PŘÍČINY CITLIVÉ POKOŽKY:
VNĚJŠÍ A VNITŘNÍ VLIVY

Article Read Duration 8 min čtení

Citlivá až reaktivní pokožka je definována nepříjemnými pocity – brněním, napjatostí, svěděním či pálením. Někdy jsou tyto pocity spojené se suchostí a zarudnutím. Důvodem je nedostatečná funkce kožní bariéry (její vnější vrstvy) a přecitlivělost nervových zakončení, které vystřelují signály bolesti v reakci na neškodné podněty. Není přesně známo, proč k tomu dochází, ale je obecně známo, že tyto příznaky mohou být vyvolány mnoha vnitřními a vnějšími spouštěcími faktory.

Vnější příčiny:

• Změny teploty a vítr
• Znečištění
• Slunce
• Přidané látky v nevhodné kosmetice
• Prací prášky
• Chirurgické zákroky

Vnitřní příčiny:

• Kořeněná jídla
• Alkohol
• Nesnášenlivost lepku
• Hormonální změny
•Stres nebo intenzivní emoce

Citlivost pleti lze kontrolovat omezením těchto faktorů (čtěte dále a zjistěte jak), v kombinaci s vhodnou rutinou péče o citlivou pleť pomocí odborných produktů z řady TOLERIANE.

CO JE 
CITLIVÁ POKOŽKA?


Citlivá až reaktivní pokožka je definována nepříjemnými pocity – brněním, napjatostí, svěděním či pálením. Někdy jsou tyto pocity spojené se suchostí a zarudnutím. Jakákoliv pokožka, ať už suchá, mastná či kombinovaná, může být zároveň citlivá. Charakteristické znaky citlivé pokožky se mohou objevovat neustále nebo mohou být vyvolány specifickými vnitřními či vnějšími faktory. 

Je vaše pokožka citlivá, reaktivní či alergická? Zjistěte to ZDE.

CO ZPŮSOBUJE
CITLIVOST POKOŽKY?


Citlivá pokožka je nejspíše způsobena přecitlivělostí nervových zakončení v kůži, která začnou vystřelovat signály bolesti v reakci na neškodné podněty. Není přesně známo, proč k tomu dochází, ale ví se, že tyto příznaky mohou být vyvolány mnoha vnitřními a vnějšími spouštěcími faktory. Přečtěte si diskuzi o všech hlavních příčinách citlivé pleti a hlavně, jak se jim vyhnout.

EXTERNÍ SPOUŠTĚČE
CITLIVÉ POKOŽKY


Symptomy citlivé kůže mohou být způsobeny vnitřními i vnějšími faktory. Nejprve si přiblížíme ty externí.

ZMĚNA TEPLOTY A VÍTR

Vnější faktory jako je teplo, zima či vítr mohou vést k větší citlivosti pokožky. Tyto faktory totiž vedou k prudkým změnám teploty těla, které spouštějí uvolňování molekuly histaminu v kůži. To způsobuje pocity brnění a svědění, a také roztahování krevních cév, což vede k zarudnutí.

Co s tím můžete dělat: Počasí nezměníte, ale můžete se vyhnout nadměrně horkým sprchám a koupelím, v zimě si snížit topení a v létě klimatizaci. Posilte svoji obranyschopnost pokožky použitím zklidňujícího pečujícího produktu, jako je TOLERIANE Sensitive.

ZNEČIŠTĚNÍ

Jeden z největších nepřítelů citlivé pokožky je znečištění. Jemné částice nazývané PM 2,5 (v podstatě saze) zůstávají na povrchu pokožky, kde následně spouštějí řetězovou reakci oxidačního stresu a způsobují tak podráždění pokožky. To narušuje její povrchovou ochrannou bariéru, způsobuje suchost a dále zvyšuje citlivost pokožky vůči externím dráždivým faktorům.

Co s tím můžete dělat: Ta nejpokročilejší dermokosmetická řešení nyní přicházejí v texturách odolných proti znečištění, které zabraňují usazování dráždivého prachu na kůži a následným dalším reakcím. Zeptejte se svého lékárníka na krémy odolné proti znečištění, jako je TOLERIANE Sensitive.

SLUNCE

Ultrafialové záření ze slunce vede k oxidativnímu stresu a zánětům kůže, což může vést k nepříjemným symptomům spojeným s citlivou pokožkou. Slunce je také známo jako „nepřítel krásy“ a je jednou z hlavních příčin stárnutí pokožky a také akné.

Objevte péči proti stárnutí vhodnou i pro tu nejcitlivější pleť s REDERMIC a HYALU B5
EFFACLAR Duo(+) SPF30, který je určen pro pleť se sklonem k akné, kterou zároveň chrání před sluncem.

Co s tím můžete udělat: Začleňte do své každodenní péče přípravek na ochranu proti slunci s SPF 30-50 speciálně vyvinutý pro citlivou pokožku. ANTHELIOS Ultra má velmi jemné složení, které je tak bezpečné, že jej můžete aplikovat i v očním okolí bez rizika štípání nebo jiných reakcí.
Více o UVA-UVB ochraně se dozvíte ZDE.

PŘÍSADY V KOSMETICE

Mnoho kosmetických výrobků není vyrobeno s ohledem na citlivou pokožku a obsahují veškeré druhy potenciálních „škodlivin“ jako jsou barviva, parfemace, alkohol, lanolin.... ty mohou symptomy citlivé kůže spustit. Určité produkty obsahují nejen přísady, ale také velmi silné ingredience proti stárnutí jako například vysoké koncentrace alfa-hydorxy kyselin, které mohou zanechat pleť velmi citlivou. 

Co s tím můžete dělat: Vyhledávejte produkty, které jsou speciálně vyvinuty pro zklidnění a podporu citlivé pokožky. Produkty, které jsou hypoalergenní, bez „škodlivin“ zmíněných výše a které jsou testovány na citlivé až reaktivní pokožce. TOLERIANE Sensitive neobsahuje žádné známé alergeny či dráždivé látky a obnovuje povrchové lipidy kožní bariéry a navíc posiluje její neviditelnou bariéru přátelských bakterií díky svým prebiotickým aktivním složkám. Se správnou péčí lze den po dni citlivost pokožky snižovat.

Pokud se chcete dozvědět více o péči o citlivou pokožku, klikněte ZDE.

PRACÍ PROSTŘEDKY A CITLIVÁ POKOŽKA

Krémy a séra nejsou to jediné, co se dotýká citlivé pokožky: oblečení se jí dotýká také. To znamená, že pokožka zároveň přichází do kontaktu i se stopami pracího prášku. „Biologické“ prací prášky obsahují enzymy, které mohou dráždit pokožku, zatímco ostatní prášky jsou jednoduše tak koncentrované dráždivými látkami, jako je například laurethsulfátem sodným, že zbavují pokožku svojí obranyschopnosti. 

Co s tím můžete dělat: Pokud máte citlivou pokožku, vybírejte prací prášky, které nejsou na bázi biologických látek. Používejte pouze potřebné množství pracího prášku v závislosti na množství a znečištění prádla. Na závěr, ještě před vysušením, spusťte ještě jednou cyklus máchání, aby se odstranily jakékoliv stopy po pracím prášku. Pokud máte suchou a svědivou pokožku, chraňte ji zklidňujícími prostředky jako je LIPIKAR BAUME AP+, který pomůže posílit obranyschopnost.

Nevíte zda máte ekzém či pouze suchou pokožku? Zjistíte to kliknutím ZDE.

CITLIVÁ POKOŽKA PO OPERACI

Po operaci pravděpodobně dojde k nějakému poranění kůže. Ve chvíli, kdy se bude pokožka hojit, bude velmi citlivá na dotek a i ten nejmenší tlak může způsobit nepříjemný pocit. Po operaci bude pokožka citlivá na vše, kromě těch nejcitlivějších produktů o péči o pleť.

Co s tím můžete dělat: Udržujte svou ránu čistou pomocí jemného čisticího prostředku speciálně navrženého pro hojení ran. Zeptejte se svého lékárníka na doporučení. Pro snížení citlivosti pokožky použijte vhodný hojící krém na jizvy, který nanášejte vmasírováním několikrát denně. Urychlí tak hojení jizvy. I zde doporučujeme zeptat se svého lékárníka na doporučení vhodného krému či gelu na jizvy.

 

VNITŘNÍ PŘÍČINY CITLIVÉ POKOŽKY


Nyní si přiblížíme vnitřní příčiny symptomů citlivé pokožky.

PIKANTNÍ JÍDLO

Všimli jste si někdy, že zejména pikantní jídla mohou podráždit i vaši pokožku? Není to náhoda: látka, která se jmenuje kapsaicin se vyskytuje v pikantních jídlech může spouštět iritační receptory v kůži, což může vést k již známým příznakům citlivé pokožky. Po snezení tohoto typu jídla se mnoho lidí také setkává se zčervenáním či zrudnutím
Co s tím můžete dělat: I přestože je toto jídlo velmi chutné, pro jedince s citlivou pokožkou je lepší velmi pikantní pokrmy vynechat. Pokud jdete například do indické restaurace, proč si nedat například jemnou kormu?

ALKOHOL

Alkohol je jednou z nejčastějších příčin citlivé pokožky a to kvůli dvěma důležitým následkům: Způsobuje rozšíření krevních cév, což způsobuje začervenání a zarudnutí, dále také působí jako diureticum (látka, která odvádí tekutiny z těla), což vysušuje pokožku a zanechává ji o to náchylnější vůči externím agresorům.
Co s tím můžete dělat: Klíčem je pít s mírou. Nemusíte totálně abstinovat, ale je doporučeno omezit konzumaci alkoholu na jednu průměrně velkou skleničku vína denně (přibližně 2 jednotky alkoholu).

KOŽNÍ SYMPTOMY ZPŮSOBENÉ CELIAKIÍ

Celiakie může ovlivnit vaši pokožku. V extrémních případech je spojována s rozšířením puchýřovité vyrážky, která se nazývá dermatitis herpetiformis. Bezlepková dieta má příznivý vliv i na jiná kožní onemocnění jako je například lupénka.  Lepek není běžným spouštěčem citlivé pokožky, ale stojí za to zvážit, zda se vaše příznaky pálení kůže neobjevují po konzumaci chleba, těstovin či jiných potravin obsahujících lepek. 
Co s tím můžete dělat: pokud je pro vás lepek spouštěčem příznaků citlivé pokožky, zkuste bezlepkovou dietu. Budete si muset zvyknout na kontrolování lepku na popiscích balení produktů, ale největší změnou bude vynechání obilovin jako je pšenice, ječmen a žito.

HORMONÁLNÍ ZMĚNY

Mnoho žen spojuje příznaky citlivé pokožky s hormonálními výkyvy, jako je například hormonální cyklus či období během menopauzy. Hormonální změny zhoršují především začervenání a zarudnutí pokožky. 
Co s tím můžete dělat: pokud se setkáváte se začervenáním, nejprve naneste přirozeně uklidňující, protizánětlivou a antioxidační Termální vodu. Také se ujistěte, že dodržujete svou pravidelnou péči o citlivou pleť. Zeptejte se svého lékárníka na doporučení produktů speciálně navržených pro citlivou pleť s aktivními ingrediencemi proti zarudnutí jako je TOLERIANE ROSALIAC AR.

STRES ČI SILNÉ EMOCE

Pro některé lidi může být stres či silné emoční momenty spouštěčem pro citlivou pokožku. Ve chvíli, když jste zneklidnění, vysílají nervová zakončení signály bolesti a krevní cévy na obličeji a krku se rozšiřují, což způsobuje viditelné začervenání a pocit tepla.
Co s tím můžete udělat: Pokud máte ve stresových situacích pocit nepříjemné pokožky nebo je pokožka zarudlá, prvním krokem je pokusit se svůj stres dostat pod kontrolu. Jednou z ověřených technik v těchto situacích je duchapřítomnost: Soustřeďte svou mysl na současný moment a dívejte se na své myšlenky odtažitým, nesoudícím způsobem. Je samozřejmé, že duchapřítomnost je náročná ve chvílích během důležité schůzky, či ve chvílích, kdy honíte batole. Naštěstí můžete citlivou pokožku léčit a snižovat její symptomy pomocí každodenní péče o vaši pokožku jako je například TOLERIANE Sensitive, který obsahuje lipidy pro obnovu kožní fyzické bariéry a probiotika pro zachování jejích zdraví prospěšných bakterií. Výsledek? Citlivost pokožky je významně snížena a pokožka je odolnější vůči následům stresu.
Klikněte ZDE pro kompletní pravidelnou péči o citlivou pleť.

1A. Green et al. Večerní světlo počítačových obrazovek narušuje lidský spánek, biologické rytmy a schopnosti pozornosti. Chronobiology International. Vol. 34, květen 26, 2017, str. 855. doi: 10.1080/07420528.2017.1324878

PRAVDA
NEBO MÝTUS

KOŘENĚNÉ JÍDLO MŮŽE
OVLIVNIT CITLIVOST POKOŽKY

PRAVDA

Pokud jsou stěny krevních cév citlivé, některé vnější faktory, jako je konzumace kořeněných pokrmů, pití alkoholu, horké koupele nebo nadměrné ústřední topení, mohou vyvolat zarudnutí a citlivost pokožky.
DOZVĚDĚT SE VÍCE

DOMÁCÍ PŘÍRODNÍ PRODUKTY JSOU
DOBRÉ PRO LÉČBU CITLIVÉ PLETI.

MÝTUS

Přestože je obsah vaší lednice nebo kuchyňských skříněk určitě velice chutný, vaší citlivé pokožce ve skutečnosti ale spíše ublíží. „Přírodním“ nebo DIY domácím produktům, jako je med, ovesné vločky, avokádo a čokoládové masky, je lepší se vyhnout, protože mohou obsahovat potenciální alergeny a dráždivé látky. Místo toho vyhledejte odbornou péči o pleť a odborná řešení.
DOZVĚDĚT SE VÍCE

PSYCHICKÁ POHODA
MŮŽE OVLIVNIT CITLIVOST POKOŽKY

PRAVDA

Stres a intenzivní emoce způsobují dilataci krevních cév v kůži, což vyvolává zrudnutí a pocity nepohodlí. Mnoho lidí považuje různé relaxační techniky za cenného pomocníka k tomu udržet si svoji citlivou pokožku v zóně Zen. Tento přístup funguje nejlépe v kombinaci s odbornou péčí o citlivou pleť, jako je například řada TOLERIANE.
DOZVĚDĚT SE VÍCE

CITLIVÁ POKOŽKA MUSÍ NUTNĚ
VYPADAT JINAK

MÝTUS

Jednou z frustrujících věcí na citlivé pokožce je ta, že jakkoli nepříjemné mohou být vaše příznaky, lékaři často považují pokožku za „normální“, protože nevykazuje žádné viditelné známky onemocnění. Zkušení dermatologové však rozeznají rysy citlivé pleti a doporučí specifické ošetření pro choulostivou či přecitlivělou pleť.
DOZVĚDĚT SE VÍCE

MÁME NA TO CELOU ŘADU

TOLERIANE je řada produktů navržena pro hydrataci, zklidnění a ochranu citlivé až alergické pokožky.

NÁŠ ZÁVAZEK
K BEZPEČNOSTI

Bezpečnostní normy předčí mezinárodní předpisy pro kosmetiku.

100 % PŘÍPRAVKŮ
TESTOVÁNO NA ALERGIE

Zobrazit více
Jeden předpoklad = nulové alergické reakce
Odhalíme-li i jeden jediný případ alergie, vracíme se do laboratoře a upravujeme složení produktu.

OCHRANA FORMULE
V ČASE

Zobrazit více
Volíme jen ty nejvíce bezpečné ochranné obaly a nejnutnější konzervační látky pro zajištění nejvyšší tolerance a dlouhodobé účinnosti.

JEN TO NEZBYTNÉ
VE SPRÁVNÉ AKTIVNÍ DÁVCE

Zobrazit více
Naše produkty byly vytvořeny ve spolupráci s dermatology a toxikology. Obsahují pouze nezbytné ingredience, a to vždy ve správné aktivní dávce.

TESTOVÁNO
NA VELMI CITLIVÉ
 PLETI

Zobrazit více
Tolerance našich přípravků je ověřována na té nejcitlivější pleti: reaktivní, alergické, se sklony k akné, atopické, poškozené nebo oslabené léčbou rakoviny.