JE TO ATOPICKÝ EKZÉM, NEBO JEN SUCHÁ POKOŽKA?
OD PŘÍČIN K ŘEŠENÍM

Article Read Duration 7 min čtení

Suchá pokožka se objeví, přijde-li kvůli vnějším faktorům (chladné počasí, tvrdá voda, agresivní kosmetika apod.) o kožní lipidovou (mazovou) bariéru. Na pokožce máte nepříjemný pocit pnutí a může dojít k podráždění. Jak tento problém řešit? Pomocí vyživujících, zklidňujících a ochranných krémů. Ekzém se od suché pokožky liší tím, že způsobuje svědivou vyrážku. Postihuje zejména děti, ale tímto onemocněním mohou trpět i dospělí. Přestože se u atopického ekzému vyskytuje suchá kůže, neznamená to, že máte-li suchou pokožku, trpíte atopickým ekzémem. Důležité je znát rozdíl mezi těmito dvěma problémy. Změna životosprávy může pozitivně ovlivnit oba tyto problémy a o atopický ekzém i suchou pokožku lze pečovat pomocí emolienčních přípravků. Na atopický ekzém vám ovšem může lékař předepsat také steroidní masti.

CO ZPŮSOBUJE SUCHOU POKOŽKU?

Proč se na pokožce objevují suchá místa?

Suchá pokožka se objevuje na obličeji nebo těle tehdy, ztratí-li svoji schopnost se chránit, když dojde k oslabení její ochranné funkce, neboli kožní bariéry. Na povrchu pokožky dochází ke stále nižší a nižší produkci lipidů (tuků). Kožní buňky ztrácejí svoji schopnost zadržovat vodu, ta se tak odpařuje.

K suchosti a svědění pokožky přispívají různé faktory:

  • genetika (suchá pokožka se může dědit v rámci rodiny)
  • velmi nízké teploty a vítr
  • velmi teplé a suché klima
  • vytápění a rozdíl mezi vnitřními a venkovními teplotami
  • sluneční paprsky (UV záření)
  • agresivní přípravky, např. adstringentní (vysušující) mýdlo
  • parfemace nebo jiná aditiva v nevhodné kosmetice.

Jak poznat, zda máte suchou pokožku

Chcete-li zjistit, zda máte suchou pokožku, položte si následující otázky:
  • je pokožka hrubá na dotek?
  • máte pocit pnutí, jako kdyby vám pokožka byla těsná?
  • vidíte na povrchu pokožky trhlinky, šupinky nebo prasklinky?

Pokud jste odpověděli ano na některou nebo všechny tyto otázky, pak máte pravděpodobně suchou pokožku. Pokud vás kromě těchto příznaků navíc trápí zejména intenzivní svědění, pak je pravděpodobné, že máte atopický ekzém. Chcete-li se dozvědět více o suché pokožce a atopickém ekzému, klikněte SEM.

LIFESTYLOVÉ TIPY
PRO SUCHOU POKOŽKU

• Pokud máte ve svém okolí sušší vzduch, zvažte investici do zvlhčovače vzduchu.

• Nepřetápějte ložnici. Nemusí tam být vysloveně chladno, ale zkuste v zimě na noc vypnout topení nebo v létě ponechat otevřené okno.

• Koupejte a sprchujte se krátce, spíše ve vlažné než horké vodě.

• Při utírání pokožku nedřete osuškou, spíše jen přikládejte.

• Dbejte na to, abyste pili dostatek vody. Zvykněte si při práci popíjet vodu (pokud to vaše práce umožňuje) a napijte se pořádně před sportováním i po něm a také za teplého počasí.

• Používejte adaptované přípravky každodenní péče: Myjte se pomocí šetrných přípravků, např. gelů bez obsahu mýdla nebo micelárních vod, a pleť zklidňujte a chraňte pomocí vyživujících hydratačních krémů. Čtěte dále a seznamte se s doporučeními odborníků.

JAK SE ZBAVIT
SUCHÉ A ŠUPINATÉ POKOŽKY

Péče o suchou pleť na obličeji

U obličeje dbejte na pravidelné čištění a hydrataci pleti přípravky vhodnými pro suchou pleť. Pleť čistěte čisticím přípravkem bez obsahu mýdla, např. TOLERIANE Jemný čisticí krém a následně používejte speciální každodenní péči pro suchou až velmi suchou citlivou pleť, např. TOLERIANE Sensitive výživný krém pro intenzivní rehydrataci svrchních vrstev kůže.


Péče o suchou pokožku těla

Aby byly hydratační přípravky účinné, nemusí být hutné, mastné ani se nemusejí obtížně nanášet! Na suchou pokožku těla zvolte vhodný přípravek, např. LIPIKAR Tělové mléko bez parfému, které zklidňuje a vyživuje pokožku a navzdory lehké textuře poskytuje intenzivní hydrataci. Nanášení tělového hydratačního přípravku by mělo být příjemné, protože pravidelná a důsledná hydratace je pro zmírnění příznaků suché pokožky zcela zásadní. A jeden tip navíc: Nezapomeňte tělové mléko používat každý den, a to zejména vždy po sprchování nebo koupeli.


Změna ročního období? Změňte krém!

Stejně tak jako si v zimě oblékneme teplejší oblečení a v létě zase lehčí, zkuste si v zimě dopřát výživnější krémyv létě naopak lehčí. Proč? Během zimních měsíců je pokožka mnohem sušší.Chlad, vítr, přetopené místnosti a rozdíly mezi vnitřními a venkovními teplotami stav pokožky zhoršují a vysušují ji.
Pokud máte pocit, že se stav vaší pokožky v jednotlivých ročních obdobích liší, vyzkoušejte formule adaptované pro zimu, např. NUTRITIC Intense Riche na obličej a LIPIKAR Balzám AP+M na tělo. Naopak v létě, kdy bývá pokožka mastnější, je vhodné zvolit lehčí textury. Vyzkoušejte např. HYDRAPHASE Intenzivní - lehká textura na obličej a LIPIKAR Tělové mléko bez parfému na tělo.


Zvláštní pozornost věnujte suchým rukám.

Suché ruce mohou být skutečný problém, jsou totiž neustále vystaveny okolním vlivům. Během celého dne, a to zejména během zimních měsíců, je proto nezbytné často používat krémy ruce. Pokud máte pokožku na rukou podrážděnou, máte dermatitidu nebo atopický ekzém, přečtěte si zde uvedená doporučení.

 

JAK SE STARAT O
OPAKOVANĚ PODRÁŽDĚNOU POKOŽKU

Popraskaná a podrážděná pokožka: Častý problém, který lze řešit.

Asi 20 % populace má chronicky podrážděnou pokožku. Podráždění se projevuje jako drobné prasklinky, zejména na partiích vystavených chladu a tření, často na rtech nebo rukou. Suchá zarudlá místa se mohou objevit také na tvářích, okolo úst a na pažích, zejména pak u dětí. Někteří lidé trpí na popraskané koutky úst, které často bolí (nezaměňujte je ovšem s opary, které způsobuje virus).

Pro mnoho lidí jsou suchá místa a vyrážka na pokožce důvodem pro nepříjemné pocity a frustraci. Lidé se mohou až obávat léta a toho, že by měli svoji pokožku na pláži odhalit. Kvůli jejímu stavu se dokonce vzdají koupání. Je evidentní, že podrážděná pokožka může mít závažný vliv na život člověka. Pro zlepšení stavu suché až velmi suché pokožky naštěstí stačí pár chytrých návyků a ty správné produkty pleťové péče.

U péče o podrážděnou pokožku nebo i atopický ekzém jsou nezbytné správné každodenní návyky:

• podrážděné nebo poškozené partie pokožky ošetřujte pomocí termální vody z La Roche-Posay

• je-li to nutné, postižené místo zakryjte ochranným obvazem

• 2 až 3krát denně naneste přípravek určený k ochraně pokožky, pro urychlení obnovy, např. hojivý CICAPLAST Balzám B5+.

• je-li postižená pokožka vystavena slunci, použijte na poškozená místa přípravek s ochranným faktorem, předejdete riziku vzniku tmavých skvrn (pozánětlivá hyperpigmentace).CICAPLAST Balzám B5 SPF 50 odfiltruje UV paprsky, které tmavé skvrny způsobují

• používejte make-up vhodný pro suchou a citlivou pleť, např. TOLERIANE Krémový make-up.

 

Speciálně na ruce

Ruce pravidelně promazávejte krémem na ruce. Podrážděná pokožka je citlivější na parfémy a některé složky, a proto krém na ruce vybírejte pečlivě. Krém na ruce je přípravek bez alkoholu a parfému, který zklidňuje, obnovuje a chrání suché a rozpraskané ruce. Produkt byl testován na poškozených a namáhaných rukou a funguje při domácím i profesionálním použití.

• Na podrážděnou, suchou pokožku používejte speciální přípravky čištění, např. CICAPLAST B5 Čisticí gel.

• Přichází-li vaše ruce do pravidelného kontaktu s vodou, potravinami apod., zvažte, zda nepoužívat ochranné rukavice (pozor však na alergii na latex!).

• Při práci v domácnosti a venku (např. mytí nádobí, práce na zahradě) používejte do gumových nebo pracovních rukavic bavlněné vložky.

JAKÝ JE ROZDÍL
MEZI ATOPICKÝM EKZÉMEM A SUCHOU POKOŽKOU?

Mám atopický ekzém nebo jen suchou pokožku?

Atopický ekzém a suchá pokožka jsou dva odlišné problémy.

  -   V případě suché pokožky je ochranná kožní bariéra (hydrolipidová vrstva) oslabena vnějšími agresory (znečištěné ovzduší, agresivní přípravky, chlad apod.), což vede k viditelné suchosti, šupinatosti, olupování nebo popraskané kůži.

  -   Atopický ekzém (atopická dermatitida) je něco úplně jiného. Jedná se o atopické (alergické) onemocnění, které postihuje zejména novorozence a děti ve věku do pěti let. Trpět jím mohou ale i dospělí. U ekzému je pokožka ze své podstaty suchá (to znamená, že je od přírody suchá, a to nejen, když je vystavena agresivním přípravkům nebo vnějším faktorům). Kvůli tomu mohou dráždivé nebo alergenní látky z prostředí (roztoči, pyl, nevhodné prací prášky apod.) pronikat do pokožky a způsobovat intenzivní zánět. Abychom to shrnuli, ekzém je alergické onemocnění, které postihuje zejména děti a často jde ruku v ruce s dalšími atopickými potížemi, jako jsou např. astma a senná rýma.


Atopický ekzém versus suchá pokožka:

Symptomy suché pokožky a ekzému se také liší.
V případě suché pokožky můžete pociťovat pocity svrbění, pálení nebo mírného svědění, ale u pokožky se sklonem k atopickému ekzému je svědění (neboli puritus) mnohem výraznější.
U atopického ekzému mohou děti trpět extrémním svěděním způsobeným suchostí pokožky, které narušuje kvalitu jejich života i spánku. 
Dalším velkým rozdílem mezi suchou pokožkou a atopickým ekzémem jsou místa výskytu podráždění. Suchá pokožka se může objevit kdekoli na obličeji nebo těle, zatímco atopický ekzém se obecně vyskytuje u kojenců na obličeji a vlasové pokožce a v záhybech kůže, u dětí pak na loktech a pod koleny.
Chcete-li se o ekzému dozvědět více, klikněte SEM.


Atopický ekzém versus suchá pokožka: řešení

Atopický ekzém je alergické onemocnění, které se vyznačuje intenzivně svědivými a suchými postiženými místy vyskytujícími se na typických místech na těle. Léčí se lokálními steroidními krémy. Udržovací péče spočívá v používání emoliencií jako např. balzámu LIPIKAR Balzám AP+M. LIPIKAR Balzám AP+M přináší okamžitou úlevu pro velmi suchou pokožku a pokožku se sklonem k atopickému ekzému. Používá-li se každý den, oddaluje zhoršení příznaků závažné suchosti pokožky. Navíc je vhodný pro celou rodinu, od novorozenců a kojenců až po dospělé v každém věku.

O suchou pleť na obličeji
lze nejlépe pečovat kvalitním hydratačním krémem jako např. NUTRITIC Intense, zatímco suchou pokožku těla lze zklidnit a hydratovat LIPIKAR Balzámem AP+M(nemusíte mít atopický ekzém pro používání!) nebo LIPIKAR Tělovým mlékem, máte-li raději lehčí texturu. Pro posílení ochranné kožní bariéry a zklidnění popraskaných částí pokožky je vhodné využít dermatologicky testovaný zklidňující balzám, např. CICAPLAST Balzám B5+.

 

PRAVDA
NEBO MÝTUS?

ATOPICKÝ EKZÉM
MŮŽE BÝT NAKAŽLIVÝ.

MÝTUS

Atopická dermatitida neboli ekzém je dědičná choroba, která není nijak nakažlivá. Léčba symptomů atopie spočívá v nahrazení mýdla vhodnějšími přípravky, používání emoliencií a lokálními kortikosteroidy.
DOZVĚDĚT SE VÍCE

ATOPICKÝ EKZÉM
ČASEM VYMIZÍ.

PRAVDA

Atopický ekzém dětí se může vyskytovat různě dlouho. U některých vymizí za několik měsíců, u jiných to trvá roky. Polovina dětí, které trpěly na atopický ekzém jako batolata, se vyléčí kolem věku pěti let. V některých případech přetrvá atopický ekzém do dospělosti, ale nelze to předvídat. Na ekzém neexistuje léčba, která by zajistila úplné vyléčení, ale s vhodnou péčí jej lze regulovat.
DOZVĚDĚT SE VÍCE

STRES MŮŽE ZPŮSOBIT
PROPUKNUTÍ EKZÉMU.

PRAVDA

Nedokážeme vysvětlit proč, ale odborníci potvrdili, že emoce, šok a stres mohou hrát u propuknutí ekzému významnou roli. Nicméně je také známo, že atopický ekzém je onemocnění genetického původu. Je-li u vás spouštěčem stres, zaměřte se na techniky zvládání stresu, např. mindfulness.
DOZVĚDĚT SE VÍCE

MŮŽE STRAVA
EKZÉM ZHORŠOVAT?

PRAVDA

Některé potraviny mohou být spouštěči zhoršení symptomů ekzému. Pokud u vás nebo vašeho dítěte ekzém zhoršují některé potraviny, navštivte lékaře. Ten může provést krevní testy a kožní testy, aby zjistil, zda a na jaké potraviny jste alergičtí (častými podezřelými jsou arašídy, mléko, sója, pšenice, ryby a vejce).
DOZVĚDĚT SE VÍCE

VĚDĚLI JSTE,
ŽE...

LIPIKAR BALZÁM AP+M BYL POD DERMATOLOGICKOU KONTROLOU TESTOVÁN NA 14 180 PACIENTECH V RÁMCI 29 KLINICKÝCH STUDIÍ.

I NA TO MÁME
SPECIÁLNÍ ŘADU PŘÍPRAVKŮ

TOLERIANE je řada produktů určených k hydrataci, zklidnění a ochraně citlivé pleti a pleti se sklonem k alergii.

NÁŠ ZÁVAZEK
K BEZPEČNOSTI

Bezpečnostní normy, které předčí mezinárodní předpisy pro kosmetiku.

100 % PŘÍPRAVKŮ
TESTOVÁNO NA ALERGIE

Zobrazit více
Jeden předpoklad = nulové alergické reakce
Odhalíme-li i jeden jediný případ alergie, vracíme se do laboratoře a upravujeme složení produktu.

JEN TO NEZBYTNÉ
VE SPRÁVNÉ AKTIVNÍ DÁVCE

Zobrazit více
Naše produkty byly vytvořeny ve spolupráci s dermatology a toxikology. Obsahují pouze nezbytné ingredience, a to vždy ve správné aktivní dávce.

TESTOVÁNO
NA VELMI CITLIVÉ
 PLETI

Zobrazit více
Tolerance našich přípravků je ověřována na té nejcitlivější pleti: reaktivní, alergické, se sklony k akné, atopické, poškozené nebo oslabené léčbou rakoviny.

OCHRANA FORMULE
V ČASE

Zobrazit více
Abychom zajistili naprostou toleranci a dlouhodobou účinnost, volíme obal s nejvyšší ochranou, který obsahuje jen ty nejnutnější konzervační látky.