CO JE ATOPICKÁ DERMATITIDA?
ZDE NAJDETE VŠECHNY POTŘEBNÉ INFORMACE, OD PŘÍČIN AŽ PO ŘEŠENÍ PROBLÉMU.

Article Read Duration 10 min čtení

Atopická dermatitida je kožní onemocnění, které je dědičné a postihuje zejména děti. Atopická pokožka je ze své podstaty suchá a má oslabenou ochrannou funkci. Alergeny proto mohou pronikat do pokožky a způsobovat zánět. Jaký je výsledek? Intenzivní svědění, které narušuje spánek a celkovou kvalitu života. Během propuknutí ekzému vyžaduje pokožka s tendencí k atopii speciální léčbu a během klidnějších fází vhodnou udržovací péči:


• Nejprve pokožku šetrně očistěte přípravkem nahrazujícím mýdlo.
• Alespoň dvakrát denně používejte tělové mléko.
• Bezprostředně po sportování se osprchujte a použijte tělové mléko.
• Obnovte bakteriální mikroflóru prospěšnou pro pokožku.

KDE SE ATOPICKÝ EKZÉM
BERE?

Mnoho lidí má pro atopický ekzém genetickou predispozici, což znamená, že se atopická dermatitida neboli atopický ekzém může dědit v rodině. Osoby, které tímto onemocněním trpí, mají vysoce reaktivní imunitní systém a jsou náchylné k alergickým onemocněním, jako jsou např. astma a senná rýma. Atopická pokožka je ze své podstaty suchá. Normální pokožka vytváří mazovou vrstvu, kterou se chrání. Tou ovšem atopická pokožka nedisponuje (ale nemusíte se bát, proto jsme tu my, abychom vám pomohli). Tato mazová vrstva tvoří kožní bariéru neboli ochrannou funkci kůže. Pokožka se sklonem k ekzému je jakoby „obnažená“, takže alergeny z našeho prostředí mohou pronikat hluboko do spodních vrstev pokožky. Ty poté stimulují imunitní systém, který reaguje přehnaně. To vede ke vzniku klinických příznaků atopického ekzému v podobě svědění, zánětu a mokvání. Během uplynulých let mají na svědomí nárůst výskytu atopického ekzému také faktory vnějšího prostředí, např. znečištění. Existují dokonce důkazy, že jedním z faktorů atopického ekzému může být nerovnováha pro pokožku prospěšných bakterií.

JAKÝMI PŘÍZNAKY SE PROJEVUJE
ATOPICKÝ EKZÉM?

Ekzém na obličeji

Atopický ekzém se projevuje velmi suchou pletí, která se vyznačuje pnutím a svědí. Objevuje se zejména na obličejích miminek. Příznaky atopického ekzému na obličeji zahrnují také šupinatost a hrubá zarudlá místa. Viditelné příznaky atopického ekzému na obličeji mohou mít negativní vliv na duševní pohodu dítěte, které se může na veřejnosti cítit nepříjemně nebo úzkostně. Dobrou zprávou je, že při uplatnění vhodné léčby a pravidelné každodenní péče mezi fázemi zhoršení lze atopický ekzém dítěte účinně zvládat do té míry, že nebude představovat problém.

 

Ekzém na těle

novorozenců se atopický ekzém nejčastěji vyskytuje na obličeji, a to zejména na tvářích a bradě. Jak dítě roste, ekzematická místa se začínají přesouvat zejména na krk a do záhybů kůže v okolí loktů, zápěstí a pod kolena. Příznaky se projevují jako plochy suché, intenzivně svědící kůže, na které jsou často viditelné škrábance. Časem může kůže během procesu, kterému se říká „lichenifikace“, zesílit a zhrubnout. Objevují-li se u dítěte některé z těchto příznaků, zvažte návštěvu praktického nebo kožního lékaře.

KDY SE ATOPICKÝ EKZÉM
ZAČÍNÁ OBJEVOVAT?

Ekzém u novorozenců

Atopická dermatitida neboli atopický ekzém se často objevuje během prvních měsíců života. O dětskou pokožku se sklonem k atopickému ekzému se pečuje pomocí čisticího přípravku, který nahrazuje mýdlo, (syndet) a tělových mlék. Vhodné je používat přípravek speciálně určený pro pokožku se sklonem k ekzému již od prvních dnů po narození dítěte.

 

Dá se atopický ekzém u dítěte léčit?

U 50 % případů atopického ekzému u dětí do 1 roku věku toto onemocnění vymizí samo do 5 let. Na atopický ekzém neexistuje léčba, která by jej zcela vyléčila. O velmi suchou pokožku lze pečovat pomocí vhodných opatření, jako např. používat při mytí místo mýdla vhodný čisticí přípravek, místo koupelí se sprchovat vlažnou vodou a dvakrát denně se mazat tělovým mlékem. Akutní zhoršení příznaků lze regulovat pomocí lokálního nanášení kortikosteroidních krémů, které lze ovšem používat pouze po omezenou dobu, protože mohou mít vedlejší účinky, jako např. ztenčovat kůži. Níže uvádíme podrobný návod na pravidelnou péči o pokožku se sklonem k atopickému ekzému.

ATOPICKÝ EKZÉM:
REÁLNÝ VLIV NA ŽIVOT DÍTĚTE

Ekzém u novorozenců

Hlavním příznakem atopického ekzému je „pruritus“ neboli svědění, které má vliv na duševní pohodu dítěte. Mezi časté problémy patří narušený spánek, výkyvy nálad a trvale nepříjemný pocit. Má-li dítě atopickou pokožku, pociťuje to celá rodina:
• 58 % atopických dětí trpí narušeným spánkem1,
• 31 % rodičů uvádí, že ekzém změnil jejich běžný život2 ,
• 85 % rodičů má pocit, že onemocnění dítěte má vliv na jejich vlastní emocionální stav3.

NEŠKRÁBEJTE SE, MÍSTO TOHO
JE NUTNÉ SVĚDĚNÍ UTIŠIT

Přestože si škrábáním dočasně od svědění ulevíte, ekzém se tím ještě zhorší, protože se škrábáním ještě více poškodí ochranná kožní bariéra. Výsledkem je velmi frustrující koloběh svědění a škrábání. Chcete-li tento bludný kruh atopické dermatitidy neboli ekzému zlomit, je důležité toto svědění zklidnit.
Dále uvádíme tipy pro život s atopickým ekzémem, abyste si dokázali ulevit od nepříjemného svědění. Naleznete zde také informace o tom, jakou léčbu může během zhoršení ekzému předepsat lékař.

PĚT NEJLEPŠÍCH TIPŮ
PRO ŽIVOT BEZ NEUSTÁLÉHO SVĚDĚNÍ!

1. Pokožku se sklonem k atopickému ekzému čistěte šetrným způsobem.

Místo koupelí se sprchujte vlažnou vodou maximálně po dobu 10 minut. Vyvarujte se pěnivých přípravků, které nemusí být vůči pokožce šetrné. Raději používejte čisticí přípravky bez mýdla, jako např. syndet, které čistí pokožku, aniž by ji dráždili. U dětí starších 3 let také nezapomeňte používat šampóny, které jsou vhodné pro citlivou pokožku. Po každé sprše použijte emolienční přípravek speciálně určený pro pokožku se sklonem k atopickému ekzému.

 

2. Máte pokožku se sklonem k atopickému ekzému? Vyhlaste válku prachovým roztočům!

Atopický ekzém souvisí s velmi suchou pokožkou, které chybí lipidy, které normální pokožku chrání před určitými vnějšími alergeny, jako např. prachovými roztoči, kteří se vyskytují v domácnostech. Pravidelně vysávejte a každý den v místnostech, a to zejména v ložnicích, větrejte. Je-li to nutné, pořiďte chrániče na matrace a polštáře, které jsou speciálně vyrobeny s ochranou proti roztočům.

 

3. Dopřejte si posilňující spánek.

Pokožka se sklonem k atopickému ekzému se vyznačuje suchostí, která způsobuje svědění, což může děti i jejich rodiče v noci rušit ze spánku…! Přispějte ke kvalitnějšímu spánku tím, že budete v ložnici udržovat na noc teplotu mezi 18 a 20 stupni Celsia: Díky tomu nebude vzduch příliš suchý. V případě potřeby pořiďte zvlhčovač vzduchu. A nezapomeňte samozřejmě každý večer nanést vhodný krém na tělo.

 

4. Pro pokožku se sklonem k atopickému ekzému je nejvhodnějším materiálem bavlna.

Máte-li suchou pokožku, je nezbytné, abyste se vyvarovali nadměrného pocení, které může způsobovat podráždění. Vlna a syntetické látky jsou tudíž nevhodné. Místo toho je lepší zvolit prodyšnou bavlnu, která je šetrnější k pokožce. Pokud se při cvičení rádi pořádně zapotíte, pak…

 

5. si užijte sport, ale poté si dejte ihned sprchu.

U pokožky se sklonem k ekzému není cvičení zapovězeno, ale nesmíte nechat pokožku dlouho zpocenou, protože by pot způsobil podráždění. Nejlepší je nosit volné, prodyšné oblečení, které odvádí pot od pokožky. Po cvičení se okamžitě vysprchujte za použití vhodného mycího gelu a následně naneste na pokožku emolienční přípravek vhodný pro pokožku se sklonem k atopickému ekzému. Emolienční přípravek hydratuje pokožku a obnoví rovnováhu jejích přátelských bakterií.

KDO ATOPICKÝ EKZÉM LÉČÍ,
POKUD ZMĚNA ŽIVOTNÍHO STYLU NESTAČÍ?

Domníváte-li se, že vaše dítě trpí ekzémem, pak je nejvhodnějším odborným lékařem pro řešení problému kožní lékař. Ten bude schopen stanovit přesnou diagnózu, předepsat léčbu a poskytnout adekvátní radu. Mírnější průběh atopického ekzému může léčit také praktický nebo dětský lékař. Ohledně doporučení vhodné léčby se můžete vždy také poradit v lékárně.

JAK POROZUMĚT
PRAVIDELNÉ PÉČI PŘI ATOPICKÉM EKZÉMU

Každodenní péče o pokožku se sklonem k atopickému ekzému se dělí na dvě kategorie: léčba během zhoršení příznakůudržovací péče mezi akutními fázemi.

 

Léčba zhoršení příznaků atopického ekzému

Jsou-li projevy atopického ekzému závažné (suché zarudlé plochy, škrábance, různá poranění pokožky apod.), kožní lékař předepíše kortikosteroidní masti. Tyto přípravky na ekzém mají protizánětlivé účinky. Nanáší se proto na zanícená místa pokožky, aby se zklidnila a aby se co nejdříve zmírnilo poškození kůže způsobené škrábáním. Obecně se doporučuje používat kortikosteroidy dvakrát denně. Děláte si starosti, zda jsou bezpečné? Pak čtěte dále…

 

Steroidní masti jsou bezpečné, pokud se používají správně.

V některých zemích není kortizon příliš oblíbený kvůli svým vedlejším účinkům: zadržování vody, poruchy spánku, pomalý růst apod. Nicméně tyto jevy se týkají pouze kortikosteroidů k vnitřnímu užití.
Jsou-li ve formě masti, steroidy zůstávají na povrchu kůže a nezpůsobují tyto závažné vedlejší účinky. Nicméně je třeba dbát na to, aby se steroidy k lokálnímu použití nepoužívaly nadměrně, neboť mohou ztenčovat a oslabovat kůži. Steroidní masti se nedoporučuje používat na obličej, kde je kůže tenčí.

 

Udržovací fáze s emolienčními přípravky

Udržovací péče mezi fázemi zhoršení příznaků je základní součástí péče o pokožku se sklonem k atopickému ekzému.
Jakmile místa s výskytem ekzému zmizí, speciální krémy a balzámy, které chrání povrch kůže (tzv. hydrolipidová vrstva neboli kožní bariéra, o které jsme již hovořili), omezí pronikání dráždivých látek do kůže. Krémy na pokožku se sklonem k atopickému ekzému je nutné nanášet na celé tělo jednou nebo dvakrát denně za účelem hydratace kůže a obnovení rovnováhy kůži prospěšné bakteriální mikroflóry. Tím se zmírní svědění způsobené suchostí pokožky a zajistí prevence zhoršení příznaků nebo alespoň zkrátí doba jejich trvání. Zachováním hydratace kůže a zajištěním ochrany pomocí kvalitního emolienčního přípravku lze zabránit škodlivým látkám z vnějšího prostředí v pronikání do kůže. Díky tomu přerušíte začarovaný kruh neustálého svědění a škrábání.

VÝZNAM DODRŽOVÁNÍ LÉČEBNÉHO POSTUPU A KAŽDODENNÍ PÉČE PŘI ATOPII

Vzhledem k tomu, že atopický ekzém je chronické onemocnění, klíčem k úspěšné péči je důslednost. Důležité je být ve střehu a mít se na pozoru před výskytem nových zarudlých míst, která mohou vyžadovat ošetření pomocí steroidní masti, a současně naprosto důsledně uplatňovat pravidelnou udržovací péči.

Při běžném mytí používejte vlažnou vodu a náhradu mýdla nebo syndet a poté ošetřete pokožku emolienčním přípravkem určeným pro pokožku se sklonem k atopickému ekzému. Vhodný emolienční přípravek, jako např. Lipikar Balzám AP+M, je nutné používat alespoň jednou denně. Je vhodné se také poradit s kožním lékařem, zda krém u dítěte používáte správně.

ZAPOJTE I DÍTĚ!

Vzhledem k tomu, že je nutné emolienční krém používat dvakrát denně, bude to vždy snazší, bude-li to pro dítě zábava! Zkuste například při mazání pouštět dítěti jeho oblíbenou hudbu, vymyslet si vlastní písničku, kterou budete při mazání zpívat, nebo krémem po těle malovat obrázky. Důležité je, aby bylo dítě motivované soustavně pečovat o svůj ekzém v rámci pravidelné ranní a večerní hygieny. Ponechte dítěti určitou nezávislost! Možná vás velmi překvapí!

ATOPICKÝ EKZÉM
A BAKTERIE, KTERÉ ŽIJÍ NA KŮŽI

Zdravá kůže je domovem miliard přátelských bakterií, které spokojeně žijí na každém milimetru čtverečném kůže. Na rozdíl od tohoto ideálního stavu se atopický ekzém vyznačuje úbytkem rozmanitosti těchto mikroorganismů (bakterií, hub, virů apod.), které souhrnně nazýváme mikrobiom. Donedávna jsme se snažili hubit mikroorganismy, které jsou přítomny v těle a na povrchu kůže. Ale poslední výzkumy ukázují, že ve skutečnosti tyto mikroorganismy představují vyvážené bakteriální prostředí, které reaguje na naše tělo a zajišťuje jeho správnou funkci. Právě u ekzému dochází k tomu, že mikrobiom ztrácí rovnováhu.

OBNOVA MIKROBIOMU
JAKO PÉČE O POKOŽKU SE SKLONEM K ATOPICKÉMU EKZÉMU

Nejlepší emolienční přípravek pro pokožku se sklonem k atopickému ekzému je tudíž ten, který obnovuje lipidovou kožní bariéru a současně obnovuje rovnováhu mikrobiomu. V rámci klinického hodnocení Laboratoře La Roche-Posay prokázaly, že pro dlouhodobou úlevu pro pokožku se sklonem k atopickému ekzému nestačí jen obnovit ochrannou funkci pokožky. Stejně důležité je obnovit rovnováhu mikrobiomu. S balzámem Lipikar Balzám AP+M můžete kůži dodat relipidační péči a současně obnovit rovnováhu mikrobiomu, abyste dítěti poskytli okamžitou úlevu a na 24 hodin eliminovali potřebu škrábat se. Tím také snížíte četnost výskytu zhoršených příznaků suché pokožky.

KAŽDODENNÍ PÉČE
PRO DĚTI S POKOŽKOU SE SKLONEM K ATOPICKÉMU EKZÉMU

Jaké přípravky denní péče jsou vhodné pro pokožku se sklonem k atopickému ekzému?

Při koupání/sprchování dětí s pokožkou se sklonem k atopickému ekzému volte vhodné přípravky, jako např. LIPIKAR Syndet: u dětí, které mají suchou pokožku, pomáhá obnovit příjemný pocit na pokožce i duševní pohodu. Prsty syndet neboli „mýdlo bez mýdla“ napěňte. Důkladně opláchněte. Syndet neobsahuje žádnou parfemaci.

Dokud je pokožka ještě vlhká, naneste balzám Lipikar Balzám AP+Mkvalitní emolienční přípravek, který přispívá k vytvoření lipidové kožní bariéry a obnově rovnováhy mikrobiomu.

LIPIKAR BALZÁM AP+M:
REVOLUČNÍ AKTIVNÍ INGREDIENCE

V TEXTUŘE PRO RYCHLÉ VSTŘEBÁNÍ

Balzám Lipikar Balzám AP+M, který byl speciálně vytvořen pro pokožku se sklonem k atopickému ekzému, v revoluční nové konzistenci pro snadné pravidelné používání obsahuje kombinaci aktivních ingrediencí, které byly voleny s ohledem na jejich účinnost proti závažné suchosti pokožky se sklonem k atopickému ekzému. Nový přípravek Lipikar Balzám AP+M prokázal účinnost při:

 

1. obnově dlouhodobé rovnováhy mikrobiomu

Složení Lipikar Balzám AP+M (přípravek vyrobený z přátelských bakterií pěstovaných ve vodě z termálního pramene v La Roche-Posay) pomáhá obnovit rovnováhu a rozmanitost mikroogranismů, které žijí na povrchu kůže a představují její mikrobiom. Ten zajišťuje stabilitu kůže během období remise a funguje tak jako prevence zhoršení příznaků. Zklidňuje podráždění, posiluje kožní bariéru, aby se omezilo pronikání patogenních činitelů do kůže, které mohou způsobovat nové podráždění, a podporuje obnovu ochranné funkce kůže.

 

2. obnově lipidové kožní bariéry

Balzám LIPIKAR AP+M obsahuje kombinaci referenčních aktivních dermokosmetických látek, které hydratují pokožku se sklonem k atopickému ekzému a zajišťují tak intenzivní emolienční účinek:
• relipidační máslo z karité,
• řepkový olej s relipidačním účinkem,
• glycerin pro hydrataci a vyhlazení pokožky.

 

3. Zklidňující účinek

Niacinamid slouží přímo ke zklidnění podráždění u pokožky se sklonem k atopickému ekzému. Zklidňuje a utišuje pocity svědění a současně zmírňuje nepříjemný pocit na pokožce.

LA ROCHE-POSAY,
SPOLU S VÁMI PRO DOBRÝ POCIT Z POKOŽKY SE SKLONEM K ATOPII 

Laboratoře La Roche-Posay vyvíjejí přípravky speciálně určené pro pokožku se sklonem k atopickému ekzému, které lze používat již v nejranějším věku. Vývojem speciálních přípravků pro pokožku se sklonem k atopickému ekzému usiluje společnost La Roche-Posay o zlepšování kvality života dětí, které tímto onemocněním trpí, i jejich rodin.

Kromě výroby těchto přípravků se La Roche-Posay věnuje také provozování více než 80 škol péče o atopiky po celém světě, jejichž cílem je zlepšovat kvalitu života dětí s pokožkou se sklonem k atopickému ekzému a pomoci jim, aby se necítily samy. Jedna z těchto škol působí v La Roche-Posay Thermal Centre a je prvním evropským dermatologickým termálním centrem, kde se každý rok léčí tisíce pacientů s ekzémem4.

Ve školách péče pro atopiky se mohou děti spolu se svými rodiči účastnit seminářů a učit se, jak nanášet léčebné přípravky a pečovat o svoji pokožku. Dostane se jim poradenství, jak se vyvarovat škrábání, a naučí se nejlepší způsoby, jak nanášet emolienční přípravky zábavným a uvolněným způsobem.


1 Clinical study, 209 children aged between 2 and 16 (average age: 8) with mild to moderate atopic dermatitis
2 Dimension Baromètre suivi dermatologue 2008, Fr-All-It-Esp [Measurement: Dermatologist monitoring poll 2008, France-Germany-Italy-Spain]
3 La Roche-Posay clinical study, at 8 sites (France, Italy, Belgium, Germany, Argentina), 191 child patients aged between 3 and 22 having had atopic dermatitis for 5 years on average.
4 Certifications awarded to La Roche-Posay thermal cure as a result of the Europe-wide examination and surveys which ESPA have carried out in 2018

PRAVDA
NEBO NEPRAVDA

ATOPICKÝ EKZÉM
MŮŽE BÝT NAKAŽLIVÝ.

NEPRAVDA

Atopická dermatitida neboli ekzém je dědičná choroba, která není žádným způsobem nakažlivá. Léčba příznaků atopického ekzému je založena na nahrazení mýdla jinými přípravky, používání emolienčních přípravků a lokálně aplikovaných kortikosteroidů.
DOZVĚDĚT SE VÍCE

ATOPICKÝ EKZÉM
ČASEM VYMIZÍ.

PRAVDA

Atopický ekzém se může u dětí vyskytovat různě dlouho. U některých vymizí za několik měsíců, u jiných trvá roky. Polovina dětí, které trpěly na atopický ekzém jako miminka, se vyléčí kolem věku pěti let. V některých případech přetrvá atopický ekzém do dospělosti, ale tento vývoj nelze předvídat. Na ekzém neexistuje léčba, která by zajistila úplné vyléčení, ale s vhodnou péči jej lze regulovat.
DOZVĚDĚT SE VÍCE

PROPUKNUTÍ EKZÉMU MŮŽE
ZPŮSOBOVAT STRES.

PRAVDA

Nedokážeme vysvětlit proč, ale odborníci potvrdili, že emoce, šok a stres mohou hrát u propuknutí ekzému významnou roli. Nicméně je také známo, že atopický ekzém je onemocnění genetického původu. Je-li u vás spouštěčem stres, zaměřte se na techniky zvládání stresu pomocí uvědomování.
DOZVĚDĚT SE VÍCE

MŮŽE STRAVA
EKZÉM ZHORŠOVAT?

PRAVDA

Některé potraviny mohou být spouštěčem ekzému. Domníváte-li se, že u vás nebo vašeho dítěte ekzém zhoršují některé potraviny, navštivte lékaře. Ten může provést krevní testy a kožní prick testy, aby zjistil, zda jste alergičtí na různé potraviny (častými podezřelými jsou arašídy, mléko, sója, pšenice, ryby a vejce).
DOZVĚDĚT SE VÍCE

VĚDĚLI JSTE,
ŽE...

BALZÁM LIPIKAR AP+M BYL TESTOVÁN POD DERMATOLOGICKOU KONTROLOU NA 14 180 PACIENTECH V RÁMCI 29 KLINICKÝCH STUDIÍ.

OBJEVTE
DALŠÍ PŘÍPRAVKY Z TÉTO ŘADY

Řada LIPIKAR je evropskou jedničkou v tělové péči a hygieně pro citlivou, velmi suchu pleť a pokožku se sklonem k atopickému ekzému. Obsahuje produkty pro celou rodinu, od novorozenců až po seniory. 

NÁŠ ZÁVAZEK
VE PROSPĚCH BEZPEČNOSTI

Bezpečnostní normy, které předčí mezinárodní předpisy pro kosmetiku.

100 % PRODUKTŮ
TESTOVÁNO NA ALERGIE

Zobrazit více
Jeden předpoklad = nulové alergické reakce
Zjistíme-li i jen jediný případ, vracíme se do laboratoří a upravujeme složení produktu.

JEN TO NEZBYTNÉ,
VE SPRÁVNÉ AKTIVNÍ DÁVCE

Zobrazit více
Naše produkty byly vytvořeny ve spolupráci s dermatology a toxikology. Obsahují pouze nezbytné ingredience, a to vždy ve správné aktivní dávce.

TESTOVÁNO
NA VELMI CITLIVÉ
 PLETI

Zobrazit více
Tolerance našich produktů se ověřuje na té nejcitlivější pleti: reaktivní, alergické, se sklony k akné, atopické, poškozené nebo oslabené léčbou rakoviny.

OCHRANA SLOŽENÍ
V ČASE

Zobrazit více
Abychom zajistili naprostou toleranci a dlouhodobou účinnost, volíme obal s nejvyšší ochranou, který obsahuje jen ty nejnutnější konzervační látky.

ZOBRAZIT VŠECHNY ČLÁNKY
O POKOŽCE SE SKLONEM K EKZÉMU

placeholder JE TO ATOPICKÝ EKZÉM, NEBO JEN SUCHÁ POKOŽKA?
OD PŘÍČIN K ŘEŠENÍM
prohlédněte si je