3 překvapivé příčiny akné:
Stres, slunce a znečIštěné ovzduší

Article Read Duration 4 min čtení

Hlavní příčinou výskytu akné jsou hormonální změny, které se vyskytují v klíčových životních obdobích. Mezi ně patří puberta, premenstruační syndrom a těhotenství. Existují však i méně známé příčiny, například stres, který je klíčovou příčinou vzniku akné u dospělých. Kromě stresu může výskyt způsobovat jak slunce (UV záření), tak znečištění ovzduší.

Top tipy:

• investujte čas do technik zvládání stresu, jakými jsou meditace nebo mindfulness
• denně používejte lehký nekomedogenní přípravek s SPF
• dvakrát denně jemně vyčistěte pokožku micelární vodou pro mastnou pokožku
• zeptejte se svého lékárníka na péči o pokožku s texturou proti nečistotám

Nezdá se vám to,
Stres může způsobit akné!

Ano, akné ze stresu je skutečná věc. Dlouhé přípravy na zkoušky, deadliny v práci a šíleně soutěživé prostředí... Když jde do tuhého, akné může být způsobeno stresem. Vědecký výzkum prokázal souvislost mezi vysokou mírou stresu a závažností akné. Pravdou je, že lékaři stále ještě nezjistili přesný princip spojitosti mezi akné a stresem, ale předpokládá se, že to souvisí se stresovými hormony, které spustí mazovou žlázu k výrobě extra mazu, čímž se z kůže stane živná půda pro vznik nedokonalostí.

Na závěr? Stres je opravdovou příčinou vzniku akné, zejména u dospělých.

 

JAK MŮŽU LÉČIT AKNÉ ZE STRESU?

Pokud máte akné ze stresu, musíte si najít vlastní způsob, jak zůstat v zenu: setkávat se s přáteli, pravidelně cvičit, nebo prostě jen netrávit tolik času před obrazovkou – ujistěte se, že si vyhradíte nějaký čas pro sebe... Vaše kůže vám za to poděkuje!

 

Vystavování se slunci může zhoršovat výskyt akné

UV záření je další málo známou příčinou vzniku akné (ano, slunečný den může mít i svou stinnou stránku!). Jeden mýtus tvrdí, že sluneční světlo je spasitelem pokožky náchylné k akné. Je to však mýlka! Během velmi krátké doby může opálení dodat vaší pleti rovnoměrnost, ale vysušující účinek slunce způsobí, že kůže po dovolené začne s nadměrnou produkcí mazu a ten v kombinaci se zesílením vrchní vrstvy pokožky vlivem slunce ucpává póry, čímž zabraňuje správnému úniku kožního mazu. Z tohoto důvodu může sluneční záření způsobit náhlé propuknutí akné.

Slunce je také hlavní příčinou vzniku hnědých skvrn na kůži známých jako postzánětlivá hyperpigmentace, neboli PIH: zanícená kůže v reakci na UV záření vytváří hnědý melaninový pigment. Výsledek? Hnědé pigmentové skvrny, které vám na kůži budou připomínat její nedostatky z minulosti. ☹ A to se může stát jak v zimě, tak v létě.

Závěr? Slunce ovlivňuje chování kůže, takže je důležitou příčinou vzniku akné. Čtěte dál a naučte se, jak zabránit vzniku nedokonalostí a pigmentových skvrn po akné.

 

JAK MŮŽU ZABRÁNIT TOMU, ABY SLUNCE ZHORŠOVALO STAV MOJÍ AKNÓZNÍ PLETI?

Kůže potřebuje specifickou péči, aby byla chráněna před UV zářením. První krok? Širokospektrální UV ochrana proti UVA i UVB. Volte tekuté, bezolejové a nekomedogenní textury. EFFACLAR Duo(+) SPF 30 kombinuje jak účinné ingredience a UV filtry, tak lehkou a nekomedogenní texturu.

Vysoké hodnoty znečištění
Mezi příčinami vzniku akné

Pokud se zeptáme: „Co způsobuje akné?“ málokdo má v odpovědi na mysli smog a výfukové plyny. Jedním z hlavních kožních stresorů ve městě je však znečištění ovzduší. Po více než patnáctiletém výzkumu identifikovaly laboratoře La Roche-Posay znečištění ovzduší jako příčinu náhlého výskytu akné, a to zejména u dospělých.

 

JAK ZNEČIŠTĚNÉ OVZDUŠÍ ZPŮSOBUJE AKNÉ?

Drobné prachové částice známé jako PM 2,5 mohou proniknout ochrannou bariérou kůže a zanechávají na pokožce následky. Ozon, spolu s dalšími znečišťujícími látkami, spouštějí na povrchu řetězovou reakci, která začíná oxidací kožního mazu na povrchu kůže. Tyto znečišťující látky mění složení kožního mazu a způsobují také nedostatek vitaminů C a E, dvou přírodních kožních antioxidantů. Tyto útoky na kožní ochrannou vrstvu povrchových lipidů (kožní bariéru) způsobují pupínky a kožní problémy s mastnotou v podobě nadměrného lesku, ucpaných pórů, černých teček, nerovnoměrné struktury kůže a matné pleti.

Závěr? Znečištění je jednou z nejdůležitějších příčin vzniku akné u dospělých (a může způsobit vzplanutí i u náctiletých). Kůže je mastnější, černé tečky jsou více viditelné a mohou se objevit nové nedokonalosti.

 

JAK MŮŽU ZABRÁNIT TOMU, ABY ZNEČIŠTĚNÉ OVZDUŠÍ ZHORŠOVALO MOU AKNÓZNÍ PLEŤ?

Zdá se, že všichni mluví o nebezpečí znečištění, ale jak před tímto neviditelným nepřítelem můžete chránit kůži? Vaším prvním krokem v záchraně je chytré čištění. Kůže by měla být čištěna ráno a večer, bez výjimek. Sáhněte po jemném bezoplachovém čisticím přípravku, jakým je EFFACLAR Micelární voda, který prokázal výtečnou účinnost při odstraňování mikroskopických částic znečištění z povrchu kůže.

Přemýšlíte, jaký přípravek denní péče můžete použít k ochraně pokožky před znečištěním? Vhodným začátkem jsou antiadhezní textury, které zabraňují, aby ulpívaly na pokožce a způsobovaly vznik akné.

Chcete-li zabránit náhlým vzplanutím akné způsobeným znečištěním, ujistěte se, že používáte SPF přípravky vhodné pro váš typ kůže, protože kombinace UV paprsků + znečištění je hlavní příčinou vzniku akné. Hledejte přípravek proti slunečnímu záření, jehož textura bude bránit tomu, aby jemné částice znečištění ulpívaly na vaší pokožce. EFFACLAR Duo(+) SPF 30 kombinuje klinicky prokázané ingredience účinné proti nedokonalostem a skvrnám s antiadhezní texturou a nekomedogenním slunečním filtrem, což z něj činí chytrou volbu pro městské lidi s aknózní pokožkou.

Pro více informací o příčinách akné klikněte ZDE.

Více o akné, stresu a depresi se dozvíte ZDE.

Pravda
nebo mýtus?

ČOKOLÁDA JE PRO PL
SE SKLONEM K AKNÉ ŠKODLIVÁ.

MÝTUS

Spolehlivé důkazy o tom, že by měla čokoláda vliv na akné, nejsou k dispozici. Každý je ale jiný, takže u některých osob by ke zhoršení akné vést mohla. Hořká čokoláda ve skutečnosti obsahuje vysoké množství antioxidantů, které jsou pro pleť prospěšné.
DOZVĚDĚT SE VÍCE

TUČNÁ STRAVA
SE ROVNÁ MASTNÁ POKOŽKA.

MÝTUS

Běžným mýtem o akné je to, že konzumace tučných jídel vede ke zvýšení tvorby kožního mazu v pórech. Mezi těmito dvěma jevy ve skutečnosti neexistuje žádná spojitost. Ovšem strava bohatá na nasycené mastné kyseliny může podporovat vznik mikrozánětů ve všech orgánech lidského těla, tedy i v pokožce. Stručně řečeno, slanina a hranolky akné nezpůsobí, ale pro celkové zdraví je rozhodně lepší volit střídmost.
DOZVĚDĚT SE VÍCE

CUKR MŮŽE
AKNÉ ZHORŠOVAT.

PRAVDA

Nedávné studie ukázaly, že potraviny s vysokým glykemickým indexem, které způsobují zvýšení hladiny krevního cukru, mohou také zhoršovat akné. Víme, že se to snáze řekne, než udělá, ale pro podporu zdraví pokožky je dobré se vyvarovat sladkostí, sladkých nápojů a potravin z bílé mouky. Vhodné je konzumovat potraviny s vlákninou, např. celozrnné výrobky a luštěniny.
DOZVĚDĚT SE VÍCE

VYMAČKÁVÁNÍM PUPÍNKŮ
SI NEPOMŮŽETE, SPÍŠE NAOPAK.

PRAVDA

I když se může zdát vymáčknutí pupínku jako rychlé řešení, ve finále to stav pokožky se sklonem k akné spíše zhorší, protože může dojít k poškození infikovaného folikulu a k rozvoji zánětu. Prsty si do ranky navíc můžete zanést další infekci.Mačkání akné je zlozvyk a každého zlozvyku je nejlepší se zbavit!
DOZVĚDĚT SE VÍCE

I na to máme
Speciální řadu přípravků

EFFACLAR je kompletní řada pro řešení nedokonalostí pleti, která s vysokou účinností cílí na všechny fáze jejího životního cyklu a zároveň zajišťuje vynikající toleranci.

NÁŠ ZÁVAZEK
BEZPEČNOSTI

Bezpečnostní normy, které předčí mezinárodní právní předpisy pro kosmetiku.

100 % PŘÍPRAVKŮ
TESTOVÁNO NA ALERGIE

Zobrazit více
Jeden předpoklad = nulová alergická reakce
Odhalíme-li i jeden jediný případ alergie, vracíme se do laboratoře a upravujeme složení produktu.

JEN TO NEZBYTNÉ
A VE SPRÁVNÉ DÁVCE

Zobrazit více
Naše produkty byly vytvořeny ve spolupráci s dermatology a toxikology. Obsahují pouze nezbytné ingredience, a to vždy ve správné aktivní dávce.
laroche posay závazek k bezpečnosti citlivá pleť modelka miminko

TESTOVÁNO
NA VELMI CITLIVÉ PLETI

Zobrazit více
Tolerance našich přípravků je ověřována na té nejcitlivější pleti: reaktivní, alergické, se sklony k akné, atopické, poškozené nebo oslabené léčbou rakoviny.

OCHRANA FORMULE
V ČASE

Zobrazit více
Volíme jen ty nejvíce bezpečné ochranné obaly a nejnutnější konzervační látky pro zajištění nejvyšší tolerance a dlouhodobé účinnosti.