebo oslabené léčbou rakoviny.

OCHRANA FORMULE
V ČASE

Zobrazit více
Abychom zajistili naprostou toleranci a dlouhodobou účinnost, volíme obal s nejvyšší ochranou, který obsahuje jen ty nejnutnější konzervační látky.