červené, šupinaté skvrny na kůži:
Zjistěte více o seboree a jak ji řešit

Article Read Duration 4 min čtení

Seboroická dermatitida postihuje oblasti bohaté na mazové (maz produkující) žlázy: obličej, pokožku hlavy a hrudník. Způsobuje červené skvrnky, olupující se kůži s povrchově bílým nebo žlutým šupinatěním. U kojenců se nazývá mléčnou krustou. Jaký je původ seboroické dermatitidy? Je způsobena kvasinkou, pityrosporum ovale, která podporuje zánět kůže.


K léčbě seboroické dermatitidy:

• používejte jemné čisticí přípravky, jakými jsou micelární vody
• pokud vás pokožka pne, použijte hydratační krém určený pro citlivou pokožku
• váš lékař vám může předepsat krém proti plísním
• snažte se minimalizovat používání lokálních steroidů
• při seboroické dermatitidě na vlasové pokožce nebo mléčné krustě u dětí používejte velmi jemné šampony.

SEBOROICKÁ DERMATITIDA:
NÁZOR DERMATOLOGA

CO ZPŮSOBUJE SEBOROICKOU DERMATITIDU?

Lékaři zatím neznají jedinou příčinu vzniku seboroické dermatitidy; předpokládá se, že tento stav je způsoben kombinací několika faktorů. Patří mezi ně:

  • stres
  • mastná kůže nebo pokožka hlavy
  • přemnožení kvasinek, které se přirozeně vyskytují na kůži
  • určité zdravotní potíže nebo léky
  • suché, chladné počasí
  • genetika (předpokládá se, že se vyskytuje v rodinách).

U kojenců je příčinou mléčné krusty nadměrná tvorba séba (mastná pokožka hlavy) spojená s přemnožením kvasinek, což vede k zánětu. Přečtěte si další informace.

 

U BATOLAT JE SEBOREA ZNÁMÁ
POD JMÉNEM MLÉČNÁ KRUSTA

Mléčná krusta je v podstatě seboroická dermatitida u dětí do 3 měsíců věku. Známky a příznaky jsou podobné seboroické dermatitidě u dospělých, ale rozložení je jiné, protože se obvykle omezuje na pokožku hlavy, i když se někdy objevuje na uších, víčkách, obočí, nose, krku, v tříslech a také v podpaží. Na pokožce hlavy dítěte se objeví zarudnutí, svědění a silné žluté nebo hnědé šupinky.

 

KDE SE SEBOROICKÁ DERMATITIDA VYSKYTUJE?

Seboroická dermatitida se projevuje červenými skvrnami, loupající se kůží na obličeji, kolem stran nosu a nad obočím. Prohlídka pokožky hlavy často odhalí spojené šupinky především na rozhraní vlasů. Uprostřed hrudníku se někdy objeví kulatá, šupinatá skvrna. Kůže obličeje se snadno podráždí. Pokožka hlavy svědí. Problémy se čas od času zhorší, často v období únavy a stresu.

JAK PEČOVAT O SEBOROICKOU DERMATITIDU NA OBLIČEJI

Kůži lidí trpících seboroickou dermatitidou lze snadno podráždit pouhým umytím obličeje. Používejte jemné čisticí přípravky, jako je Micelární voda, ale nikdy mýdlo, které podráždění zhoršuje. Hydratační krémy nejsou vždy dobře snášeny. Pokud však pokožka pne, potřebuje hydrataci. Vybírejte dermokosmetické přípravky, které nabízejí toleranci a obsahují účinné aktivní látky.

JAK ZLEPŠIT SEBOROICKOU DERMATITIDU
NA POKOŽCE HLAVY?

Pro seboroickou dermatitidu na vlasové pokožce zvolte v první řadě šampon proti plísním, jako je ketokonazol, který odstraní svědění. Pro běžnou potřebu pak používejte velmi jemný šampon speciálně navržený pro citlivou pokožky hlavy.

JAK VYPADÁ OŠETŘENÍ
MLÉČNÉ KRUSTY?

Věděli jste to? Mléčná krusta je v podstatě stejná jako seboroická dermatitida, ale u dětí. Stejně jako u dermatitidy na hlavě dospělých je základem léčby velmi jemný šampon v kombinaci s jemnou masáží.

EXISTUJE LÉČBA
SEBOROICKÉ DERMATITIDY?

 

LÉKAŘSKÉ OŠETŘENÍ SEBOROICKÉ DERMATITIDY

Pokud je to možné, je třeba se při seboroické dermatitidě vyvarovat lokálních steroidů. I když jsou účinné, mohou v těchto oblastech vytvářet malé léze připomínající akné, které jsou bohaté na mazové žlázy. Mohou také způsobit růžovku, pokud se používají příliš pravidelně. Váš dermatolog vám může předepsat krémy proti plísním (obsahující ketokonazol nebo ciklopirox olamin), které působí na kvasinku pityrosporon ovale. Účinná je také lokální léčba na bázi lithia. Pro stabilizaci ohnisek se doporučuje delší udržovací léčba.

Pravda
nebo mýtus?

PROPUKNUTÍ EKZÉMU
MŮŽE 
ZPŮSOBIT STRES.

PRAVDA

Nedokážeme vysvětlit proč, ale odborníci potvrdili, že emoce, šok a stres mohou hrát u propuknutí ekzému významnou roli. Nicméně je také známo, že atopický ekzém je onemocnění genetického původu. Je-li u vás spouštěčem stres, zaměřte se na techniky jeho zvládání, trénujte například mindfulness.
DOZVĚDĚT SE VÍCE

ŠKRÁBÁNÍ EKZÉMU
POMÁHÁ PROTI SVĚDĚNÍ.

MÝTUS

Škrábání spouští začarovaný kruh atopie: nehty narušují už tak křehkou pokožku, do které následně proniká více alergenů a dráždivých látek, což vede k ještě většímu svědění a poškození kůže. LIPIKAR Baume AP+ doplňuje povrchové lipidy pokožky, pomáhá oddálit akutní fáze ekzému a až o polovinu zmírňuje svědění pokožky během noci.
DOZVĚDĚT SE VÍCE

ATOPICKÝ EKZÉM
MŮŽE BÝT NAKAŽLIVÝ.

MÝTUS

Atopická dermatitida neboli ekzém je dědičné onemocnění, které není nijak nakažlivé. Léčba symptomů atopického ekzému spočívá v nahrazení mýdla jinými přípravky, používání emoliencií a lokální aplikaci kortikosteroidů.
DOZVĚDĚT SE VÍCE

VĚDĚLI JSTE,
ŽE...

Balzám LIPIKAR BAUME AP+ byl pod dermatologickou kontrolou testován na 14 180 pacientech v rámci 29 klinických studií.

i na to máme
speciální řadu

Řada KERIUM využívá vysoce účinné aktivní ingredience a mikroexfoliační látky, které cílí na samotnou příčinu vzniku seboroické dermatitidy a další problémy spojené s olupováním pokožky.

NÁŠ ZÁVAZEK
VE PROSPĚCH BEZPEČNOSTI

Bezpečnostní normy, které předčí mezinárodní předpisy pro kosmetiku.

100 % PRODUKTŮ
TESTOVÁNO NA ALERGIE

Zobrazit více
Jeden předpoklad = nulové alergické reakce
Zjistíme-li i jen jediný případ, vracíme se do laboratoří a upravujeme složení produktu.

JEN TO NEZBYTNÉ,
VE SPRÁVNÉ AKTIVNÍ DÁVCE

Zobrazit více
Naše produkty byly vytvořeny ve spolupráci s dermatology a toxikology. Obsahují pouze nezbytné ingredience, a to vždy ve správné aktivní dávce.

TESTOVÁNO
NA VELMI CITLIVÉ
 PLETI

Zobrazit více
Tolerance našich produktů se ověřuje na té nejcitlivější pleti: reaktivní, alergické, se sklony k akné, atopické, poškozené nebo oslabené léčbou rakoviny.

OCHRANA SLOŽENÍ
V ČASE

Zobrazit více
Abychom zajistili naprostou toleranci a dlouhodobou účinnost, volíme obal s nejvyšší ochranou, který obsahuje jen ty nejnutnější konzervační látky.