ZLATÁ PRAVIDLA
OCHRANY PŘED SLUNCEM

duration time 7 min čtení

Teplo a světlo zlatavého slunce jsou zdrojem veškerého života. Ultrafialové záření (UV) však může být škodlivé. UVB záření je zodpovědné za spáleniny, zatímco UVA záření způsobuje stárnutí pleti, oba typy pak mohou přispívat k rozvoji rakoviny kůže. Lékaři se shodují, že bychom se před sluncem měli všichni chránit. Osvojte si tyto čtyři návyky, abyste na slunci byli v bezpečí.

 

• Mezi 11:00 a 15:00, kdy je slunce nejsilnější, vyhledávejte stín.
• Chraňte se prostřednictvím vhodného oblečení, noste sluneční brýle s UV filtrem a pokrývku hlavy.
• Naučte se rozlišovat rozdíl mezi UVA a UVB zářením a vyberte si ty správné přípravky ochrany před sluncem.
• Zjistěte, jak před sluncem chránit své děti.

Vyhněte se sluneční expozici
v době, kdy je slunce nejsilnější

ZJISTĚTE, KDY JE UV ZÁŘENÍ NEJVÍCE NEBEZPEČNÉ

Co se týče slunce, je možné, že ho někdy může být přespříliš. Slunce je nejvíce škodlivé mezi 11:00 a 15:00 a jako uvědomělí milovníci slunce byste tak kolem poledne měli vyhledávat stín. V parku se posaďte pod strom. Na pláži se uvelebte pod slunečníkem. Oběd si na zahrádce vychutnejte raději pod pergolou.

Ultrafialové záření však nepřichází pouze shora. Odraz působení slunečních paprsků jejich UV záření ještě zintenzivňuje. Všichni víme, že voda odráží slunce, stejně však působí písek, bílá barva, beton a jakýkoliv lesklý či třpytivý povrch. Paprsky odráží také sníh, který UV expozici téměř zdvojnásobuje. Hodí se také vědět, že hladina UV záření je vyšší ve vyšších nadmořských výškách, tedy v horách a blíže rovníku.

Mějte na paměti, že i ve stínu, v horách, uprostřed zimy a ve dnech, kdy je zamračeno, můžete dostat nadměrnou dávku UV záření. Pokud se slunci v době, kdy je nejsilnější, nemůžete vyhnout, zaveďte pro sebe a svou rodinu extra opatření ochrany před sluncem a řiďte se radami níže.

Zakryjte se

CHRAŇTE SE PŘED SLUNCEM POMOCÍ OBLEČENÍ, POKRÝVKY HLAVY A SLUNEČNÍCH BRÝLÍ S UV FILTREM

Pokud se pohybujete venku, je oblečení vaší první obrannou linií proti škodlivému ultrafialovému záření. Ne všechno oblečení je však stejné. Myslete na následující:

Textilie: Hustě tkané textilie poskytují nejefektivnější štít proti slunečnímu záření. Čím volněji je látka tkaná, tím více skrz ni může pronikat UV záření. Průsvitné hedvábí a mušelíny nejsou příliš optimální a krajkové šaty vám zajistí doslova vzorované sluneční spáleniny! Pamatujte, že čím víc se zahalíte, tím více jste chráněni. Volte proto dlouhé rukávy a delší kalhoty a sukně. 

Někteří výrobci vytvořili speciální anti-UV oblečení, které je označeno faktorem proti ultrafialovému záření (UPF faktor). Oblečení s UPF 50 má velmi bezpečný sunblock – k vašemu tělu se tak dostává pouze 1/50 UV záření. 

Barva: Tmavé a intenzivní barvy jako černá, tmavě modrá nebo smaragdově zelená poskytují větší UV ochranu než bílá barva či pastelové barvy. 

Pokrývky hlavy: Pro správnou ochranu obličeje a krku by vaše pokrývka hlavy měla mít po celém obvodu širokou krempu (alespoň 7,5 cm) a tzv. korunu! Dejte proto sbohem kšiltovkám a kšiltům.

Sluneční brýle: Je nasnadě vědět, že sluneční brýle jsou v rámci EU kontrolovány. Pro optimální ochranu před nejsilnějším slunečním světlem volte sluneční brýle, které jsou označeny kategorií 3 nebo 4*.Ujistěte se také, že vám brýle dobře sedí  – pokud vám totiž budou klouzat z nosu, vaše oči budou vystaveny UV záření. A naopak, pokud vám brýle budou příliš těsné, bude vás bolet hlava.

*Poznámka: sluneční brýle kategorie CE 4 jsou nejtmavší a nehodí se pro řízení.

Jak porozumět
opalovacímu krému

ZJISTĚTE, JAK VYBRAT A POUŽÍVAT KRÉM NA OPALOVÁNÍ PRO OPTIMÁLNÍ OCHRANU

Na trhu existuje nepřeberné množství produktů, ingrediencí, SPF faktorů a formulí, že správný výběr a aplikace krému na ochranu před sluncem může být jako pohyb po minovém poli. Tady je pár tipů. které vám mohou pomoci: 

OPALOVACÍ PŘÍPRAVEK PRO OCHRANU PŘED UVA I UVB ZÁŘENÍM

Důvodem, proč v opalovacích přípravcích potřebujeme různé typy ingrediencí, je to, že existují různé typy ultrafialového záření. UVB záření stojí za opálením, ale i spálením pokožky. UVA záření je naopak neviditelnou hrozbou.  Jeho účinky neuvidíte okamžitě, v dlouhodobém horizontu však způsobuje stárnutí pleti. Společně jsou pak UVB i UVA záření hlavními podezřelými při rozvoji rakoviny kůže. Buďte vy i vaše rodina v bezpečí a používejte širokospektrální ochranné přípravky s ochranou před UVA, UVB a dlouhovlnným UVA zářením. 

A CO SPF?

Ochranný faktor SPF (Sun Protection Factor) označuje účinnost vašeho opalovacího přípravku související s blokováním paprsků UVB záření. Pro optimální ochranu před UVB zářením dermatologové doporučují používat přípravky označované jako „vysoká ochrana“ – SPF 30+ – nebo „velmi vysoká ochrana“ – SPF 50+. EU u širokospektrálních opalovacích přípravků schválila také ochranu před UVA zářením, což musí být uvedeno na obale v podobě písmen UVA v kolečku. Ujistěte se, že vám zvolený opalovací přípravek poskytuje ochranu také před dlouhovlnným UVA zářením. 

Klikněte ZDE a zjistěte více informací o UVA, UVB a dlouhovlnném UVA záření.

POUŽÍVEJTE DOSTATEČNÉ MNOŽSTVÍ UV OCHRANY

Většina lidí nepoužívá dostatečné množství opalovacího přípravku. Jaké je tedy ono správné množství? Je to nejspíš víc, než si myslíte. Průměrně velká žena potřebuje na celé tělo 36 g krému. Jde přibližně o množství odpovídají dvě polévkovým lžícím, nebo golfovému míčku.

KRÉM NA OPALOVÁNÍ NANÁŠEJTE OPAKOVANĚ

Opalovací krém aplikujte 20–30 minut před odchodem z domu. Nezapomeňte  na uši, zadní část krku, chodidla, kotníky a zadní stranu rukou. Hotovo? Ne? Přípravek je třeba opětovně nanášet každé dvě hodiny – častěji, pokud se koupete nebo se hodně potíte (a to i pokud je váš krém voděodolný).

PRO RŮZNÉ SITUACE VOLTE RŮZNÉ OPALOVACÍ PŘÍPRAVKY

Jak by vám asi řekl každý dobrý řemeslník, abyste odvedli dobrou práci, potřebujete dobré nářadí. Pokud si na začátku léta pořídíte obrovský multifunkční opalovací přípravek s pumpičkou. možná si škodíte. Budete s sebou tohle velké balení vláčet v tašce, abyste se zase natřeli? Jde o hydratační opalovací krém, je vhodný na citlivou pleť obličeje? Bude vás dostatečně chránit i při plavání a cvičení? Odpověď na všechny tyto otázky je nejspíš „ne".

Pokud pro danou situaci nemáte ten správný produkt, je mnohem méně pravděpodobné, že jej budete používat s takovou pravidelností, která je doporučován. Je proto na místě pořídit si několik různých typů opalovacích přípravků, které budou vyhovovat potřebám celé rodiny. 

Laboratoř La Roche-Posay vyvinula  ANTHELIOS – řadu ochranných opalovacích přípravků s vysokou a velmi vysokou ochranou. Naše přípravky zahrnují krémy, gely, fluidy, jemné spreje, oleje a tyčinky, jež doplňují životní styl. Přípravky jsou vytvořeny na míru různým typům pleti: citlivé, mastné, aknózní, se sklonem ke vzniku pigmentací, pro pokožku kojenců a dětí...  Nabízíme vše od tónovaných krémů po každodenní ochranu před sluncem a textury, které lze aplikovat na mokrou pokožku ihned po koupání v bazénu.

DATUM EXPIRACE JE DŮLEŽITÉ

Starý opalovací krém, na který se v rohu koupelny práší od vaší poslední dovolené  – nebo už té předposlední? – již svou účinnost nejspíš ztratil. Podělíme se vámi o tip, jak sledovat expiraci: když balení poprvé otevřete, napište na tubu či lahvičku voděodolnou fixou datum. Poté jej můžete vždy zkontrolovat se symbolem PAO* na obale.

*PAO = Period After Opening. Jde o symbol uvedený na obale kosmetiky, který vypadá jako malý otevřený kelímek. Označuje datum trvanlivosti a použitelnost po otevření

Chraňte malé děti
před přímým sluncem

ZJISTĚTE, JAK SVÉ RATOLESTI OCHRÁNIT PŘED ŠKODLIVÝM VLIVEM UV ZÁŘENÍ

Pokožka dětí je obzvláště zranitelná a citlivá na škodlivé vlivy slunce. Pediatři a dermatologové se proto shodují, že by kojenci a děti do 3 let věku vůbec neměli být vystavováni přímému slunci. Řiďte se několika jednoduchými radami a chraňte své děti před škodlivými dopady slunce, na celý život:

  • Nebuďte na slunci v době, kdy je nejsilnější.
  • Chraňte se pomocí oblečení, pokrývky hlavy s širokou krempou a slunečních brýlí..
  • Používejte širokospektrální UVA-UVB ochranu před sluncem, speciálně navrženou pro děti.
  • A co je nejdůležitější, naučte děti, jak se bezpečně chovat na slunci. Tyto návyky je pak budou provázet po celý život.

Pokud je sluneční expozice nevyhnutelná, ujistěte se, že máte po ruce ochranné oblečení – volné topy s dlouhým rukávem, delší kalhoty a plovací vestu. Po koupání děti usušte ručníkem a následně opětovně naneste ochranný opalovací krém navržený pro děti. Ten by měl být odolný vůči vodě a písku a při aplikaci by měl být viditelný napokožce, abyste žádnou část těla nevynechali. 

Řada přípravků ANTHELIOS DERMO-PEDIATRICS SPF 50+ od La Roche-Posay je navržena speciálně pro miminka a malé děti, obsahuje rovněž formule, které lze aplikovat i na mokrou pokožku, a tudíž je můžete nanášet ihned po koupání v bazénu. Ochrana pokožky dětí tak bude souvislá.

Pokud si přejete dozvědět se více informací o tom, jak své děti naučit správnému chování na slunci a jak jejich jemnou pokožku chránit před sluncem, klikněte ZDE.

Australané, kteří o slunci opravdu vědí téměř vše, přišli s dnes již ikonickým sloganem: Slip, Slop, Slap: Slip on a shirt, slop on sunscreen, slap on a hat. (Nasaďte si košili, Slop na opalovací krém 50+, Slap na klobouku). Ochrana před sluncem je jednoduchá, jakmile si na ni zvyknete. A se správnou ochranou si pak pobyt na slunci můžete v klidu užít.

PRAVDA
NEBO MÝTUS?

KDYŽ JE POD MRAKEM
NENÍ TŘEBA SE CHRÁNIT

MÝTUS

Dokonce i v šedém a deštivém dni je pokožka vystavena UV paprskům, které napomáhají vzniku známek stárnutí pleti. Chcete-li plně chránit svou pokožku, používejte každodenní ochranu před slunečním zářením, nejen když je teplo a slunečno.
DOZVĚDĚT SE VÍCE

SLUNCE JE PŘÍČINA
PŘEDČASNÉHO STÁRNUTÍ

PRAVDA

UVA paprsky narušují vnitřní stavební kameny pokožky, jako jsou kolagenová a elastinová vlákna. Vystavení slunci časem působí povadání a ztrátu pružnosti pleti a vrásky. UVB paprsky také stimulují nerovnoměrnou a nepravidelnou produkci pigmentu vedoucí k tmavým skvrnám. Celosvětově jsou tyto změny na pokožce známé jako foto-stárnutí.

DOZVĚDĚT SE VÍCE

ČÍM DŘÍVE RAKOVINU KŮŽE
OBJEVÍTE, TÍM LÉPE

PRAVDA

90 % případů melanomu je léčitelných, pokud je objevíte včas. Mezi preventivními návštěvami dermatologa navštivte naši stránku, abyste zjistili jak sledovat svá znaménka a chránit své blízké.

DOZVĚDĚT SE VÍCE

I na to máme
speciální řadu

ANTHELIOS je průkopníkem na trhu s přípravky na opalování. Širokospektrální, velmi vysoká ochrana řady Anthelios je výsledkem více než 25 let pokročilého klinického výzkumu opalovacích přípravků a pokožky s citlivostí na slunce.

NÁŠ ZÁVAZEK
K BEZPEČNOSTI

Bezpečnostní normy, které předčí mezinárodní předpisy pro kosmetiku.

100 % PŘÍPRAVKŮ
TESTOVÁNO NA ALERGIE

Zobrazit více
Jeden předpoklad = nulové alergické reakce
Odhalíme-li i jeden jediný případ alergie, vracíme se do laboratoře a upravujeme složení produktu.

JEN TO NEZBYTNÉ
VE SPRÁVNÉ AKTIVNÍ DÁVCE

Zobrazit více
Naše produkty byly vytvořeny ve spolupráci s dermatology a toxikology. Obsahují pouze nezbytné ingredience, a to vždy ve správné aktivní dávce.

TESTOVÁNO
NA VELMI CITLIVÉ
 PLETI

Zobrazit více
Tolerance našich přípravků je ověřována na té nejcitlivější pleti: reaktivní, alergické, se sklony k akné, atopické, poškozené nebo oslabené léčbou rakoviny.

OCHRANA FORMULE
V ČASE

Zobrazit více
Abychom zajistili naprostou toleranci a dlouhodobou účinnost, volíme obal s nejvyšší ochranou, který obsahuje jen ty nejnutnější konzervační látky.