Kožní alergie a
další hlavní typy
alergických reakcí

Article Read Duration 4 min čtení

Vzplanutí alergické reakce znamená, že imunitní systém těla vyhodnotí neškodný prvek v našem prostředí, potravě apod. jako hrozbu a zareaguje na ni. Hlavním místem, kde se alergická reakce projeví, je kůže a nejčastějšími projevy jsou svědění, zarudnutí a pálení. Alergické kožní vyrážky zahrnují kopřivku, alergickou nebo kontaktní dermatitidu a ekzém. Další důležité alergické stavy zahrnují alergický zánět spojivek, sennou rýmu, astma a potravinové alergie.

Alergie:
Když imunitní systém 
Reaguje přehnaně

ŠKÁLA ALERGICKÝCH REAKCÍ SE POHYBUJE OD KOŽNÍCH VYRÁŽEK PO SENNOU RÝMU

Tělo se musí vypořádávat s různými nástrahami světa, ve kterém žije, včetně bakterií a virů. Když je na tělo útočeno, vyzývá svůj imunitní systém, aby se bránil.

Jediným problémem je, že imunitní systém někdy reaguje přehnaně a pouští se do obrany, i když žádné nebezpečí nehrozí. Dobrým příkladem jsou alergické reakce.

Alergie je v podstatě „špatné vyhodnocení“ neškodných prvků – alergenů –, na které tělo zareaguje přehnaně, jako by bylo v ohrožení. Alergie má různé známky a příznaky – od kýchání po kožní vyrážku – a vyskytuje se na/v takových částech těla, kde se „uvnitř“ setkává „vnějškem“: v očích, nose, plicích, střevech a na kůži.

Jaké jsou typy  
Kožních vyrážek?

KŮŽE: MÍSTO č. 1, KDE SE PROJEVÍ ALERGICKÁ REAKCE

Kožní alergie je hlavním problémem, který se léčí na dermatologiích a alergologiích. Vaše kůže je ochranný obal vašeho těla. Působí jako „spojka“ s vnějším světem, a je proto vysoce vystavena alergenům. K alergickým reakcím jsou obzvlášť náchylné ruce, jelikož ji používáme k mnoha úkonům.

Kožní alergické vyrážky mají mnoho podob, včetně kopřivky, alergické či kontaktní dermatitidy a ekzému. Každá má své specifické klinické příznaky a léčbu, ale hlavními rysy jsou svědění a pálení kůže, stejně jako dramatičtější reakce se zvýšeným otokem nebo vyrážkou. Podrobné informace o kožních alergických reakcích najdete ZDE.

Co mohu s kožní alergií
Dělat?

Pokud máte kůži náchylnou k alergickým reakcím, možná bude vhodné navštívit dermatologa nebo alergologa. Poraďte se také s lékárníkem o přípravcích speciálně vyvinutých pro citlivou alergickou pokožku nebo o termálních vodách. TOLERIANE Dermallergo Pokud vaše pleť volá po SOS zklidnění, tipy naleznete ZDE.

Oči: alergický zánět spojivek

SEZONNÍ ALERGIE SE PROJEVUJÍ NA OČÍCH

Alergeny dopadající na ochrannou membránu oka způsobují zarudnutí, slzení a spoustu nepříjemného svědění. Hlavními příčinami jsou faktory zodpovědné za sezónní alergie, jakými je pyl a další vzdušné alergeny, mezi které patří zvířecí srst. Pokud však tímto stavem trpíte pravidelně, stojí za to se podívat na svou poličku v koupelně. Některé složky kosmetických přípravků (řasenka, podklad, ochrana před sluncem, …), které se dotýkají očního okolí, mohou zvyšit jeho podráždění.

 

Co mohu dělat
S alergických zánětem spojivek?

Oční kapky proti alergii z lékárny jsou vaším prvním krokem k úlevě, příznaky však můžete zmírnit i dalšími jednoduchými úkony. Když vás chytrý telefon upozorní, že množství pylu překročilo limity, po návratu domů se osprchujte a umyjte si vlasy, protože během pobytu venku se pyl uchytí na vaší kůži! A samozřejmě se vyvarujte tření očí, protože svědění se tím bude jen zhoršovat. Nikdy se nedotýkejte očí, aniž byste si předtím umyli ruce.

Nos: senná rýma 
(alergická rinitida)

SEZONNÍ ALERGIE ČASTO POSTIHUJÍ NOS

Tělo si „myslí“, že na něj útočí pyl, a tak zaplavuje systém prozánětlivými látkami. Příznaky jsou v podstatě ucpaný nos a časté kýchání, ačkoli senná rýma jde mnohdy ruku v ruce se zánětem spojivek a astmatem.

 

Co mohu dělat
Se sennou rýmou?

Všichni se shodneme na tom, že život je příliš krátký na to, abychom seděli celé jaro doma se zavřenými okny, takže se zeptejte svého lékárníka na léky, které pomohou při onemocnění, jako jsou antihistaminika a steroidní nosní spreje. Pokud váš nos vypadá trochu zarudle a podrážděně, vyzkoušejte uklidňující pečující přípravek, který naneste před spaním a nechte působit přes noc.

Plíce:
Alergické astma

PLÍCE JSOU POSTIŽENY JAK VZDUŠNÝMI ALERGENY, TAK PYLEM

Alergické astma zahrnuje vzdušné alergeny – samozřejmě pyl, ale také pachatele v domácnosti, jakými jsou zvířecí srst a roztoči –, které se nám dostávají do plicní výstelky. Alergická reakce způsobuje, že se nám stahují svaly kolem dýchacích cest. Jejich výstelka se zanítí a vyloučí přebytečný hlen. To v některých případech vede ke kašli, sípání, dušnosti a dokonce k závažným astmatickým záchvatům.

 

Co mohu dělat
S alergickým astma?

Astma je komplexní onemocnění, které musí léčit váš lékař, ale hlavní část léčby zahrnuje „preventivní“ a „úlevové“ inhalátory.

Střeva: potravinový alergie

POTRAVINOVÁ ALERGIE MŮŽE VYVOLAT KOŽNÍ VYRÁŽKU

Potravinové alergie narůstají a postihují dnes 5 % dospělých a 8 % dětí. 1Týkají se potravinářských bílkovin – známými příklady jsou arašídy, mléko a korýši –, které vyvolávají imunitní reakci ve střevech s potenciálem ovlivnit celé tělo. Reakce mohou být mírné (bolest žaludku, svědění v ústech, kopřivka), až závažné (otok úst a hrdla, a dokonce život ohrožující anafylaxe). Potravinové alergické vyrážky jsou obvykle rozšířené po celém těle ve formě kopřivky (vystouplé červené léze, které vypadají jako rudý střed terče).

 

Co mohu dělat
S potravinovou alergií?

Základem léčby je eliminační dieta. Váš alergolog vám poradí, zda u sebe potřebujete nosit Epipen a vysvětlí vám, jak jej používat.
Máte-li sklon k podobným reakcím, nemohli byste být alergičtí na své každodenní či kosmetické návyky?

Klikněte ZDE pro základní informace o alergiích.

Pravda
nebo mýtus?

PRO ALERGICKOU POKOŽKU JE NEJLEPŠÍ SE NESPRCHOVAT

MÝTUS

Pokud se na konci dne neumyjete, ponecháváte po celou noc pokožku ve styku s alergeny a dráždivými látkami, jako jsou např. pyl a nečistoty. Ty mohou narušovat funkci kožní bariéry a způsobovat podráždění.
DOZVĚDĚT SE VÍCE

PO DOMÁCKU VYRÁBĚNÉ PŘÍPRAVKY JSOU
PRO CITLIVOU PLEŤ TABU.

PRAVDA

Může to být sice zábava, nájezdy na kuchyň a výroba vlastních kosmetických přípravků jsou však u pleti se sklonem k alergii doslova jistotou nepříjemné kožní reakce. Mnoho přírodních složek může být totiž dráždivých.
DOZVĚDĚT SE VÍCE

VÁŠ ŠTĚTEC NA MAKE-UP
MŮŽE ZPŮSOBOVAT ALERGIE.

PRAVDA

Kosmetické štětce a aplikátory mohou být výraznými lapači prachu a alergenů, a proto je nutné je pravidelně čistit. Pro čištění štětců používejte hypoalergenní mýdla nebo speciální čisticí přípravky, abyste se nevystavovali zbytečnému riziku.
DOZVĚDĚT SE VÍCE

OVOCE A ZELENINA
NIKDY NEZPŮSOBUJÍ ALERGIE.

MÝTUS

Některé druhy ovoce a zeleniny mohou obsahovat vysokou hladinu sloučenin, které se nazývají salicyláty (vyskytují se také v aspirinu). U osob citlivých na salicyláty mohou potraviny s vysokým obsahem těchto sloučenin zhoršit symptomy alergie: např. sennou rýmu, astma, ekzém a kožní reakce.
DOZVĚDĚT SE VÍCE

VĚDĚLI JSTE,
ŽE...

Citlivá pleť bez správné péče je
2 až 5krát náchylnější k rozvoji lékařem diagnostikovatelných kožních alergií.*

Dozvědět se více

*Zdroj: FARAGE 2008 British Association of Dermatologists. British Journal of Dermatology 2008 159, str. 231–266

NÁŠ ZÁVAZEK
K BEZPEČNOSTI

Bezpečnostní normy, které předčí mezinárodní předpisy pro kosmetiku.

100 % PŘÍPRAVKŮ
TESTOVÁNO NA ALERGIE

Zobrazit více
Jeden předpoklad = nulové alergické reakce
Odhalíme-li i jeden jediný případ alergie, vracíme se do laboratoře a upravujeme složení produktu.

OCHRANA SLOŽENÍ
V ČASE

Zobrazit více
Volíme jen ty nejvíce bezpečné ochranné obaly a nejnutnější konzervační látky pro zajištění nejvyšší tolerance a dlouhodobé účinnosti.

JEN TO NEZBYTNÉ
VE SPRÁVNÉ AKTIVNÍ DÁVCE

Zobrazit více
Naše produkty byly vytvořeny ve spolupráci s dermatology a toxikology. Obsahují pouze nezbytné ingredience, a to vždy ve správné aktivní dávce.

TESTOVÁNO
NA VELMI CITLIVÉ
 PLETI

Zobrazit více
Tolerance našich přípravků je ověřována na té nejcitlivější pleti: reaktivní, alergické, se sklony k akné, atopické, poškozené nebo oslabené léčbou rakoviny.